Nelegālie imigranti, ko aizturēja Valgā, bija patvaļīgi pametuši Muceniekus

Svētdien, 17.septembrī, Valgā tika aizturēta nelegālo imigrantu grupa, kas iepriekš patvaļīgi pametusi patvēruma meklētāju izmitināšanas centru (PMIC) Mucenieki, pastāstīja Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone. Tas atrodas Rīgas pievārtes Ropažu pagasta tāda paša nosaukuma ciemā.  

Ārvalstnieku grupā bija 14 vīrieši, piecas sievietes un divi bērni. Tāpat tiek ziņots, ka šogad PMIC Mucenieki patvaļīgi pametušas 816 centrā ievietotas personas.

PMIC nav slēgta tipa iestāde.

Centra iekšējās kārtības noteikumi paredz: ja patvēruma meklētājs vēlas atstāt izmitināšanas centru uz laiku, kas ilgāks par 24 stundām, viņam par to jāinformē izmitināšanas centra darbinieks. Par patvēruma meklētāja tiesībām uzturēties ārpus izmitināšanas centra tā darbinieks izdara atzīmi žurnālā.

Valsts robežsardzes vadība, iepriekš komentējot šādus gadījumus, norādījusi, ka patvaļīga PMIC atstāšana liecina, ka personas Latvijas aizsardzība neinteresē un tā vietā viņi vienkārši labas dzīves meklējumos dodas uz Rietumeiropu.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) iepriekš norādīja, ka gadījumos, kad ārzemnieki patvaļīgi atstājuši PMIC, patvēruma lūgums tiek pārtraukts. Taču gadījumos, ja patvēruma meklētājs tiek atgriezts vai pats atgriežas PMIC, viņam ir tiesības prasīt sava patvēruma iesnieguma izskatīšanas atsākšanu.

Pēc Igaunijas policijas sniegtajām ziņām, svētdien apmēram pulksten 15 tās patruļa Valgas autoostā pamanīja ārvalstnieku grupu. Policija pārbaudīja ārvalstnieku dokumentus un konstatēja, ka viņi Eiropas Savienības teritorijā ir ieceļojuši nelikumīgi.

Policijas Dienvidu prefektūras operatīvais vadītājs Kerts Kotkass (Kert Kotkas), Igaunijas sabiedriskajam medijam ERR skaidroja, ka pēdējās nedēļās uz Latviju ir ļoti pieaudzis nelegālās migrācijas spiediens un ir novērsti simtiem nelegālās robežas šķērsošanas gadījumu no Baltkrievijas. Taču viņš uzskata, ka svētdienas incidentu Valkā nevar sasaistīt ar to, kas notiek uz Latvijas un Baltkrievijas robežas.

Valgā aizturētos izmeklēja neatliekamās palīdzības mediķi, savukārt policisti centās noskaidrot, uz kurieni viņi vēlējās doties. Igaunijas policija ir palielinājusi savu klātbūtni pie valsts dienvidu robežas [ar Latviju], tāpat autoostās un ostās, ko nelegālie migranti var izmantot tranzītam, ziņo ERR. 

Dienvidigaunijas robežas un migrācijas uzraudzības dienesta vadītājs Tauno Tammiks (Tauno Tammik) savukārt ziņu aģentūrai BNS teica, ka šie migranti ir no Afganistānas, Indijas, Irākas, Irānas, Kamerūnas un Mali.

Lasiet arī: Ātrāka robežas ar Baltkrieviju sakārtošana prasīs trīs miljonus, vēsta De facto

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas