Nedēļa Lietuvā | Lietuva vēlas piesaistīt jaunus lidojumus uz Palangu; Vaikšnors nodod armijas komandiera zvērestu

Taivānas banka izrādīja interesi par filiāles atvēršanu Viļņā; policija kravas auto atrada 410 kilogramus hašiša

Prezidents saņēma ES vadītājas vēstuli attiecībā uz EK komisāru

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) ceturtdien, 25.jūlijā, saņēma Urzulas fon der Leienas (Ursula von der Leyen) vēstuli, kurā viņa aicina dalībvalstis izvirzīt divus kandidātus – vīrieti un sievieti – nākamās Eiropas Komisijas (EK) sastāvam. Premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė) vēstuli nesaņēma, taču viņa trešdien, 24.jūlijā, telefoniski ar fon der Leienu apsprieda gaidāmos kandidātus un komisāru iecelšanas procesu, ziņo valdība. Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm līdz 30.augustam ir jāatbild uz viņas vēstuli, lai viņa varētu izvēlēties kandidātus, kuri pēc tam būs jāapstiprina Eiropas Parlamentā, ziņo plašsaziņas līdzekļi. Kā galveno kandidātu uz šo amatu mediji un konservatīvās partijas biedri minējuši ārlietu ministru un “Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu” (TS-LKD) priekšsēdētāju Gabrieļu Landsberģi (Gabrielius Landsbergis), taču Nausēda ir izteicis, ka viņš redz labākus kandidātus. Prezidents ir arī teicis, ka Lietuvai EK vajadzētu pievērsties nevis ārpolitikas, bet gan ekonomikas jomai. Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen) ir paziņojusi, ka parlaments, visticamāk, augustā sasauks ārkārtas sesiju, lai balsotu par Lietuvas kandidātu.

Lietuvas uzņēmums LTG modernizēs “Rail Baltica” Kauņas dzelzceļa mezglu

Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmums “Lietuvos geležinkeliai” (Lietuvas dzelzceļš, LTG) ceturtdien, 25.jūlijā, paziņoja, ka gatavojas “Rail Baltica” Kauņas dzelzceļa mezgla modernizācijai, un projekta izmaksas, tas ir, pārbrauktuvju, viaduktu un tuneļu projektēšanu, būvniecību un rekonstrukciju, tiek lēstas vairāku desmitu miljonu eiro apmērā. LTG centrālajā publisko iepirkumu portālā ir izsludinājis atsevišķu būvju projektēšanas un līgumu slēgšanas konkursu, un pieteikumi tiek gaidīti līdz 27.augustam. Tomēr vispirms tiks izvērtēta potenciālo piegādātāju kvalifikācija, un tad piegādātāji, kas atbildīs kritērijiem, varēs iesniegt piedāvājumus konkrētiem projektiem.

Ministrijas un pašvaldības vēlas piesaistīt jaunus lidojumus uz Palangu

Lietuvas Transporta un sakaru ministrija un Ekonomikas un inovāciju ministrija, kā arī septiņas Klaipēdas reģiona pašvaldības un vietējā apvienība “Klaipēdas reģions” plāno apvienot centienus, lai piesaistītu jaunus lidojumus uz Palangas lidostu, veicinātu uzņēmumu un tūristu pieaugumu pilsētā un palielinātu visa reģiona konkurētspēju. Iestādes augusta beigās vai septembra sākumā plāno parakstīt sadarbības līgumu par lidojumu veicināšanas pasākumiem. Līgumu ceturtdien, 25.jūlijā, apstiprināja Klaipēdas pilsētas dome.

Vaikšnors deva zvērestu kā Lietuvas jaunais armijas komandieris

Trešdien, 24.jūlijā, Viļņā svinīgā ceremonijā ģenerālis Raimunds Vaikšnors (Raimundas Vaikšnoras) nodeva zvērestu kā jaunais Lietuvas armijas komandieris. Viens no viņa pirmajiem uzdevumiem būs apmeklēt armijas vienības un apzināt karavīru problēmas. Par galvenajām prioritātēm jaunais armijas komandieris noteica vācu brigādes uzņemšanu Lietuvā, nacionālās divīzijas izveidi un gatavošanos vispārējai iesaukšanai armijā. Pirms ceremonijas prezidents Gitans Nausēda jaunajam armijas komandierim piešķīra ģenerāļa pakāpi. Vaikšnors nomainīja ģenerāli Valdemāru Rupši (Valdemaras Rupšys), kurš bija Lietuvas armijas komandieris kopš 2019.gada. Pirms iecelšanas bruņoto spēku komandiera amatā Vaikšnors bija Apvienoto bruņoto spēku pavēlniecības Brunsumā štāba priekšnieka palīgs kaujas apmācības jautājumos, Lietuvas sauszemes spēku, kājnieku brigādes “Dzelzs vilks” komandieris un ieņēma citus vadošos amatus Lietuvas armijā. Saskaņā ar Konstitūciju armijas komandieri ieceļ prezidents ar Seima piekrišanu uz pieciem gadiem.

Lietuva konsultēsies ar Latviju, izvēloties Ignalinas AES krātuves vietu

Izvēloties vietu Ignalinas atomelektrostacijas (AES) dziļās glabātuves izbūvei, ko plānots izveidot šā gadsimta otrajā pusē, notiks konsultācijas ar Latviju un citām kaimiņvalstīm, trešdien, 24.jūlijā, paziņoja vides ministrs Simons Gentvils (Simonas Gentvilas). Viņš atbildēja uz politiķu kritiku, kas izskanēja par vienu no potenciālajām topošās glabātuves atrašanās vietām – dienvidu pašvaldībā Kazlu Rūdā, pēc tam, kad šajā reģionā ievēlētais deputāts Ģiedrjus Surplis (Giedrius Surplys) paziņoja, ka arī Latvijas Augšdaugavas pašvaldība, kas robežojas ar Lietuvu, ir nobažījusies par šo izvēli.

Taivānas banka varētu konkurēt ar lielākajām Lietuvas bankām

Taivānas banka, kas plāno izveidot struktūrvienību Lietuvā, varētu ar panākumiem konkurēt ar valsts lielākajām bankām, trešdien, 24.jūlijā, aģentūrai BNS sacīja Lietuvas bankas galvenais biznesa attīstības direktors Luks Jakubonis (Lukas Jakubonis). “Lietuva piedāvā lielisku iespēju sniegt finanšu pakalpojumus gan fiziskām, gan juridiskām personām. Mēs ceram, ka Taivānas banka spēs veiksmīgi konkurēt ar lielākajām bankām mūsu valstī,” viņš sacīja. Pēc Jakuboņa teiktā, Lietuvas banka jau kādu laiku uztur tiešus kontaktus ar Taivānas banku un tai ir zināms, ka Taivānas banka ir saņēmusi Taivānas uzraudzības iestādes apstiprinājumu bankas dibināšanai Lietuvā. Lietuvas banka gaida oficiālu Taivānas iestādes paziņojumu, kas sniegs lielāku skaidrību par bankas plāniem, sacīja amatpersona. Finanšu ministre Gintare Skaiste (Gintarė Skaistė) trešdien sacīja, ka Taivānas banka, visticamāk, koncentrēsies uz biznesa klientiem Lietuvā, bet tās darbības specifika kļūs skaidrāka, kad tā saņems Lietuvas centrālās bankas licenci.

Lietuvai doti trīs mēneši, lai cīnītos pret subkultūrām un narkotiku lietošanu cietumos

Eiropas Komiteja spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai (CPT) ir devusi Lietuvai trīs mēnešus laika, lai veiktu nepieciešamos pasākumus saistībā ar joprojām pastāvošo neformālo ieslodzīto hierarhijas problēmu brīvības atņemšanas iestādēs un no tās izrietošo noziedzību Lietuvas cietumos. Otrdien, 23.jūlijā, CPT publicēja savu ziņojumu un ieteikumus Lietuvai pēc tās delegācijas vizītes februārī Alītas, Marijampoles, Pravienišķu un Viļņas cietumos. CPT uzskata, ka neformālā ieslodzīto hierarhija pakāpeniski mainās galvenokārt vispārējo sabiedrības un paaudžu pārmaiņu dēļ, tomēr neformālā ieslodzīto hierarhija joprojām ir galvenais faktors, kāpēc saglabājas narkotiku (un mobilo telefonu) nelegālā tirdzniecība. Saskaņā ar CPT regulu, bezdarbības gadījumā, valstij sniedzot paskaidrojumus, var tikt balsots par publiska paziņojuma sniegšanu.

Divi deputāti ievēlēti par EP komiteju priekšsēdētāju vietniekiem

Otrdien, 23.jūlijā, par Eiropas Parlamenta komiteju priekšsēdētāja vietniekiem tika ievēlēts Virgīnijs Sinkēvičs (Virginijus Sinkevičius) no Demokrātiskās savienības “Par Lietuvu” un Daiņus Žalims (Dainius Žalimas) no Brīvības partijas. Sinkēvičs amatu ieņems Transporta un tūrisma komitejā, bet Žalims darbosies Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejā. Lietuvai šajā Eiropas Parlamentā ir vienpadsmit vietas.

Lietuvas ierēdņi pārtver kravas automašīnu ar paslēptiem 410 kilogramiem hašiša

Lietuvas amatpersonas atrada aptuveni 410 kilogramus hašiša, kas bija paslēpti kravas automašīnā, kura tika aizturēta Vilkavišķu dienvidrietumu rajonā šī mēneša sākumā, pirmdien, 22.jūlijā, paziņoja policija. Tiek lēsts, ka narkotiku vērtība pārsniedz četrus miljonus eiro. Panevēžas apriņķa galvenās policijas pārvaldes kriminālizmeklētāji pēc ilgas un sarežģītas izmeklēšanas 3.jūlijā netālu no Ķībartiem aizturēja kravas automašīnu, teikts paziņojumā presei. Pēc puspiekabes grīdas demontāžas slēptā nodalījumā tika atrasti aptuveni 410 kilogrami hašiša. “Ņemot vērā konfiscētās nelegālās kravas apjomu, kravas automašīnas un puspiekabes maršrutu un noziedzīgajā darbībā iesaistītās personas, var pieņemt, ka šī bija tranzīta krava, kas tika pārvadāta pa tradicionālo maršrutu Rietumi-Austrumi. Divas personas – 1967.gadā dzimis Krievijas pilsonis un 1982.gadā dzimis Lietuvas pilsonis – ir aizturētas un atrodas apcietinājumā uz trim mēnešiem,” paziņoja policija, piebilstot, ka izmeklēšanas gaitā var tikt identificēti vēl citi aizdomās turētie.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas