NATO rīkos lielākās mācības kopš Aukstā kara, kurās piedalīsies 90 000 karavīru

NATO lielākajās mācībās kopš Aukstā kara “Steadfast Defender 2024”, kurās piedalīsies aptuveni 90 000 karavīru, tiks izmēģināts, kā, konflikta gadījumā, ASV karaspēks un citas alianses daļas varētu pastiprināt sabiedrotos valstīs, kas robežojas ar Krieviju, ceturtdien, 18.janvārī, paziņoja NATO augstākais komandieris Kriss Kavoli (Criss Cavoli), ziņo Reuters.

Mācībās, kuras sāksies nākamnedēļ, piedalīsies vairāk nekā 50 kuģi, no lidmašīnu bāzes kuģiem līdz pat iznīcinātājiem, kā arī vairāk nekā 80 kaujas lidmašīnas, helikopteri un droni un vismaz 1100 kaujas transportlīdzekļi, tostarp 133 tanki un 533 kājnieku kaujas mašīnas, paziņojis NATO.

Lai gan NATO savā paziņojumā Krieviju skaidri nav nosaukusi, alianses galvenajā stratēģiskajā dokumentā Krievija ir norādīta kā tiešākais drauds dalībvalstu drošībai.

Saskaņā ar NATO augstākā komandiera Krisa Kavoli teikto, “Steadfast Defender 2024” mācību mērķis ir demonstrēt NATO spēju ātri izvērst spēkus,

stiprinot Eiropas aizsardzību simulētā konflikta scenārijā ar “gandrīz līdzīgu pretinieku”.

Pēc NATO datiem pēdējās līdzīga mēroga mācības bija “Reforger” – Aukstā kara laikā 1988.gadā ar 125 000 dalībnieku – un “Trident Juncture” 2018.gadā ar 50 000 dalībnieku.

Mācību “Steadfast Defender” otrajā posmā īpaša uzmanība tikšot pievērsta NATO ātrās reaģēšanas spēku izvietošanai Polijā.

Baltijas valstis, kas tiek uzskatītas par visneaizsargātākajām pret iespējamiem Krievijas draudiem, kopā ar Vāciju, un valstīm alianses nomalē, tostarp Norvēģiju un Rumāniju būs galvenās mācību norises vietas, vēsta Reuters.

BNN jau ziņoja, ka mācības piedalīsies 30 NATO valstis un Zviedrija, Apvienotajai Karalistei NATO mācībās Eiropā iesaistot 20 000 militārpersonu. 

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas