No 2024.gada mobilos tālruņus ES varēs uzlādēt ar vienu lādētāju

Eiropas Parlaments (EP) atbalstījis tiesību aktu, kas ļaus Eiropas Savienības (ES) patērētājiem visas savas elektroniskās ierīces uzlādēt ar vienu lādētāju, informē EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Līdz 2024.gada beigām visiem mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un kamerām, ko pārdod ES, vajadzēs būt aprīkotiem ar USB C tipa uzlādes pieslēgvietu. Savukārt no 2026.gada pavasara šī prasība attieksies arī uz klēpjdatoriem. Jaunā direktīva ir daļa no plašākiem ES centieniem samazināt elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumus un dot patērētājiem iespēju izdarīt ekoloģiskāku izvēli.

Saskaņā ar direktīvas noteikumiem patērētājiem vairs nebūs jāiegādājas jauns lādētājs katrai jaunai ierīcei, jo daudzas maza un vidēja izmēra pārnēsājamās elektroniskās ierīces būs iespējams uzlādēt ar vienu lādētāju.

Ar USB C tipa pieslēgvietu vajadzēs būt aprīkotām visu ražotāju ierīcēm, kuras ir uzlādējamas ar vadu kabeli un kuru elektriskā jauda ir līdz 100 vatiem, tostarp mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem, digitālajām kamerām, visu veidu austiņām, rokas videospēļu konsolēm, portatīvajiem skaļruņiem, e-lasītājiem, tastatūrām, pelēm, portatīvajām navigācijas sistēmām un klēpjdatoriem.

Visām ierīcēm, kas nodrošina ātru uzlādi, turpmāk būs vienāds uzlādes ātrums.

Tas nozīmē, ka lietotāji savas ierīces varēs uzlādēt tajā pašā ātrumā ar jebkuru saderīgu lādētāju.

Tā kā arvien izplatītāka kļūst bezvadu uzlāde, Eiropas Komisijai līdz 2024.gada beigām paredzēts saskaņot uzlādes sadarbspējas prasības, lai novērstu situāciju, kas varētu negatīvi ietekmēt patērētājus un vidi. Tas arī palīdzēs novērst par «tehnoloģisko slazdu» dēvēto efektu, patērētājam kļūstot atkarīgam no viena ražotāja.

Kā norāda EP, informācija par jauno ierīču uzlādes īpašībām būs norādīta uz īpaša marķējuma. Tādējādi patērētāji varēs vieglāk pārliecināties, vai viņu rīcībā esošie lādētāji jau ir saderīgi ar jauno ierīci.

Pircēji arī varēs izdarīt apzinātu izvēli par to, vai kopā ar jauno produktu iegādāties jaunu lādētāju.

Jaunās prasības veicinās lādētāju atkārtotu izmantošanu un palīdzēs patērētājiem ietaupīt uz nevajadzīgiem lādētāju pirkumiem visā ES patērētāji varētu ietaupīt līdz pat 250 miljoniem eiro gadā. Izmestie un neizmantotie lādētāji ES ik gadu rada aptuveni 11 000 tonnu e-atkritumu.

Pirms direktīva tiks publicēta ES Oficiālajā Vēstnesī, EP tā oficiāli jāapstiprina.

Direktīva stāsies spēkā 20 dienas pēc tās publicēšanas. Pēc tam dalībvalstīm 12 mēnešu laikā tā būs jātransponē savos normatīvajos aktos un sekojošo 12 mēnešu laikā jāsāk to piemērot. Jaunie noteikumi neattieksies uz ražojumiem, kas laisti tirgū pirms noteikumu piemērošanas dienas.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas