Netālu no Norvēģijas atrasts miris Krievijas “spiegs” – baltvalis Hvaldimirs

Norvēģijas ūdeņos pirms pieciem gadiem pamanītais baltvalis Hvaldimirs, kuru turēja aizdomās par spiegošanu Krievijas labā, nedēļas nogalē tika atrasts miris, peldot jūrā, kuru atrada Norvēģijas dienvidos zvejojoši tēvs un dēls, ziņo Norvēģijas sabiedriskā raidorganizācija NRK, atsaucoties uz bezpeļņas organizāciju “Marine Mind”, kas uzraudzīja vali, pirmdien, 2.septembrī, vēsta “Reuters”.

Hvaldimira vārds ir norvēģu vārda “valis” un Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārda kombinācija.

“Hvaldimirs bija ne tikai baltvalis; viņš bija cerības stars, saiknes simbols un atgādinājums par dziļo saiti starp cilvēkiem un dabu,” sociālajos tīklos paziņoja “Marine Mind”.

Kad 2019.gadā Hvaldimirs pirmo reizi tika pamanīts Norvēģijas ziemeļos, aptuveni 300 km no Krievijas jūras robežas, viņam bija uzvilkta siksna ar, šķiet, nelielas kameras stiprinājumu. Uz siksnas bija zīmogs ar uzrakstu angļu valodā “Equipment St Petersburg” (Aprīkojums Sanktpēterburga).

Valis izrādīja lielu interesi par cilvēkiem un reaģēja uz rokas signāliem, tāpēc Norvēģijas iekšzemes izlūkošanas aģentūra pieņēma, ka pirms ieceļošanas Norvēģijas ūdeņos viņš tika turēts nebrīvē Krievijā kā daļa no pētniecības programmas.

Maskava nekad nav sniegusi komentārus par apgalvojumiem par Hvaldimiru.

“Tas ir absolūti briesmīgi,” NRK sacīja jūras biologs Sebastjans Strands (Sebastian Strand), kurš sadarbojās ar organizāciju “Marine Mind”. “Acīmredzot (piektdien) viņš bija labā stāvoklī, tāpēc atliek tikai noskaidrot, kas varēja atgadīties.”

Dzīvniekam nav bijuši nekādi nopietni ārēji ievainojumi, un nav bijis skaidrs, kas izraisīja nāvi, viņš piebilda.

Hvaldimirs bija aptuveni 15 gadus vecs, un tas nav vecums vaļiem, kuru dzīves ilgums var sasniegt 60 gadus.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Liberālā kustība iepazīstina ar programmu Seima vēlēšanām; bijušajam deputātam apsūdzības par 0,5 miljonu eiro piesavināšanos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas