NATO: 23 valstis sasniegušas 2% aizsardzības izdevumu mērķi

Saskaņā ar jaunākajiem pirmdien, 17.jūnijā, publicētajiem NATO statistikas datiem 23 no 32 dalībvalstīm šogad sasniegušas alianses noteikto 2% no IKP aizsardzības izdevumu mērķi, turklāt Vācija, Nīderlande, Norvēģija un Turcija šo mērķi sasniegušas pirmo reizi, “Politico“.

“Visā Eiropā un Kanādā NATO sabiedrotie šogad palielina aizsardzības izdevumus par 18%,” pirmdien Baltajā namā, blakus ASV prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden), sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs (Jens Stoltenberg). “Tas ir lielākais kāpums pēdējās desmitgadēs.”

Tas, ka 23 valstis šogad izpildīs mērķi, kas tika izvirzīts pirms desmit gadiem, “liecina, ka Eiropas sabiedrotie un Kanāda patiešām ir apņēmušās pildīt savu kolektīvo atbildību, lai aizsargātu mūs visus NATO aliansē”.

Šī ir arī pirmā reize, kad alianses valstis, izņemot ASV, ir vidēji sasniegušas šo mērķi, NATO uzsverot, ka tas ir būtisks sasniegums, lai atbildētu uz kritiku, jo īpaši no ASV republikāņu partijas puses, kas iestājas par taisnīgāku sloga sadali starp visām alianses dalībvalstīm.

Saraksta augšgalā ir Polija (4,12%), tai seko Igaunija (3,43%), ASV (3,38%), Latvija (3,15%), un Grieķija (3,08%).

Kanāda, Beļģija, Luksemburga, Slovēnija un Spānija ir starp valstīm, kas aizsardzībai tērē vismazāk.

Lasiet arī: Vairāk nekā puse NATO valstu sasniegs aizsardzības izdevumu mērķi

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas