Nedēļa Lietuvā | Ebreju kopiena aicina nojaukt monumentu. Emigranti rīko kongresu Palangā

Lietuvas aizsardzības ministrs turpina uzstāt, ka nav publiskojis slepenu informāciju, savukārt Viļņas tiesa noraidījusi prasību reģistrēt viendzimuma laulību.

Robežpārejas punktu slēgšana – tikai laika jautājums

Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kašcūns (Laurynas Kasčiūnas) piektdien, 4.augustā norādīja, ka, ņemot vērā Vāgnera grupas algotņu klātbūtni Baltkrievijā, robežpārejas punktu slēgšana ir tikai laika jautājums. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda), apmeklējot Suvalkus Polijā, sacīja, ka Viļņai, Varšavai un Rīgai jābūt gataām vienlaicīgi slēgt robežu ar Baltkrieviju, ja vāgnerieši pasliktinās drošības situāciju. Polijas amatpersonas norādījušas, ka varas iestādes apsver pilnīgu robežas slēgšanu ar Baltkrieviju.

Ebreju kopiena aicina nojaukt monumentu

Lietuvas Ebreju kopiena atkārtoti aicinājusi nojaukt partizānam Jozam Krikštaponim (Juozas Krikštaponis) Ukmerģē uzstādīto monumentu. Lietuvas Genocīda un pretošanās kustības izpētes centrs iepriekš tā arī nepieņēma lēmumu par monumenta nojaukšanu.Centra izpilddirektors Vīts Luksis (Vytas Luksys) ceturtdien, 3.augustā, norādīja, ka Krikštaponim nav atņemts brīvprātīgā karavīra statuss, tādēļ nav pieņemts lēmums par monumenta nojaukšanu. Pēc viņa teiktā, centrs pagājušajā nedēļā vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai lūgtu pārskatīt arhīva materiālus un lemtu par piešķirtā brīvprātīgā karavīra statusa pamatotību. Tikmēr Ebreju kopiena uzskata, ka tā esot “parasta vilcināšanās un mēģinājumi pārvirzīt atbildību uz citu organizāciju”.

Lietuviešu emigranti Palangā rīko kongresu

Pasaules Lietuviešu kopienas dalībnieki 3.augustā Traķu rajonā atklāja pasaules lietuviešu enģeļa statuju, un pēc tam devās uz Lietuvas kūrortpilsētu Palangu, kur norisinās emigrācijā esošo lietuviešu kongress. Kopiena norādīja, ka tiek atzīmēta kongresa 65 gadadiena, un kopā sanākusi kopienas valde un pārstāvji no vairāk nekā 30 valstīm, un piedalās arī Lietuvas amatpersonas. Kopienas priekšsēdētāja Daļa Henke (Dalia Henke) sacīja, ka tikšanās galveno uzmanību pievērsīs nākotnes vīzijai un šodienas svarīgajiem jautājumiem, nevis atskatīsies pagātnē.

Suvalkos tiekas Lietuvas prezidents un Polijas premjerministrs

3.augustā Lietuvas prezidents Polijas ziemeļaustrumos tikās ar Polijas premjerministru Mateušu Moravecki (Mateusz Morawiecki), lai apspriestu drošības situāciju Suvalku koridorā pēc tam, kad Baltkrievijā izvietoti vāgnerieši. Amatpersonas apsprieda situāciju uz robežas ar Baltkrieviju, draudus, ko rada algotņu grupējums un gatavību stāties tiem pretī.

Atzīmēta romu genocīda piemiņas diena

Lietuvas Romu kopiena informējusi, ka trešdien, 2.augustā, atzīmēta romu genocīda atceres diena. Pasākuma laikā Viļņā atklāta skulptūra romu piemiņai, nolikti ziedi un godināti 2.pasaules kara laikā sodītie un nogalinātie romi. Piemiņas pasākumu apmeklēja arī ASV vēstnieks Lietuvā, Seima deputāti, Lietuvas Ebreju kopienas priekšsēdētājs, kā arī diplomāti, prezidenta kancelejas un valdības pārstāvji, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Lietuvas aizsardzības ministrs uzstāj, ka nav izpaudis slepenu informāciju

Aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) turpina noraidīt apsūdzības, ka būtu pēc Valsts Aizsardzības padomes tikšanās publiskojis slepenu informāciju, tomēr nenoliedz, ka informācija līdzinājās slepenai. Tikmēr Nausēda intervijā delfi.lt otrdien, 1.augustā, norādīja, ka ministra publiskotā informācija par ācu Leopard tanku iegādi bijusi ierobežotas pieejamības un nav bijusi pienācīgi noslepenota. Anušausks nav komentējis prezidenta izteikumus.

Lietuvas Ignitis un Dānijas fonds gatavi attīstīt vēja parkus

Lietuvas enerģētikas grupa AB Ingnitis Grupe trešdien, 2.augustā, paziņoja, ka tās meitasuzņēmums Ignitis Renewables un Kopenhāgenas Infrastructure Partners P/S otrdien noslēguši vienošanos par sadarbību jūras vēja parku attīstīšanā Igaunijā un Latvijā, un cer kopīgi pieteikties iepirkumiem šajās valstīs.

Korupcijas novēršanas aģentūra meklē papildus finansējumu

Lietuvas Speciālās izmeklēšanas dienesta (SIS) jaunais direktors Lins Pernavs (Linas Pernavas) informējis, ka dienests vēlas palielināt personālsastāvu, lai veicinātu spēju risināt krimināllietas, bet tam nepieciešami papildus 746 tūkstoši eiro. Pēc tikšanās ar Lietuvas prezidentu Pernavs teica, ka šāda summa ļautu pieņemt vēl 22 darbiniekus, un piebilda, ka jautājums par papildus finansējumu pārrunāts arī ar Finanšu ministriju. SIS pašlaik ir 320 pozīcijas, no kurām 45 ir vakantas, un 22 no tām “nav finansējuma”. 23 savukārt ir neaizpildītas, jo tām paredzētie līdzekļi tiek novirzīti esošo darbinieku virsstundu apmaksai. SIS izmeklē ar korupciju saistītus noziegumus un veic analītisku pretkorupcijas izmeklēšanu.

Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība izvirza savu prezidenta kandidātu

Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības padome otrdien, 1.augustā, lēma virzīt deputātu un bijušo veselības ministru Aurēliju Verīgu (Aurelijus Veryga) kā partijas kandidatūru prezidenta amatam. Prezidenta vēlēšanas Lietuvā notiks 2024.gada maijā. Deputāts partijai pievienojās 2018.gadā, kad vēl bija veselības ministrs.

Omniva sāk sūtījumu šķirošanas termināļa izbūvi Kauņā

Lietuvas lielākā pakomātu tīkla operators Omniva LT 1.augustā informēja, ka sākusi sūtījumu šķirošanas termināļa izbūvi Kauņas Speciālajā ekonomiskajā zonā, un plāno projektā ieguldīt vairāk nekā 40 miljonus eiro. Gaidāms, ka darbi būs pabeigti 2024.gada otrajā ceturksnī. Terminālī nonāks visi Lietuvas sūtījumi, kā arī noteikti starptautiskie sūtījumi uz citām Baltijas valstīm. Kauņas terminālis būs uzņēmuma galvenais darbības punkts Lietuvā.

Lietuvas tiesa noraida prasību reģistrēt viendzimuma laulību

Viļņas tiesa noraidījusi prasību, kurā lūgts uzlikt par pienākumu Viļņas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļai reģistrēt viendzimuma laulību. Lieta tika izskatīta slēgtā sēdē, un apgabaltiesa publicējusi tikai lēmumu, kurā teikts, ka prasība noraidīta. Lēmumu vēl var apstrīdēt reģionālajā tiesā. Aprīlī Viļņas tiesa jau noraidīja prasību reģistrēt viendzimuma laulību, norādot, ka nav likumdošanas aktu, kas apmierinātu pieteicēja prasību.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas