Montāna – pirmais štats ASV, kas pilnībā aizliegs TikTok

Montāna plāno pilnībā aizliegt Ķīnas uzņēmumam piederošās lietotnes TikTok izmantošanu arī privātajās viedierīcēs, raksta britu raidorganizācija BBC.

Montānas gubernators Gregs Džanforte (Greg Gianforte) trešdien, 17.maijā, parakstīja likumu par TikTok aizliegšanu privātajās viedierīcēs no 2024.gada 1.janvāra. TikTok jau norādījis, ka aizliegums pārkāpj ASV konstitūcijas 1.labojumu, kurā atrunāta vārda brīvība.

Satraukumu par populārās lietotnes drošību visā pasaulē izraisījušas bažas, ka lietotāju dati varētu tik nodoti Ķīnas valdībai. Republikānis Džanforte citiem likumdevējiem sacīja, ka plašāks lietotnes aizliegums ļauj

pasargāt Montānas iedzīvotājus no Ķīnas Komunistiskās partijas spiegošanas mēģinājumiem.

Sagaidāms, ka TikTok apstrīdēs šata lēmumu tiesā. Oficiālajā paziņojumā sacīts: “Mēs vēlamies nomierināt Montānas iedzīvotājus – viņi var turpināt izmantot TikTok pašizpausmei, pelnīšanai un kopienas veidošanai, kamēr mēs turpināsim aizstāvēt lietotāju tiesībās Montānā un ārpus tās.” TikTok norāda, ka lietotni ASV izmanto apmēram 150 miljoni lietotāju, un tā joprojām vispopulārākā ir vecuma grupā ap 20 gadiem.

Likums aizliegs lietotņu veikaliem piedāvāt TikTok lejupielādi ierīcēs, bet neliegs to izmantot tiem, kas jau to dara. Montānas štats jau pērn decembrī aizliedza TikTok izmantošanu valdības ierīcēs. ASV politiskajās aprindās pastāv bažas, ka lietotne ir drauds valsts drošībai. Tā pieder Ķīnas uzņēmumam ByteDance.

Sods par aizlieguma pārkāpumu attieksies uz uzņēmumiem, kas piedāvās lietotnes lejupielāde, bet ne uz atsevišķiem tās lietotājiem. Paredzamais soda apjoms būs līdz 10 tūkstošiem dolāru.

ByteDance atkārtoti noliedzis, ka tam būtu saistība ar Ķīnas valdību.

Lasiet arī: Pilnīgam TikTok aizliegumam Igaunijā nepieciešamas likumdošanas izmaiņas

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas