VIDEO | Pēc atentāta mēģinājuma Tramps un Baidens aicina uz mieru un vienotību

Svētdien, 14.jūlijā, Donalds Tramps (Donald Trump) ieradās Milvoki, lai vēlāk šonedēļ oficiāli tiktu izvirzīts par republikāņu prezidenta amata kandidātu pēc tam, kad izdzīvojis atentāta mēģinājumā, kas saasināja jau tā sūro ASV politisko šķelšanos, savukārt ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) lūdza amerikāņus apslāpēt politiskās domstarpības un deva rīkojumu pārbaudīt, kā 20 gadus vecam jaunietim ar AR-15 tipa ieroci izdevās izšaut uz Trampu, ziņo “Reuters“.

Trampam kā bijušajam prezidentam ASV Slepenais dienests nodrošina mūža aizsardzību.

Tramps sestdienas priekšvēlēšanu mītiņā Batlerā, Pensilvānijas štatā tika sašauts ausī. Viens cilvēks pūlī tika nogalināts, un vēl divi ievainoti, pirms Slepenā dienesta aģenti nošāva uzbrucēju.

Gan Tramps, gan Baidens svētdien aicināja uz mieru un vienotību.

“Realitāte tikai tagad sāk iestāties,” Tramps svētdien sacīja laikrakstam “Washington Examiner”. “Es reti novēršos no pūļa. Ja es to nebūtu izdarījis tajā brīdī, mēs šodien nemaz nerunātu.”

Tramps ceturtdien republikāņu nacionālajā konferencē tiks oficiāli izvirzīts par republikāņu prezidenta amata kandidātu.

“Šī ir iespēja saliedēt visu valsti, pat visu pasauli. Tagad par lietām runāsim citādākos vārdos, daudz citādākos, nekā tie būtu bijuši pirms divām dienām,” Tramps sacīja laikrakstam “Washington Examiner”.

Baidens svētdien no Baltā nama Ovālā kabineta sniedza televīzijas uzrunu.

“Amerikā nav vietas šāda veida vardarbībai, jebkādai vardarbībai. Punkts. Bez izņēmumiem. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka šī vardarbība tiek normalizēta,” viņš sacīja.

“Politiskā retorika šajā valstī ir kļuvusi ļoti nokaitēta. Ir pienācis laiks to nedaudz atdzesēt.”

 

Baidens lika veikt neatkarīgu pārbaudi par drošību mītiņā un apsolīja, ka ar iegūtajiem secinājumiem iepazīstinās Amerikas tautu. Viņš uzsvēra, ka FIB izmeklēšana ir tikai sākumposmā, un norādīja, ka tā būs rūpīga un ātra.

Baidens sacīja, ka sestdienas vakarā viņam bijusi īsa, bet laba saruna ar Trampu un ka viņš ir “patiesi pateicīgs, ka viņam klājas labi un viņš atveseļojas”.

Saskaņā ar lielāko daļu sabiedriskās domas aptauju, tostarp “Reuters/Ipsos”, šobrīd domājams pārvēlēšanās būs cieša cīņa starp Trampu un Baidenu, taču šaušanas incidents ir pārvirzījis vēlēšanu uzmanību, kuras centrā iepriekš bija šaubas par Baidena piemērotību amatam.

FIB identificēja Tomasu Metjū Kruksu (Thomas Matthew Crooks) kā vienīgo aizdomās turamo atentāta mēģinājumā, izmantojot legāli iegādātu AR-15 pusautomātisko šautnei, un FIB piebilda, ka, viņuprāt, to iegādājies aizdomās turamā tēvs.

Aģentūra paziņoja, ka tai vēl nav izdevies identificēt ar aizdomās turamo saistītu ideoloģiju vai jebkādas pazīmes, kas liecinātu par garīgās veselības problēmām, un aizdomās turamā sociālo mediju kontos nav atrasti nekādi draudu izteicieni.

Krukss bija reģistrēts republikānis un virtuves darbinieks aprūpes namā, un aprūpes un rehabilitācijas centrs, kur viņš strādājis, paziņoja, ka Krukss “bez problēmām veica savu darbu, un viņa iepriekšējā darba pārbaude bija nevainojama”.

Amatpersonas norādīja, ka aizdomās turētā automašīnā atrastā “aizdomīgā ierīce” tika droši neitralizēta.

Slepenais dienests noliedza dažu Trampa atbalstītāju apgalvojumus, ka tas esot liedzis papildu apsardzi Trampam, norādot, ka nesen tikusi pastiprināta viņa apsardze.

Lasiet arī: VIDEO | Tramps ievainots ausī apšaudē priekšvēlēšanu mītiņā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas