No pieķertajiem dzērājšoferiem 94% ir vīrieši, rēķina VP

Gandrīz visi jeb 94% no pieķertajiem dzērājšoferiem ir vīrieši, Valsts policijas (VP) organizētā diskusijā par transportlīdzekļu vadīšanu reibuma stāvoklī sacīja VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Otrdien, 24.janvārī, rīkotās tikšanās laikā VP iepazīstināja ar pērn veikto pētījumu par transportlīdzekļu vadīšanu reibuma stāvoklī. Aizvadītajā gadā Latvijā tika reģistrēti ap 3000 dzērājšoferu, uzsver Rinkevics, taču pats pētījums tika veikts pērnā gada pirmajā pusgadā – analizējot 1500 dzērājšoferus.

No pieķertajiem dzērājšoferiem 94% bija vīrieši. Ap 30% no tiem – vīrieši no 30 līdz 39 gadu vecumam, savukārt 69% aizturēšanas laikā vadīja vieglo automašīnu. Rinkevics uzsver, ka 42% no aizturētajiem vadīja transportlīdzekli bez autovadītāja tiesībām, bet

ap 5% aizturēto tiesības nekad nav bijušas.

Savukārt 26% aizturēto dzērājšoferu jau iepriekš tika aizturēti par braukšanu reibumā un gandrīz puse no viņiem to ir darījuši vairākas reizes. Viņš uzsver, ka neapturot cilvēku laicīgi, viņa pārdrošība un vēlme sēsties pie stūres reibumā palielinās. Lielākai daļai jeb 67% ticis piemērots naudas sods līdz 5000 eiro. Sabiedriskais darbs piespriests 18%, bet tikai 4% – brīvības atņemšana.

VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis tikšanās laikā sacīja, ka dienas laikā vidēji tiek aizturēti ap desmit dzērājšoferiem, kuriem alkohola daudzums asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Lasiet arī: Autovadītāja apliecību par ātruma pārsniegšanu atņemtu atkārtotiem noteikumu pārkāpējiem

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas