Pilnīgam TikTok aizliegumam Igaunijā nepieciešamas likumdošanas izmaiņas

Daudzas rietumvalstis, to vidū arī ASV, pieņēmušas lēmumu aizliegt TikTok lietošanu vismaz ar valdības darbu saistītās ierīcēs, tomēr Igaunijā varētu būt sarežģīti bez izmaiņām likumdošanā piemērot aizliegumu, raksta Igaunijas medijs ERR News.

ASV Pārstāvju palātas Ārlietu komisija paplašinājusi TikTok aizliegumu, un šobrīd tas skar visus mobilos telefonus valstī. Līdz šim TikTok nedrīkstēja izmantot valdības aģentūru ierīcēs. Arī Kanāda un Dānija aizliegusi valdībām izmantot Ķīnā radīto lietotni.

Igaunijā pagaidām nekas neliecina par populārās lietotnes aizliegšanu. Igaunijas Informācijas sistēmu pārvalde (RIA) tikai ieteikusi amatpersonām izvairīties no TikTok lietošanas darba ierīcēs. RIA CERT-EE vadītājs Tenu Tammers (Tõnu Tammer) ERR News sacīja: «TikTok aizliegšana varētu nebūtu labākais risinājums. Mēs iesakām cilvēkiem domāt par to pašiem, jo katrai organizācijai ir sava riska līmenis. Mēs sagaidām, ka Igaunijas iedzīvotāji novērtēs iespējamo risku.»

RIA nav informācijas par to, cik daudzas iestādes un institūcijas aizliegušas TikTok lietošanu, jo tām nav pienākuma informēt pārvaldi.

Pārvalde saviem darbiniekiem liedza izmantot TikTok darba ierīcēs jau pirms diviem gadiem, un arī piecas ministrijas apstiprināja, ka ir sekojušas aicinājumam nelietot Ķīnas lietotni ierīcēs, kas saistītas ar darba pienākumiem.

Tiesa, neviena no šim ministrijām nav oficiāli paziņojusi par aizliegumu. Daudzās institūcijās darba vietas nodrošināts telefons ir tikai dažiem darbiniekiem.

Tieslietu ministrijas padomnieks Henriks Trasbergs (Henrik Trasberg) gan norādīja, ka pilnīgu TikTok aizliegumu valdības institūcijās izslēgt nevar: «Mums ir Kiberdrošības likums, kas atbilst šim jautājumam. Šo likumu izmanto drošības standartu noteikumu izstrādāšanai. Ir iespējams izveidot standartu tā, ka TikTok un līdzīgas lietotnes nedrīkst izmantot.» Tomēr viņš piebilda, ka, lai aizliegtu TikTok lietošanu visā Igaunijas sabiedrībā, nepieciešamas Eiropas Savienības likumdošanas izmaiņas.

«Vissvarīgākais, kas mums šobrīd ir pilsoņu pasargāšanai, ir datu aizsardzības likums. Ja TikTok to pārkāpj, var nākties stāties tiesas priekšā un saņemt sodu. Diemžēl pašreizējais regulējums neļauj pilnībā aizliegt TikTok pat tad, ja lietotnes kontrolētāji pārkāpj likumu,» piebilda padomnieks.

Lasiet arī: EM aicina darbiniekus dzēst TikTok no darba mobilajiem telefoniem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas