Netanjahu likvidē kara kabinetu pēc galveno amatpersonu aiziešanas no amata

Pirmdien, 17.jūnijā, Izraēlas amatpersona paziņoja, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir atlaidis savu sešu cilvēku kara kabinetu pēc tam, kad no valdības aizgāja bijušais centristu ģenerālis Benijs Gancs un viņa sabiedrotais Gadi Eisenkots, ziņo “Reuters” un BBC.

“[Kara] kabinets bija koalīcijas līgumā ar Gancu pēc viņa lūguma. Līdzko Gancs atstāj valdību, kabinets vairs nav vajadzīgs,” Netanjahu svētdien paziņojis ministriem, vēsta BBC, atsaucoties uz laikrakstu “Jerusalem Post”.

Gaidāms, ka Netanjahu tagad rīkos apspriedes par Gazas karu ar nelielu ministru grupu,

tostarp aizsardzības ministru Joavu Galantu un stratēģisko lietu ministru Ronu Dermeru, kuri bija kara kabineta locekļi, kā arī ultraortodoksālās partijas “Shas” priekšsēdētāju Arju Deri, kurš kara kabinetā bija novērotājs.

Izraēlas bruņoto spēku (IDF) galvenais preses pārstāvis viceadmirālis Daniels Hagari pirmdien paziņoja, ka šis solis viņus neietekmēs.

“Tiek mainīti Ministru kabineta locekļi, un tiek mainīta metode. Mums ir ešelons, mēs zinām komandķēdi. Mēs strādājam saskaņā ar komandķēdi. Tā ir demokrātija,” viņš sacīja žurnālistiem.

Premjerministrs saskārās ar viņa koalīcijas nacionālistiski reliģisko partneru – finanšu ministra Becalela Smotričs un nacionālās drošības ministra Itamara Ben-Gvīra – prasībām tikt iekļautiem kara kabinetā, kas būtu pastiprinājis spriedzi ar starptautiskajiem partneriem, tostarp ASV.

Kara kabinets bija daļa no nacionālās vienotības valdības, kuru oktobra sākumā izveidoja Benjamins Netanjahu.

Pagājušajā nedēļā gan Gancs, gan Eisenkots atkāpās no valdības, jo, viņuprāt, Netanjahu nav spējis izstrādāt stratēģiju Gazas karam.

Izraēlas bruņotie spēki uzsāka kampaņu Gazā, lai iznīcinātu “Hamās”, atbildot uz bezprecedenta uzbrukumu Izraēlas dienvidos 7.oktobrī, kura laikā tika nogalināti aptuveni 1 200 cilvēku un vairāk par 250 tika sagūstīti. Saskaņā ar “Hamās” vadītās Veselības ministrijas datiem Gazā ir nogalināti jau vairāk nekā 37 000 cilvēki.

Lasiet arī: Izraēlas ķīlnieku glābšanā nogalināti 274 palestīnieši; Izraēlas ministrs Gancs pamet ārkārtas valdību

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas