Nedēļa Lietuvā | Mediju uzraugs bloķē Krievijas TV IP adreses; valdošais bloks atjauno koalīcijas līgumu

Prezidents uzrunā aicinājis turpināt atbalstu Ukrainai, savukārt Seims apstiprinājis nodokļu reformas paketi un lēmis, ka 5G mobilā tīkla attīstība ir valsts prioritāte.

Lietuvā aizliedz aromatizētos karsējamās tabakas produktus

Seims ceturtdien, 22.jūnijā, aizliedza aromatizēto karsējamās tabakas produktu tirdzniecību un uzlika ražotājiem par pienākumu uz to iepakojumiem norādīt par kaitīgo ietekmi uz veselību. Lēmums stāsis spēkā 23.oktobrī.Grozījumi likumā par tabakas un tabakas izstrādājumu tirdzniecību tika pieņemti ar 103 balsīm par, 1 pret, un vēl četri deputāti atturējās. Seims arī aizliedza tādu karsējamotabakas produktu tirdzniecību, kas satur piedevas, kas var mainīt to garšu, smaržu vai intensitāti. Šobrīd šis nosacījums attiecas tikai uz cigaretēm un tinamo tabaku. Karsējamo tabakas produktu vairumtirdzniecība Lietuvā pērn pieauga par 27,3%.

Mediju uzraugs bloķē IP adreses, kas lietotas Krievijas TV pārraidīšanai

Lietuvas Raido un televīzijas padome trešdien, 21.jūnijā, lēma bloķēt IP adreses, kas tiek izmantotas, lai piekļutu Krievijas galvenajiem TV kanāliem. Līdzīgi lēmumi pieņemti jau martā un maijā. Eiropas Savienības Padomē pieņemtie noteikumi nosaka, ka ierobežojumiem pakļauti televīzijas kanāli Russia Today English, Russia Today UK, Russia Today Germany, Russia Today France, Russia Today Spanish, Sputnik, Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24, TV Centre International, NTV/NTV Mir, Rossiya 1, REN TV, Pervyi Kanal.

Valdība apsver valstiski svarīga 5G projekta attīstīšanu

Lietuvas valdība trešdien, 21.jūnijā, lēma, ka projekts, kura laikā līdz 2030.gadam tiks īstenota ātrgaitas 5G interneta tīkla izveide Lietuvā, uzskatāms par pritoritāru, un tam novirzīti 5 miljoni eiro. Projekts paredz 5G tīkla pārklājumu visā valstī, un, saskaņā ar pērn veikto izmaksu un ieguvumu analīzi, investīciju atdeve būs četras līdz septiņas reizes augstāka. Transporta ministrija informējusi, ka gadījumā, ja projekts netiktu atzīts par valstiski svarīgu, Lietuva zaudētu 22 – 36 miljonus eiro.

Apstiprina nodokļu reformu paketi

Lietuvas valdība trešdien, 21.jūnijā, apstiprināja nodokļu reformu paketi jau pēc pirmreizējās izskatīšanas, un jau nākamnedēļ notiks parlamenta balsojums. Premjerministre Ingrīda Šimonīte (Ingrida Šimonytė) sacīja, ka vasarā norisināsies padziļinātas diskusijas un jau rudenī apspriešanai būs gatavi konkrēti ierosinājumi. Viņa piepbidla, ka reformas vērstas uz godīgākas nodokļu sistēmas veidošanu.

Lietuvas Dzelzceļš iegādāsies 15 elektrovilcienus no Polijas

Lietuvas Dzelceļa (LTG) pasažieru pārvadājumu atzars LTG Link 21.jūnijā paziņoja, ka gatavojas no Polijas uzņēmuma Stadler Polska iegādāties 15 jaunus elektrovilcienus, par kopējo summu 226,5 miljoni eiro. Līgums tika parakstīts 21.jūnijā Viļņā. LTG Link izpilddirektors Lins Baužis (Linas Baužys) norādīja, ka deviņi elektrovilcieni kursēs starp Viļņu un Klaipēdu, un seši uzlādējami vilcieni tiks izmantoti dzelzceļa posmos, kas nav elektrificēti. Pirmie vilcieni tiks piegādāti 2025.gadā, un pasažieru pārvadājumi ar tiem sāksies jau 2026.gada otrajā pusē. Visi vilcieni lietošanā nonāks 2027.gadā.

Sākušās Lietuvas un Vācijas militārās mācības

21.jūnijā sākušas Lietuvas un Vācijas divpusējās militārās mācības Griffin Storm. Tās turpināsies līdz 7.jūlijam, un ir daļa no nepārtraukta mācību cikla. 16.jūnijā Vācijas 411.kājinieku bataljons un tam piesaistītās vienības sāka izvietošanos Lietuvā, un pa sauszemes ceļim, ar prāmjiem, lidmašīnām un dzelceļu Lietuvā ieradušies apmēram 1000 karavīru un militārā personāla, un 320 aprīkojuma vienības.

Basketbola klubs Žalgiris lūdz UEFA mainīt mača datumu NATO samita dēļ

Lietuvas futbola čempionklubs Viļņas Žalgiris lūdzis UEFA pārcelt Čempionlīgas pārbaudes spēles pret Ziemeļmaķedonijas futbola klubu Struga norises datumu, kas sākotnēji plānots 11.-12.jūlijā. Šajā laikā Viļņā norisināsies NATO samits.

Lietuvas valdošais bloks atjauno koalīcijas līgumu

Lietuvas valdošais bloks, kurā ietilpst Tēvzemes Savienība – Lietuvas Kristīgie demokrāti, Liberālā kustība un Brīvības partija, otrdien, 20.jūnijā, papildināja koalīcijas līgumu, un izveidoja koalīcijas padomi, kas turpmāk koordinēs kopīgo lēmumu pieņemšanu. Padomē piedalīsies premjerministre Ingrīda Šimonīte, TS-LKD līderis un ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis (Gabrielius Landsbergis), Brīvības partijas līdere Aušrine Armonaite (Aušrinė Armonaitė), Liberālās kustības līdere Viktorija Čmilīte-Nilsena (Viktorija Čmilytė-Nielsen), kā arī trīs Seimā pārstāvēto politisko grupu pārstāvji. Iepriekš TS-LKD bijuši skeptiski par šādu padomi.

Prezidents norādījis, ka Lietuvai nav ilgtermiņa plāna par palīdzību Ukrainai

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) 20.jūnijā savas ceturtās Valsts uzrunas laikā sacīja, ka Lietuvai nav ilgtermiņa plāna attiecībā uz palīdzību Ukrainai. “Lietuvas un rietumu demokrātijas politiskais, militārais, finansiālais un humānais atbalsts Ukrainai ik dienu glābj dzīvības. Kopā mēs palīdzam Ukrainai ne vien pārdzīvot karu, bet arī atgūt okupētās teritorijas. Mēs nedrīkstam apstāties,” sacīja Nausēda.

NVO aicina deputātus griezties Augstākajā tiesā par Stambulas konvenciju

Lietuvas Cilvēktiesību centrs un Lietuvas Sieviešu tiesību aizstāvības grupa pirmdien, 19.jūnijā, aicināja Seima spīkeri un un citus deputātus lūgt Augstākajai tiesai izvērtēt, vai Stambulas konvencija nav pretrunā ar Lietuvas konstitūciju. Lietuvas Cilvēktiesību centra direktore Jūrate Juškaite (Jūratė Juškaitė) preses konferencē norādīja, ka sabiedrībai jādod skaidra atbilde par Stambulas konvencijas būtību un to, kas tiks darīts, lai novērstu vararbību pret sievietēm.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas