Nedēļa Lietuvā | bijušais deputāts lūdz Augstākajai tiesai viņu attaisnot; Lietuva ziņo par 990 jauniem COVID-19 gadījumiem

Pagājušajā nedēļā Francijas uzņēmumam Veolia piespriests samaksāt Viļņai 83 miljonus eiro; bijušais Lietuvas parlamenta deputāts neatzina savu vainu apsūdzībās par seksuāliem pārkāpumiem

Veolia piespriests samaksāt Viļņai 83 miljonus eiro, Viļņai uzņēmumam Veolia jāmaksā 27 miljoni eiro

Viļņa ir uzvarējusi starptautiskajā šķīrējtiesas prāvā pret Francijas uzņēmumu grupu Veolia un tās meitasuzņēmumu Vilniaus Energija, jo šķīrējtiesa pilsētai piešķīra vairāk nekā 83 miljonus eiro aktīvos un līdzekļos, piektdien, 1.decembrī, paziņoja Viļņas pilsētas dome. Tikmēr Viļņas pašvaldībai un Vilniaus Šilumos Tinklai (VST) abiem uzņēmumiem būs jāsamaksā 26,9 miljoni eiro. Tādējādi galīgā summa, ko paredzēts izmaksāt Viļņai un VST, ir 56,1 miljons eiro. Kā norāda pilsēta, šķīrējtiesa nolēma, ka Veolia un Vilniaus Energija ir pārkāpušas nomas līguma noteikumus, piesavinoties emisijas kvotas, vienlaikus pārkāpjot arī citus līguma noteikumus. Pilsēta un VST pieprasīja atlīdzināt zaudējumus 560 miljonu eiro apmērā. Starptautiskā šķīrējtiesa konstatēja, ka 15 gadu nomas līgums (2002.-2017.gadam) uzņēmumam Veolia un Vilniaus Energija ir ļāvis nodot siltumapgādes objektu pilsētai sliktākā stāvoklī, nekā tas bija 2002.gadā, kad tas tika iznomāts. Viļņas iestādes 2017.gadā paziņoja, ka toreizējās Viļņas iestādes toreizējā mēra Artūra Zuoka (Arturas Zuokas) vadībā bija pieļāvušas kļūdu, pielaižot privāto pārvaldītāju un nenodrošinot tā kontroli. Zuokas, kurš bija Viļņas mērs no 2000. līdz 2007.gadam un no 2011. līdz 2015.gadam, ir vairākkārt noliedzis šīs apsūdzības.

Lietuvā piektdien ziņots par 990 jauniem COVID-19 gadījumiem, nāves gadījumu nav

Lietuva ceturtdien, 30.novembrī, ziņoja par 990 jauniem inficēšanās gadījumiem ar koronavīrusu COVID-19 un nevienu nāves gadījumu, piektdien, 1.decembrī, liecina oficiālā statistika. Primārās inficēšanās rādītājs 14 dienu laikā ir pieaudzis līdz 421 gadījumam uz 100 000 iedzīvotāju, bet pozitīvo testu procentuālais rādītājs septiņu dienu laikā ir 37,6%. Jaunu koronavīrusa saslimšanas gadījumu skaits Lietuvā kulmināciju sasniedza 2022.gada februāra sākumā, kad katru dienu tika reģistrēti vairāk nekā 14 000 jaunu inficēšanās gadījumu. Lietuvā aptuveni 1,19 miljoni cilvēku vismaz vienu reizi ir saņēmuši pozitīvu COVID-19 testu. Saslimstība ar COVID-19 Lietuvā sāka pieaugt septembra vidū.

Uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas apturēti septiņpadsmit nelegālie migranti

Lietuvas robežsargi ceturtdien, 30.novembrī, no iekļūšanas Lietuvā apturēja 17 migrantus, kas no Baltkrievijas mēģināja nelegāli ieceļot valstī, piektdien, 1.decembrī, paziņoja Valsts robežsardzes dienests (VSAT). Līdz šim šogad vairāk nekā 2500 nelegālajiem migrantiem no Baltkrievijas ir tikusi liegta ieceļošana Lietuvā pa tam neparedzētajiem punktiem. Kopumā kopš 3.augusta, kad Lietuvas robežsardzei tika piešķirtas tiesības atteikt nelegālajiem migrantiem ieceļošanu valstī, Lietuvas robežsargi ir lieguši ieceļot vairāk nekā 21 800 cilvēkiem no Baltkrievijas. Šis skaitlis ietver arī atkārtotus mēģinājumus šķērsot robežu, ko veikuši vieni un tie paši cilvēki.

Šiaulių bankas un Invalda INVL pabeidz apvienošanos par 41,8 miljoniem eiro

Šiaulių bankas un ieguldījumu pārvaldes un dzīvības apdrošināšanas uzņēmumu grupa Invalda INVL ir pabeigušas savu privātpersonu operāciju apvienošanu. Darījuma galīgā vērtība ir 41,8 miljoni eiro. Šiaulių bankas ieguldījumu pārvaldības dienesta vadītājs Tomass Varenbergs (Tomas Varenbergas) sagaida, ka apvienošanās palielinās konkurenci tirgū un veicinās turpmāku privātklientu apkalpošanas attīstību. No 1.decembra papildus jau esošajiem finanšu pakalpojumiem Šiaulių bankas pārvaldīs otrā un trešā līmeņa pensiju un ieguldījumu fondus Lietuvā un paplašinās savu dzīvības apdrošināšanas darbību Baltijas valstīs, ko pārņems dzīvības apdrošināšanas sabiedrība SB Draudimas.

Lietuvas bankas maksā gandrīz 102 miljonus eiro solidaritātes nodevās

Astoņas Lietuvas komercbankas un krājaizdevu sabiedrības līdz ceturtdienas pēcpusdienai valsts budžetā samaksājušas 101,6 miljonus eiro solidaritātes nodoklī, ceturtdien, 30.novembrī, paziņoja Valsts nodokļu inspekcija. Šiauliu bankas solidaritātes nodokļa otrajā maksājumā samaksās vairāk nekā 2,6 miljonus eiro. Savukārt Luminor nedēļas sākumā jau pārskaitīja 12,5 miljonus eiro. Pārējās lielās bankas vēl nav paziņojušas, cik lielu summu tās ir samaksājušas. Lietuvas Banka lēš, ka banku solidaritātes nodeva par šā gada trešo ceturksni pārsniegs 100 miljonus eiro un ka kopējā iemaksa šogad varētu sasniegt aptuveni 250 miljonus eiro.

Bijušais Lietuvas parlamenta deputāts neatzīst savu vainu apsūdzībās par seksuāliem pārkāpumiem

Bijušais Lietuvas parlamenta deputāts Kristijons Bartoševičs (Kristijonas Bartoševičius), kurš apsūdzēts par seksuāliem noziegumiem pret nepilngadīgām personām, ceturtdien, 30.novembrī, neatzina savu vainu un plāno liecināt nākamajā tiesas sēdē. Bijušais deputāts ir apsūdzēts desmit pārkāpumos, tostarp divos gadījumos par seksuālu vardarbību pret nepilngadīgām personām, četros gadījumos par uzmākšanos personai, kas jaunāka par 16 gadiem, un četros gadījumos par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu. Paredzams, ka bijušais deputāts liecības sniegs 20.decembrī. Viņš ceturtdienas tiesas sēdē piedalījās, izmantojot videokonferenci. Bartoševičam par seksuālu uzbrukumu var draudēt no trīs līdz 15 gadiem cietumā, par uzmākšanos personai, kas jaunāka par 16 gadiem – līdz pieciem gadiem cietumā, bet par kaitējumu veselībai – mazāki sodi. Viņš tiek turēts aizdomās par noziegumu izdarīšanu laikā, kad viņš bija Seima deputāts.

Lietuva piešķir līdzekļus palestīniešu civiliedzīvotāju vajadzībām

Lietuva piešķirs papildu 100 000 eiro humānajai palīdzībai civiliedzīvotājiem Gazā, kamēr turpinās pagaidu pamiers, trešdien, 29.novembrī, paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija. Sākotnējās aplēses liecina, ka humānās palīdzības vajadzības Gazā pārsniedz vienu miljardu eiro.

Jonavas mērs pārtrauc dalību partijā saistībā ar iespējamu līdzekļu piesavināšanos

Jonavas centrālās pilsētas mērs Mindaugs Sinkevičs (Mindaugas Sinkevičius) trešdien, 29.novembrī, paziņoja, ka aptur savu dalību Lietuvas Sociāldemokrātiskajā partijā (LSDP) un ierosina Lietuvas Pašvaldību savienībai pārtraukt viņa kā tās priekšsēdētāja pilnvaras, jo tiesībaizsardzības iestādēm radušās aizdomas par pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu. Tas notika pēc tam, kad Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka tiesībsargājošo iestāžu amatpersonas ir izvirzījušas oficiālas apsūdzības mēram par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumenta viltošanu un mantas piesavināšanos pirmstiesas izmeklēšanā par iespējamu pašvaldības līdzekļu, ko viņš saņēma par savu darbību kā domes deputāts, piesavināšanos. Maijā notikušajā kongresā LSDP nolēma, ka tās biedriem, kas ļaunprātīgi izmantojuši pašvaldības līdzekļus, tie ir jāatmaksā, un ieteica apturēt viņu dalību, ja iesaistās policija. Saskaņā ar tiesībsargājošo iestāžu sniegto informāciju pieejamā informācija rada aizdomas, ka Sinkevičs no pašvaldības budžeta nelikumīgi saņēmis vairāk nekā 1500 eiro.

Klaipēda ieguldīs 3,6 miljonus eiro ūdeņraža uzpildes stacijās

Lietuvas Klaipēdas jūras osta otrdien, 28.novembrī, paziņoja, ka tā plāno uzstādīt divas ūdeņraža uzpildes stacijas par 3,6 miljoniem eiro, gatavojoties ūdeņraža ražošanai kuģiem un sabiedriskajam transportam. Eiropas Savienība (ES) līdzfinansēs šo iekārtu uzstādīšanu, piešķirot 1,4 miljonus euro, paziņoja osta. Pagājušajā pavasarī Klaipēdas osta paziņoja par plāniem 2024.gadā sākt uzstādīt videi draudzīgas ūdeņraža ražošanas iekārtas septiņu miljonu eiro vērtībā, saņemot 4,8 miljonus eiro no ES. Ostas izpilddirektors Aļģis Lataks (Algis Latakas) apgalvo, ka šīs iekārtas samazinās pilsētas transporta radītās CO2 emisijas.

Bijušais deputāts un partijas līderis lūdz Augstāko tiesu attaisnot viņu korupcijas lietā

Bijušais MG Grupe (agrāk MG Baltic) viceprezidents Raimonds Kurļanskis (Raimondas Kurlianskis) un bijušais Liberālās kustības līderis Eligijs Masulis (Eligijus Masiulis) otrdien, 28.novembrī, Lietuvas Augstākajā tiesā pārsūdzēja par korupcijas noziegumiem viņiem piespriestos cietumsodus un lūdza viņus attaisnot. Pagājušajā nedēļā Apelācijas tiesa atcēla pirmās instances tiesas lēmumu un notiesāja visus apsūdzētos skaļajā politiskās korupcijas lietā, kurā bija iesaistīts viens no Lietuvas lielākajiem biznesa uzņēmumiem MG Grupe. Apelācijas tiesa atzina Masuli vainīgu par vairāk nekā 242 000 eiro liela kukuļa ņemšanā no Kurļanska. Bijušais MG Grupe viceprezidents tika atzīts par vainīgu kukuļņemšanā un tirgošanā ar ietekmi, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Arī deputāts Vītauts Gapšis (Vytautas Gapšys) pārsūdzēja Apelācijas tiesas lēmumu un sāka izciest četru gadu un sešu mēnešu sodu. Visi trīs notiesātie lūdz Augstāko tiesu atlikt viņiem piespriesto sodu izpildi.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas