Nav skaidrs, vai nelegālās migrācijas spiediens uz robežas atgriezīsies pērnā gada līmenī

Pagaidām nav skaidrs, vai nelegālās migrācijas spiediens uz robežas atgriezīsies pērnā gada līmenī, intervijā Latvijas Radio atzina iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Viņš atgādināja, ka ziemā bija periods, kad uz Latvijas robežas netika konstatēts neviens mēģinājums nelegāli iekļūt Latvijā, bet jau divas nedēļas atbildīgie dienesti konstatē, ka parādās skaitliski nelieli mēģinājumi to izdarīt. Turklāt tas notiek arī Lietuvā un Polijā.

“Jautājums ir, vai tas pāraugs masveida mēģinājumos, vai paliks nelielu grupu sastāvā,” pauda politiķis, piekrītot, ka arī laikapstākļu uzlabošanās varētu būt viens no faktoriem. Arī Krievijas iebrukuma Ukrainā gadadienas konteksts varētu būt kā katalizators spiediena izmaiņām.

“Pagaidām nevaram teikt, ka situācija ir tāda, kāda pērn,” norādīja Kozlovskis, uzsverot, ka dienesti ir gatavībā rīkoties atbilstoši nepieciešamības situācijā.

Ministrs arī akcentēja, ka grūti izskaidrojams, kāpēc mēģinājumi robežu masveidā nelegāli šķērsot bija veikti pamatā no Baltkrievijas teritorijas, nevis arī no Krievijas puse, jo Krievija piegādā cilvēkus uz Baltkrievijas robežu minētās darbības veikšanai.

Kā ziņots, ja pērn rudenī vidēji dienā tika novērsti ap 100 cilvēku mēģinājumi iekļūt Latvijā, tad pēdējo mēnešu laikā šis skaits bija būtiski sarucis.

Pērn no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 13 863 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ uzņemti 428 cilvēki. Savukārt 2022.gadā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu līdz šī gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā bija spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas pērn augustā nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu noteiktais pastiprinātais robežapsardzības sistēmas darbības režīms Baltkrievijas pierobežā no šā gada 11.februāra vairs netika turpināts, taču Silenes robežšķērsošanas vietas darbība netika atjaunota.

Lasiet arī: Pārdēvēs Maskavas un vēl vairākas ielas galvaspilsētā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas