Ne pirmajā, ne otrajā vēlēšanu kārtā valsts galvu neievēl, līderis ir Rinkēvičs

Saeimā trešdien, 31.maijā, notiekošo Valsts prezidenta vēlēšanu gan pirmajā, gan otrajā kārtā neviens no trijiem kandidātiem ievēlēts netika, taču Edgars Rinkēvičs (JV) tajās abās saņēma 42 balsis. 

Pret viņu balsoja 45 deputāti. Uldi Pīlēnu, kā iepriekš tika prognozēts, abas reizes atbalstīja 25 deputāti, pret bija 62. Elīna Pinto saņēma tikai viņu izvirzījušās Progresīvo frakcijas 10 balsis par, 77 balsis pret.

Par Rinkēviču balsoja arī “Zaļo un zemnieku” frakcija. Kā pirms tam Saeimas sēdes debatēs izteicās ZZS frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis, “Godātie kolēģi, mēs esam izdarījuši savu izvēli un šodien balsosim par, mūsuprāt, atbilstošāko kandidātu šajā amatā. Mēs šo izvēli izdarījām kopā ar mūsu pašvaldību vadītājiem, un mēs esam vienoti šajā izvēlē.”

***

Valsts prezidenta vēlēšanām veltītā Saeimas sēde neizbēgami iesākās ar nopietnu pārbaudījumu tai sabiedrības daļai, kas izvēlējās skatīties un klausīties šī pasākuma tiešraidi. Pirms tika sākta pati – laikietilpīgā un komplicētā – balsojuma procedūra ar biļeteniem, daļa deputātu kāpa tribīnē, lai plaši un kolorīti izstāstītu, ko viņi sagaida no jaunā valsts galvas un – daļa no šiem runātājiem – ko redz kā vēlamo kandidātu.

Taču trīs frakcijas – Saeimas veterānes – aprobežojās tikai ar savu priekšsēdētāju paziņojumiem. Ainars Latkovskis Jaunās Vienotības (JV) vārdā aicināja balsot par tās kandidātu Edgaru Rinkēviču, un debašu laikā 

šis bija vienīgais ārlietu ministram izteiktais deputātu atbalsts. 

Raivis Dzintars Saeimas tribīnē vēlreiz paziņoja jau viņa iepriekš solīto: “Nacionālās apvienības frakcija ir lēmusi un šodien vienots mūsu lēmums ir, ka mēs neesam gatavi dot savu uzticības kredītu nevienam no pašlaik izvirzītajiem kandidātiem. Vienlaikus mēs paužam cerību, ka šo uzticību mēs nākotnē iegūsim un, kas vēl būtiskāk, ka šo uzticību iegūs pēc iespējas vairāk Latvijas iedzīvotāju.”

“Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) frakcijas vadītājs Viktors Valainis – paziņojot, ka tās izvēle jau ir izdarīta – izteicās “caur puķēm”, ka “…mums ir nepieciešams prezidents, kurš ir gatavs aktīvam darbam no pirmās dienas gan ārpolitiski, gan, sevišķi, iekšpolitiski…”

Vairāki Apvienotā saraksta (AS) un partijas Latvija pirmajā vietā (LPV) pārstāvji izteica savu un kopējo frakcijas atbalstu AS kandidātam Uldim Pīlēnam. Vienlaikus LPV deputāti –Ainars Šlesers, Linda Liepiņa, Vilis Krištopans  – un frakcijas Stabilitātei! līderis Aleksejs Rosļikovs pārmeta AS, ka tas par savu kandidātu nemaz nav īsti cīnījies, pat nodevis.

Atbildot uz šiem pārmetumiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS), savā debašu runā cildinot šīs Valsts prezidenta vēlēšanas kā veiksmīgu izvēli no trijiem spēcīgiem kandidātiem, atgādināja: “Šis process būs arī atklāts, būs zināmi vārdi un uzvārdi, kā viņi ir rīkojušies, kā viņi ir balsojuši, un tad arī būs redzams, vai kāds ir tirgojies, kaut ko mainījis, pircis, pārdevis vai nē.”

Progresīvo deputāti turpināja apgalvot, ka eiroierēdne Elīna Pinto ir vislabākā kandidatūra, par galveno argumentu pieminot viņas daudzo svešvalodu zināšanas un spēju “minūtes laikā” vērsties pie auditorijas ar iedvesmojošu uzrunu.

Kaut debatēs netrūka krāšņu epitetu un asu pārmetumu politiskajiem konkurentiem, kopumā tajās bija vērojama izteikta piesardzība – īsti nekritizējot nevienu no kandidātiem.

Vairāki runātāji pat izsacījās uzsvērti komplimentāri: visi trīs esot amata cienīgi.

Vienīgā “izlecēja” bija Linda Liepiņa, viņai atgādinot klātesošajam JV kandidātam: “…it sevišķi tie vēlētāji, kurus es pārstāvu, nav gatavi Latvijas prezidentam, kurš nenesīs pasaulē mūsu tradicionālās ģimenes vērtības.” 

Viņa un Rosļikovs arī savās runās pirms vēlēšanu pirmās kārtas paziņoja, ka Rinkēvičs tikšot ievēlēts. Liepiņa kaunināja ZZS par atbalstu šim kandidātam – vai apvienības vēlētāji to pieņemšot?

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas