Nausēda izcīna pārliecinošu uzvaru Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā

Svētdien, 26.maijā, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) un premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė) tikās Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā un esošais prezidents nodrošināja sev otro piecu gadu termiņu Lietuvas prezidenta amatā. Pēc lielākās daļas balsu saskaitīšanas rezultāti liecināja, ka Nausēda ir uzvarējis ar vairāk nekā 74% balsu.

“Lietuvas iedzīvotāji man ir devuši milzīgu uzticības mandātu, un es labi apzinos, ka šī uzticība man būs jālolo,” viņš teica žurnālistiem Viļņā.

“Tagad man ir piecu gadu pieredze un es ticu, ka šo trofeju spēšu izmantot pareizi,

pirmkārt un galvenokārt, lai sasniegtu mērķus – labklājību visiem Lietuvas iedzīvotājiem,” viņš piebilda.

Nausēda, kurš kandidēja kā neatkarīgs kandidāts, sacīja, ka arī otrajā valsts vadītāja pilnvaru termiņā turpinās strādāt pie valsts labklājības jautājumiem. Viņš arī uzsvēra ārpolitiku un drošību kā divas svarīgas jomas, kurām pievērsīs uzmanību.

Vēl pirms tika saskaitītas visas balsis, Šimonīte piekāpās pašreizējam prezidentam Nausēdai.

“Vēlos apsveikt ievēlēto Lietuvas prezidentu,” žurnālistiem sacīja “Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu” kandidāte Šimonīte.

Šimonīte sacīja, ka pirmdien viņa atgriezīsies darbā premjerministres amatā. Pēc viņas teiktā, pašreizējais amats viņai nav palīdzējis prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā.

Lietuvas Konstitūcija liedz ievēlēt vienu personu par prezidentu vairāk nekā divas reizes pēc kārtas. Nausēda jūlijā tiks zvērināts jaunam piecu gadu pilnvaru termiņam.

Nausēda un Šimonīte pirms pieciem gadiem jau tikās prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā. Toreiz Nausēda uzvarēja, saņemot gandrīz 66% balsu.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (VRK) datiem prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien nobalsoja 49,61% balsstiesīgo vēlētāju.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2278660/nauseda-claims-landslide-victory-in-lithuania-s-presidential-run-off

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Premjere nekomentē runas par Landsberģa ES komisāra amatu, lauzti vairāki līgumi ar Krieviju un Baltkrieviju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas