Orbāns: Tramps “atrisinās” Krievijas karu Ukrainā

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) ceturtdien tikās ar Donaldu Trampu (Donald Trump) 2024.gada republikāņu kandidāta kūrortā “Mar-a-Lago” Floridā, un abi pārrunājuši “miera iespējas”, Orbānam paziņojot, ka bijušais ASV prezidents “atrisinās” Krievijas karu Ukrainā, piektdien, 12.jūlijā, vēsta “Politico“.

Ungārijas līdera pašpasludinātais Ukrainas miera krusta gājiens ir aizvedis viņu uz Kijivu, Maskavu, Pekinu un Palmbīču, un tā laikā viņš ir ticies ar Ukrainas vadītāju Volodimiru Zelenski, Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu un tagad arī Trampu.

“Man bija liels gods šodien tikties ar prezidentu Trampu. Mēs apspriedām veidus, kā panākt mieru.

Šīs dienas labā ziņa: viņš to atrisinās!” Orbāns paziņoja vietnē “X”.

Tramps piekrita Orbānam. “Ir jāpanāk miers, un ātri. Pārāk daudz cilvēku ir gājuši bojā karā, kuram nekad nevajadzēja sākties!” viņš rakstīja savā platformā “Truth Social”.

Orbāns savā “Instagram” kontā izlicis bildes no tikšanās ar Trampu viņa kūrortā “Mar-a-Lago”.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Orbán Viktor (@orbanviktor)

 

Taču Ukraina nav lūgusi Orbānam palīdzību, tā vietā mēģinot īstenot savu miera plānu un sodīt Krieviju par tās iebrukumu, kas ilgst jau gandrīz divarpus gadus.

“Visu cieņu visām valstīm, gan lielām, gan mazām, mums ir jāsaka, ka ne visi līderi var risināt sarunas. Lai to izdarītu, ir vajadzīgas noteiktas spējas un vara,” ceturtdien preses konferencē, komentējot Ungārijas līdera miera misiju, sacīja Zelenskis.

Savukārt Orbāns ir atbalsojis Krievijas naratīvus par karu, vienlaikus uzstājot uz citām miera iniciatīvām, piemēram, Ķīnas plānu, kas paredzētu iesaldēt konfliktu un nepiešķirt Ukrainai finansiālu palīdzību.

Kopš Ungārija jūlijā pārņēma ES Padomes prezidentūru, premjerministrs Viktors Orbāns ir paziņojis par centieniem panākt mieru Krievijas karā pret Ukrainu, lai gan Budapeštas loma nedod viņam īpašu diplomātisko statusu.

Protestējot pret Orbāna sarunām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu,

Zviedrija un vairākas citas ES valstis, tostarp Somija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Lietuva un Polija, uz saistītajām Ungārijas ES prezidentūras sanāksmēm nosūtīs tikai valsts ierēdņus, un līdzīgu rīcību apsver arī citas valstis, ceturtdien rakstiskā paziņojumā aģentūrai “Reuters” sacīja Zviedrijas ES lietu ministre Džesika Rosvala (Jessika Roswall).

Tramps, kurš novembrī gaidāmajās vēlēšanās vairākos izšķirošajos štatos aptaujās apsteidz pašreizējo prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden), ir vairākkārt teicis, ka viņš ātri izbeigs karu – pat pirms viņš pārņems prezidentūru.

Lasiet arī: Zelenskis noraida Orbāna globālo “miera misiju”

Lasiet arī: BNN pēta | Kurš ASV prezidents būtu labāks Baltijas valstīm?

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas