Netanjahu Rafahas triecienu dēvē par “traģisku kļūdu”, pasaulē izskanot sašutumam; ES apsver sankcijas Izraēlai

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien, 27.maijā, nosauca Izraēlas nedēļas nogalē notikušo nāvējošo triecienu Rafahas nometnei par “traģisku kļūdu”, pasaulē pieaugot sašutumam par Gazas karā nogalināto civiliedzīvotāju skaitu un Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem pirmo reizi iesaistoties “nozīmīgā” diskusijā par sankciju piemērošanu Izraēlai, ja tā neievēros starptautiskās humanitārās tiesības, ziņo “Politico”.

Netanjahu sacīja, ka Izraēla izmeklēs svētdienas “incidentu”, kurā tika nogalināti vismaz 45 cilvēki un ievainoti gandrīz 200 citi, kas patvērās pārvietoto iedzīvotāju nometnē, un “izdarīs secinājumus”.

“Neraugoties uz mūsu vislielākajiem centieniem nekaitēt nevainīgiem civiliedzīvotājiem,

pagājušajā naktī notika traģiska kļūda,” sacīja Netanjahu, piebilstot, ka tiks uzsākta izmeklēšana.

Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) ziņoja, ka trieciena rezultātā tika nogalinātas divas “Hamās” augsta ranga amatpersonas, taču atzina, ka ir arī civiliedzīvotāju upuri.

Organizācija “Ārsti bez robežām” snieguši palīdzību 180 cilvēkiem, kas tika ievainoti Izraēlas uzbrukumā, un nosodīja radīto apdraudējumu un uzbrukumu civiliedzīvotājiem “drošajā zonā”.

ASV demokrātu likumdevēji, tostarp senatore Elizabete Vorena (Elizabeth Warren) un republikāņu pārstāvis Ēriks Svalvels (Eric Swalwell), kritizēja Izraēlas rīcību, aicinot izbeigt karadarbību un paužot bažas par civiliedzīvotāju drošību un neefektīvu taktiku.

Arī ES augstākās amatpersonas ātri nosodīja triecienu, Vācijas Ārlietu ministrijai izsakot neierastu rājienu, un Francijas prezidentam Emanuelam Makronam (Emmanuel Macron), paužot “sašutumu” par bojāgājušajiem civiliedzīvotājiem un pieprasot “pilnībā ievērot starptautiskās tiesības un nekavējoties pārtraukt uguni”, kā arī uzsākt IDF izmeklēšanu.

ANO cilvēktiesību vadītājs Folkers Tirks (Volker Türk) pievienojās aicinājumam veikt izmeklēšanu un sacīja, ka

“svētdienas trieciens vēlreiz apliecina, ka Gazā burtiski nav drošas vietas”.

ES galvenais diplomāts Žuzeps Borels (Josep Borrell) atkārtoja aicinājumu Izraēlai pārtraukt operācijas Rafahā. “Izraēla turpina militārās darbības, kuras tai tika lūgts pārtraukt,” viņš sacīja, piebilstot, ka arī “Hamās” neievēro noteikumus.

Īrijas ārlietu ministrs Mišels Martins (Micheál Martin) pirmdien paziņoja, ka ES Ārlietu padome ir pārrunājusi nepieciešamību ievērot starptautiskās humanitārās tiesības pēc Starptautiskās Tiesas sprieduma, ar kuru Izraēlai tika pieprasīts apturēt ofensīvu Rafahā un atvērt robežšķērsošanas punktu palīdzības piegādēm.

Pirmdien notikušas nozīmīgas sarunas par iespējamām sankcijām, ja Izraēla nepildīs šo lēmumu, kā arī ES plāno sasaukt ES un Izraēlas Asociācijas padomes sanāksmi, lai risinātu šīs bažas.

Martins uzsvēra ES apņemšanos nodrošināt cilvēktiesības, reaģējot uz neseno nāvējošo uzbrukumu Rafahā, piebilstot, ka

“starptautiskās humanitārās tiesības, cilvēktiesību ievērošana ir ES “raison d’etre” (būtības jēga)”.

“Atbildība ir ļoti svarīga. Tā ir svarīga visiem tiem, kurus nogalināja “Hamās”, lai “Hamās” tiktu saukts pie atbildības par to, ko izdarīja, un tiem tūkstošiem palestīniešu, kuri tika brutāli nogalināti šī kara laikā,” sacīja Martins.

Lasiet arī: VIDEO | Pēc “Hamās” uzbrukuma Telavivai Izraēlas trieciens skar Rafahas rajonu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas