NBS komandiera amatam reāli ir trīs vai četri kandidāti, atzīmē prezidents

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera amatam reāli ir trīs vai četri kandidāti, intervijā TV3 sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

NBS komandierim Leonīdam Kalniņam nākamā gada sākumā beidzas pilnvaru termiņš. Nākamā NBS komandiera izraudzīšanās jautājumu Rinkēvičs jau esot pārrunājis ar aizsardzības ministru, bet vēl sekošot sarunas ar esošo NBS vadītāju un spriešana Nacionālajā drošības padomē. Rinkēvičs plānojot tikties arī ar pašiem kandidātiem.

Lai arī teorētiski atbilstoši pakāpei pašlaik NBS ir desmit kandidāti armijas vadītāja postenim, “reāli runājam par trīs līdz četriem kandidātiem”, piebilda politiķis.

Esošajam NBS komandierim, 67 gadus vecajam Leonīdam Kalniņam amata pilnvaru termiņš beidzas 2025.gada janvārī. Likums paredz, ka augstākajiem virsniekiem maksimālais vecums profesionālajā dienestā ir 65 gadi, savukārt dienestā NBS rezervē – 70 gadi. NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Aģentūras LETA apkopotā informācija liecina, ka augstākās virsnieka pakāpes atbilstoši augstākajam rangam ir ģenerālleitnants, ģenerālmajors un brigādes ģenerālis.

Patlaban ir desmit augstākie virsnieki kā potenciālie NBS komandiera amata kandidāti. Šie cilvēki ir Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns, Augstākais štāba virsnieks NATO štābos Briselē, brigādes ģenerālis Ilmārs Lejiņš, flotiles admirālis, bijušais Jūras spēku komandieris Ingus Vizulis (pakāpe atbilst brigādes ģenerāļa pakāpei), Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretāra vietnieks spēju un resursu plānošanas jautājumos, ģenerālmajors Imants Ziediņš, NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks, brigādes ģenerālis Egils Leščinskis.

Tāpat augstākā virsnieka pakāpe ir bijušajam NBS Apvienotā štāba priekšniekam, ģenerālmajoram Andim Dilānam, kurš tagad pārcelts AM valsts sekretāra vietnieka nodrošinājuma jautājumos amatā. Savukārt ar 1.augustu šajā amatā plānots iecelt brigādes ģenerāli Georgu Kerlinu, kurš patlaban pilda Nacionālā militārā pārstāvja pienākumus Militārajā pārstāvniecībā NATO Sabiedroto Operāciju pavēlniecībā Monsā, Beļģijā.

Augstākā virsnieka pakāpe ir arī vēl vienam NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietniekam, brigādes ģenerālim Kasparam Zdanovskim, Latvijas militārajam pārstāvim NATO un Eiropas Savienībā ģenerālmajoram Ivo Mogiļnijam un NATO Daudznacionālā divīzija štāba “Ziemeļi” komandiera vietniekam, brigādes ģenerālim Aināram Ozoliņa

Lasiet arī: VIDEO | Pēc atentāta mēģinājuma Tramps un Baidens aicina uz mieru un vienotību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas