Orbāna padomnieks saka, ka Ungārija ir atvērta ES līdzekļu izmantošanai Ukrainas atbalstam

Ungārija pirmdien, 29.janvārī, pauda gatavību kompromisam par Eiropas Savienības (ES) palīdzību Ukrainai, potenciāli ļaujot piešķirt finansējumu no bloka budžeta pirms ceturtdien gaidāmā ārkārtas samita, Ungārijas premjerministram Viktoram Orbānam (Viktor Orban) mainot savu nostāju, ņemot vērā viņa iepriekš skaļo kritiku pret ES atbalsta sniegšanu Ukrainai un ciešās saites ar Krieviju, ziņo Reuters.

Ungārija iepriekš bloķēja ES budžeta pārskatīšanu, lai sniegtu palīdzību Ukrainai, tagad norādot, ka ir ar mieru, ka tiek izmantots ES budžets ierosinātajai 50 miljardu eiro palīdzības paketei.

Premjerministra Viktora Orbāna politiskais palīgs Balāžs Orbāns (Balazs Orban) apstiprināja jauno nostāju, vietnē “X” paziņojot, ka Budapešta nosūtījusi priekšlikumu Briselei, ierosinot ES budžeta izmantošanu un

izdot kopēju ES parādu, lai finansētu atbalstu, ja tiks pievienoti citi iebildumi.

Laikraksts “Financial Times” svētdien ziņojis, ka ES varētu radīt problēmas Ungārijas ekonomikai, ja gaidāmajā samitā tā kavēs palīdzības piešķiršanu Ukrainai.

Ungārijas ES lietu ministrs Janošs Boka (Janos Boka) vietnē “X” norādījis, ka Briseles deputātu izstrādātais dokuments apstiprinot Ungārijas valdības jau sen pausto apgalvojumu, ka ES līdzekļi tiek izmantoti kā politiskās ietekmēšanas līdzeklis.

Dokumentā norādīts, ka gadījumā, ja Ungārija noraidīs palīdzības paketi, ES līderi ierosinās alternatīvu, kas ierobežotu Budapeštas piekļuvi ES līdzekļiem.

ES, bažījoties par demokrātisko kontroli un līdzsvaru valstī, bija apturējusi ievērojamu daļu Ungārijai paredzēto līdzekļu. Lai gan daļa līdzekļu tika atbloķēti, aptuveni 20 miljardi eiro joprojām ir iesaldēti.

Ungārijas ārlietu ministram Pēterim Sijjārto (Peter Szijjarto) pirmdien paredzēta tikšanās ar Ukrainas kolēģi, lai mēģinātu panākt vienošanos par finansiālās palīdzības paketi.

Lasiet arī: ES samita priekšvakarā EK atbloķē 10,2 miljardus eiro Ungārijai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas