Norvēģija piecos gados palīdzēs Ukrainai ar septiņiem miljardiem eiro

Norvēģijas valdība paziņojusi par plānu piecu gadu laikā piešķirt Ukrainai neatmaksājamu finansiālo palīdzību 75 miljardu norvēģu kronu (gandrīz septiņi miljardi eiro) apmērā.

Katru gadu Ukraina no Norvēģijas saņems palīdzību 15 miljardu kronu (1,4 miljardi eiro) apmērā.Šīs palīdzības nolūks ir sniegt ilgtermiņa atbalstu Ukrainas tautai un parādīt Krievijai, ka brīvās un demokrātiskās valstis ir Ukrainas pusē, norādījis Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre.

Viņš arī pavēstījis, ka

no šī gada palīdzības summas puse domāta militārajām un puse – humānajām vajadzībām,

taču nākotnē šis sadalījums var mainīties.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pateicies Norvēģijai par palīdzību. «Tas ir ļoti, ļoti svarīgs ieguldījums uzvarā, kuru mēs gatavojam,» viņš sacīja videouzrunā pirmdienas, 6.februāra, vakarā.

Jau ziņots, ka iepriekš Norvēģijas premjerministrs noraidījis apgalvojumus, ka viņa valsts līdz ar spraigo situāciju gāzes tirgū iedzīvotos uz Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara rēķina. Vienlaikus politiķis uzsvēra, ka Norvēģija līdz ar jauno palīdzības paketi drīzumā kļūs par vienu no lielākajiem Ukrainas donoriem pasaulē.

Stēre tādejādi noraidīja apgalvojumus, ko cita starpā izteicis arī Polijas premjers, ka

Oslo, kaut arī ne pati pēc savas gribas, gūst finansiālu labumu no kara Ukrainā.

Kopš pilna mēroga kara sākuma Norvēģija palielinājusi gāzes piegādes par 8–10% un šobrīd ir Eiropas lielākais gāzes piegādātājs. Stēres vadītā valdība šogad prognozē lielāko budžeta pārpalikumu – 1,12 triljonu kronu (103 miljardu eiro) apjomā.

Lasiet arī: Krievija ieved papildspēkus Ukrainas austrumos

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas