Notikuši lidrobotu uzbrukumi Maskavai; Kijivā skan gaisa trauksme

Maskavu satricinājuši lidrobotu uzbrukumi, un kāds krievu politiķis tos jau nosaucis par smagākajiem uzbrukumiem kopš 2.pasaules kara, savukārt Kijivā gaisa trauksme skanēja jau trešo reizi diennakts laikā, raksta aģentūra Reuters.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī, karadarbība lielākoties norit Ukrainā, lai gan Maskava ir ziņojusi par atsevišķiem uzbrukumiem arī tās teritorijā. Kremlis pat ziņojis par vienu atentāta mēģinājumu pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

30.maija rīta uzbrukums bijis mērķēts pa Maskavas turīgākajām apkaimēm,

tostarp pilsētas rietumu daļu, kur atrodas Putina un citu elites pārstāvju rezidences. Divas personas ievainotas, un uz laiku evakuēti iedzīvotāji no divām viegli bojātām dzīvojamajām ēkām. Krievijas Aizsardzības ministrija ziņojusi, ka notriekti vai novirzīti astoņi Kijivas raidītie lidroboti.

Deputāts Maksims Ivanovs paziņojis, ka šis ir smagākais uzbrukums Maskavai kopš nacistiskās Vācijas uzbrukumiem un sacījis, ka visiem vajadzētu apzināties jauno realitāti: “Jūs vai nu satrieksiet ienaidnieku ar vienu Tēvijas dūres vēzienu, vai arī jūsu ģimeni pārņems gļēvulības, sadarbošanās un nodevības kauna nasta.” Ukrainas prezidenta padomnieks Mihailo Podoļaks noliedz, ka Kijiva būtu iesaistīta uzbrukumos, tomēr sacīja, ka ukraiņi ir priecīgi vērot notiekošo, un prognozēja, ka uzbrukumi turpināsies.

Kijiva ziņojusi par 4 bojāgājušajiem un 34 ievainotajiem 30.maija uzlidojumos.

Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko sacīja: “Krievija cenšas salauzt mūs un mūsu gribu. Lai atņemtu mierīgajiem iedzīvotājiem miegu un neļautu mums, drošības un aizsardzības sektoram, pildīt svarīgus uzdevumus.”

Kijivā 30.maijā notriekti vairāk nekā 20 Irānā ražotie lidoroboti. Kopumā Krievija maijā veikusi 17 uzlidojumus ar lidrobotiem vai raķetēm, cenšoties satriekt ukraiņu cīņas sparu pēc vairāk nekā 15 mēnešus ilga kara. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacījis, ka ASV ražotās Patriot pretraķešu aizsardzības sistēmas sasniedz teju 100% raķešu pārtveršanas rādītāju.

Lasiet arī: Šolcs uzsver atbalsta Ukrainai turpināšanu un gatavību aizstāvēt katru NATO kvadrātcentimetru

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas