Moldova bloķē piekļuvi Krievijas galvenajām ziņu aģentūrām

Moldova ir bloķējusi piekļuvi lielākajām Krievijas ziņu mediju tīmekļa vietnēm, apgalvojot, ka tās ir iesaistītas informācijas karā pret valsti, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām, kas norisināsies šonedēļ, pirmdien, 30.oktobrī, vēsta Reuters.

Moldova ir apsūdzējusi Krieviju par mēģinājumiem graut tās prorietumniecisko valdību kopš tās 2022.gada iebrukuma Ukrainā.

Krievijas karaspēks atrodas nelielā, galvenokārt krievvalodīgo separātistu reģionā un Moldovas vadošās opozīcijas partijas uztur ciešus sakarus ar Maskavu. Krievija noliedz, ka iejauktos Moldovas lietās, vienlaikus apsūdzot prezidenti Maiju Sandu (Maia Sandu) nesaskaņu veicināšanā.

Moldovas Izlūkošanas un drošības dienesta internetā publicētajā dekrētā ir uzskaitīta 31 tīmekļa vietne, kas jābloķē par “tiešsaistes saturu, kas tiek izmantots informācijas karā pret Moldovas Republiku”. Mēneša sākumā jau tika bloķētas 22 tīmekļa vietnes.

Sarakstā iekļauti 14 labi zināmi Krievijas ziņu avoti, tostarp

laikraksts Komsomoļskaja Pravda un tīmekļa vietne Lenta.ru, kā arī TASS un Interfax.

Atsevišķā dekrētā Moldova arī apturēja sešu vietējo televīzijas kanālu licenču darbību.

Moldovas premjerministrs Dorins Rečans (Dorin Recen) pauda bažas, ka “Krievija, izmantojot organizētās noziedzības grupējumus, cenšas ietekmēt 5.novembrī gaidāmās pašvaldību vēlēšanas un izjaukt demokrātisko procesu”. Viņš apgalvoja, ka aizliegtie televīzijas kanāli ir saistīti ar šiem noziedzīgajiem grupējumiem, kas “apvienojušies, lai destabilizētu valsti” un īstenotu intereses ārpus Moldovas.

Maskava nav sniegusi tūlītēju atbildi uz Moldovas lēmumu. Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrija tīmekļa vietņu bloķēšanu raksturoja kā naidīgu rīcību, kuras mērķis ir ierobežot Moldovas piekļuvi alternatīviem ziņu avotiem.

Kopš 2022.gada jūnija Moldova ir ieviesusi ierobežojumus televīzijas stacijām, aizliedzot pārraidīt ziņu un analītiskās programmas no Krievijas, atļaujot pārraidīt tikai izklaides raidījumus un filmas krievu valodā.

Lasiet arī: ES brīdina par Krievijas iejaukšanos Slovākijas vēlēšanās

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas