Norvēģija kritizē Zviedrijas rīcību pēc pētnieciskās raķetes nokrišanas

Zviedrija saņēmusi kritiku no kaimiņvalsts Norvēģijas pēc tam, kad tās pētnieciskā raķete saskārās ar tehnisku ķibeli un nokrita kalnos norvēģu teritorijā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Raķete tika palaista agrā pirmdienas, 24.aprīļa, rītā. Zviedrijas Kosmosa asociācija (SSC), kas pārvalda Esranga Kosmosa centru, atvainojusies un sākusi izmeklēšanu. Tikmēr Norvēģija kritizē Zviedriju par nespēju oficiāli informēt par notikušo.

Saskaņā ar SSC sniegto informāciju, raķete sasniedza 250 kilometru augstumu un bezsvara stāvokli.

Raķete piezemējās Norvēģijas ziemeļos, 40 kilometrus uz ziemeļrietumiem no plānotās nolaišanās vietas

un apmēram desmit kilometrus no tuvākās apdzīvotās vietas. Ievainoto nav, un netiek ziņots arī par materiālajiem zaudējumiem. Raķetē esošais zinātniskais instruments arī ir atgūts un nav bojāts.

Esranga Kosmosa centra pārstāvis Marko Kohbergs (Marko Kohberg) norādīja, ka centrā šī novirze no kursa tiek uztverta nopietni, un piebilda: “Ir pāragri runāt par cēloni, un mēs sagaidām vairāk informācijas no izmeklēšanas.” SSC norāda, ka, saskaņā ar procedūru, uzreiz pēc starpgadījuma tik informētas Zviedrijas un Norvēģijas varas iestādes. Savukārt Norvēģijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka tā netika pienācīgi informēta ne par raķetes nokrišanu kalnos, ne par operāciju zinātnisko instrumentu atgūšanai. Ārlietu ministrija darbību tās teritorijā uztver ļoti nopietni. Ministrijas paziņojumā sacīts: “Kad notiek šāda veida robežas pārkāpšana, ir svarīgi, lai atbildīgās personas informētu atbilstošās Norvēģijas varas iestādes, izmantojot atbilstošos saziņas kanālus.”

Texus-58 raķete, kas nokritusi Norvēģijā, ir daļa no programmas, ko organizē Eiropas Kosmosa aģentūra.

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas