Nedēļa Lietuvā | Anulēta bijušās padomju organizācijas Jedinstvo vadītāja uzturēšanās atļauja; LTG aptur luksusa automašīnu reeksportu

Pagājušajā nedēļā Lietuva paziņoja, ka nākamgad rīkos plaša mēroga mobilizācijas mācības; Taivānas ārlietu ministrs tikās ar Seima priekšsēdētāju un deputātiem.

Prezidenta kancelejā notika piektais Reģionu forums

Piektdien, 10.novembrī, Lietuvas prezidenta kancelejā norisinājās ikgadējais Reģionu forums, ko ieviesa prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda), kas ir platforma diskusijām par galvenajiem reģionālās politikas un pašvaldību attīstības jautājumiem. Forums, kas notika jau piekto reizi, tradicionāli tiek organizēts sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Lietuvas Pašvaldību asociāciju (ALAL), teikts prezidenta kancelejas paziņojumā presei.

Lietuva saņems 1,75 miljardus eiro Eiropas aizdevumos un dotācijās

Eiropas Savienības (ES) Ekonomikas un finanšu padome ceturtdien, 9.novembrī, Briselē apstiprināja atjaunināto ekonomikas atveseļošanas plānu Jaunās paaudzes Lietuva, kas paredz 1,75 miljardus eiro jauniem ieguldījumiem, no kuriem lielākā daļa ir aizdevumi. Saskaņā ar Lietuvas finanšu ministres Gintares Skaistes (Gintarė Skaistė) teikto viens miljards eiro tiks piešķirts aizdevumiem uzņēmējdarbībai un citiem finanšu līdzekļiem, un vairāk nekā 550 miljoni eiro tiks piešķirti aizdevumos atjaunojamās elektroenerģijas ražošanai. Vēl 198,4 miljoni eiro tiks piešķirti kā dotācija no iniciatīvas RepowerEU, paziņoja Finanšu ministrija. Paredzams, ka jaunie ieguldījumi laikposmā no 2023. līdz 2027.gadam veicinās reālā IKP pieaugumu vidēji par 0,97% jeb 492,5 miljoniem eiro gadā.

Migrācijas dienests anulē pastāvīgās uzturēšanās atļauju bijušajam Jedinstvo līderim

Migrācijas departaments ir anulējis pastāvīgās uzturēšanās atļauju Lietuvā bijušajam propadomju organizācijas Jedinstvo vadītājam Valērijam Ivanovam. Lēmums tika pieņemts pēc tam, kad Migrācijas departaments veica izmeklēšanu, analizēja publiski pieejamo informāciju un saņēma papildu informāciju no attiecīgajām valsts iestādēm – Valsts drošības departamenta, Policijas departamenta un Valsts robežsardzes dienesta, ceturtdien, 9.novembrī, paziņoja Migrācijas departaments. Lēmumu var pārsūdzēt 14 dienu laikā. LNK TV ziņas bija pirmās, kas ziņoja par šo ziņu.

Taivānas ārlietu ministrs tiekas ar Lietuvas Seima priekšsēdētāju

Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu ceturtdien, 9.novembrī, Seimā Viļņā tikās ar vairāk nekā desmit Lietuvas parlamenta deputātiem, tostarp Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen), un pārrunāja Viļņas un Taipejas attiecības. Vizītes priekšvakarā Lietuvas vadītāji un ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis (Gabrielius Landsbergis) paziņoja, ka nesatiksies ar Taivānas ministru vienas Ķīnas politikas dēļ, kā arī nedos nemazāko mājienu par Taivānas atzīšanu, taču Seima priekšsēdētāja uz dažām minūtēm pieņēma Vu savā birojā. Šī ir pirmā reize, kad Taivānas ārlietu ministrs viesojas Baltijas valstīs.

Ārlietu ministru satrauc Rietumu amatpersonu domas par Ukrainas miera sarunām

Ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis ir nosaucis par “bīstamiem” Rietumu amatpersonu izteikumus par miera sarunām starp Ukrainu un Krieviju. Atsaucoties uz avotiem, amerikāņu televīzijas kanāls NBC ziņoja, ka ASV un Eiropas amatpersonas ir sākušas klusas sarunas ar Kijevu par iespējamām miera sarunām ar Kremli, lai izbeigtu karu. “Mana nostāja ir tāda, ka tie ir ļoti bīstami izteikumi,” trešdien, 8.novembrī, žurnālistiem sacīja Lietuvas ministrs, piebilstot, ka Ukrainai pašai jāizlemj, vai un kad sākt šādas sarunas. Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka viņš nav gatavs šādām sarunām ar Krieviju, kamēr tās karaspēks atrodas valsts teritorijā.

Lietuva ziņo par 560 jauniem COVID-19 gadījumiem, nāves gadījumu nav

Trešdien, 8.novembrī, Lietuva ziņoja par 560 jauniem inficēšanās gadījumiem ar koronavīrusu COVID-19 un nevienu nāves gadījumu, ceturtdien, 9.novembrī, paziņoja valsts veselības aprūpes iestāde NVSC. Primārās infekcijas izplatība 14 dienu laikā ir palielinājusies līdz 216 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, bet septiņu dienu laikā pozitīvo testu īpatsvars ir 35,3%. Jaunu koronavīrusa saslimšanas gadījumu skaits Lietuvā sasniedza maksimumu 2022. gada februāra sākumā, kad katru dienu tika reģistrēti vairāk nekā 14 000 jaunu inficēšanās gadījumu. Lietuvā aptuveni 1,19 miljoni cilvēku vismaz vienu reizi ir saņēmuši pozitīvu COVID-19 testu.

Tieslietu ministrija meklē alternatīvus veidus, kā reaģēt uz ECT spriedumu par LGBTIQ tiesībām

Lietuvas Tieslietu ministrija otrdien, 7.novembrī, paziņoja, ka meklē alternatīvus veidus, kā reaģēt uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu, kurā atzīts, ka, apturot rakstnieces Neringas Macates (Neringa Macatė) grāmatas Dzintara sirds izdošanu, ir pārkāptas viņas tiesības. Valdība ierosināja atcelt spēkā esošās tiesību normas, kas aizliedz nepilngadīgajiem izplatīt informāciju, kas “nomelno ģimenes vērtības” un veicina LGBTIQ ģimenes koncepciju. Minētās grāmatas izdošana tika apturēta, pamatojoties uz šiem konkrētajiem noteikumiem. Tomēr Lietuvas likumdevēji otrdien, 7.novembrī, šo priekšlikumu noraidīja. Daži juristi apgalvo, ka par spēkā esošo tiesisko regulējumu varētu vērsties Konstitucionālajā tiesā, lai noskaidrotu, vai likums diskriminē kādu sabiedrības daļu.

Augstākā tiesa pasludina saules enerģijas fermu jaudas ierobežojumu par nekonstitucionālu

Lietuvas 2 GW jaudas ierobežojums komerciālām saules enerģijas fermām, kas ar likumu tika noteikts pagājušajā gadā, neprecizējot, kā turpmāk regulēt jau uzsākto projektu attīstību, ir pretrunā ar konstitūciju, otrdien, 7.novembrī, nolēma Lietuvas Konstitucionālā tiesa. Valsts pamatlikums arī ir pretrunā ar valdības 1.februāra lēmumu atļaut komerciālo saules enerģijas parku turpmāku attīstību, pārsniedzot 2 GW limitu, ar zināmiem ierobežojumiem, norādīja tiesa. Atjaunojamās enerģijas likuma grozījumi, kas pieņemti 2022.gada jūnijā, paredz, ka šādu parku kopējā uzstādītā jauda nedrīkst pārsniegt 2 GW un ka pēc šī ierobežojuma sasniegšanas netiks izsniegtas atļaujas, lai pieslēgtos elektrotīklam. Pagājušajā gadā pieņemtie likuma grozījumi noteica maksimālo jaudu 2 GW komerciālām saules enerģijas saimniecībām un 4,4 GW, ja tās tiek apvienotas ar patērētājiem, kas ražo elektroenerģiju. Enerģētikas ministrija paziņoja, ka maksimālais ierobežojums komerciāliem saules enerģijas projektiem tika noteikts, lai nodrošinātu, ka tīkla jauda ir pietiekama uzņēmumiem, patērētājiem, kas ražo enerģiju un citiem atjaunojamās enerģijas avotiem.

LTG no decembra pārtrauc luksusa automobiļu reeksportu uz trešajām valstīm

Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmuma Lietuvos geležinkeliai (Lietuvas dzelzceļš, LTG) kravu pārvadājumu nodaļa LTG Cargo pirmdien, 6.novembrī, paziņoja, ka no 1.decembra pārtrauc luksusa automobiļu reeksportu caur Lietuvu uz trešajām valstīm un ka novembrī tiks veiktas pastiprinātas pārbaudes. Šāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad iekšējā izmeklēšanā tika atklāts, ka luksusa automobiļi, kas nosūtīti uz trešajām valstīm, tostarp Baltkrieviju, Kazahstānu, Kirgizstānu, Uzbekistānu, Tadžikistānu, Gruziju un Turkmenistānu, varētu būt nosūtīti uz Krieviju, tādējādi pārkāpjot spēkā esošās ES sankcijas. Dienas sākumā LTG paziņoja, ka tā noraidīs visus pieteikumus par pēdējo piecu gadu laikā ražotu automašīnu, kuru vērtība pārsniedz 50 000 euro, nosūtīšanu uz trešajām valstīm. Janvārī Lietuvu caurbrauca 214 vagoni ar aptuveni 2 140 automašīnām, kas ir desmit reizes vairāk nekā 2022.gadā (21 vagons, līdz 210 automašīnām), un šo automašīnu vērtība svārstījās no 70 000 līdz 200 000 eiro.

Eiropas sliežu platuma dzelzceļa Viļņa-Klaipēda būvniecība sāksies līdz 2030.gadam

Būvniecība Eiropas sliežu platuma dzelzceļa līnijas Viļņa-Klaipēda ātrgaitas vilcienam varētu sākties līdz 2030.gadam, pirmdien, 6.novembrī, paziņoja satiksmes ministrs Marjus Skuodis (Marius Skuodis). Pēc viņa teiktā, šo mērķi varētu sasniegt, iekļaujot Klaipēdu ES Eiropas transporta tīklā (TEN-T). “Pirmie juridiskie pamati ES līmenī jau ir likti – dzelzceļa savienojums ar Klaipēdu ir iekļauts ES mēroga transporta tīkla projektā. Mērķis ir līdz 2030.gadam sākt Eiropas ātrgaitas vilciena maršruta Viļņa-Klaipēda būvniecību,” Satiksmes ministrijas preses paziņojumā citēts Skuodis. Klaipēda tika iekļauta TEN-T projektā septembrī Barselonā notikušajā ES transporta ministru neformālajā sanāksmē. Projekts vēl ir jāapstiprina Eiropas Parlamentam.

Lietuva nākamgad rīkos plaša mēroga mobilizācijas mācības

Lietuva nākamgad rīkos plaša mēroga mobilizācijas mācības, pirmdien, 6.novembrī, pēc Valsts aizsardzības padomes (VAP) sēdes paziņoja Lietuvas prezidenta padomnieks Ķēstutis Budris (Kęstutis Budrys). VAP arī izvērtēja pēdējo divu gadu laikā paveikto mobilizācijas jomā, viņš sacīja. Tāpat pirmdien VAP apstiprināja valsts aizsardzības plānu, kurā nostiprināts vispārējas aizsardzības princips, “mobilizējot visus valsts resursus – valsts iestādes, privāto sektoru, NVO un iedzīvotājus”.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas