BNN pēta | Kurš ASV prezidents būtu labāks Baltijas valstīm?

Lins Jegelevičs (Linas Jegelevičius), speciāli BNN  

Lai gan svelmainā vasara visus cepina, daudzu uzmanība ir pievērsta notikumiem ASV. Vai pašreizējais prezidents Džo Baidens (Joe Biden) ar acīmredzami vāju prāta asumu tiks līdz prezidenta vēlēšanu finiša līnijai novembrī, lai stātos pretī savam varenajam konkurentam, bijušajam republikāņu prezidentam Donaldam Trampam (Donald Trump)? Un kurš no abiem būtu labāks prezidents Baltijas valstīm? BNN lūdza vairākiem Lietuvas analītiķiem par to sniegt komentārus.

Vītauts Dumbļausks (Vytautas Dumbliauskas), Viļņas Mikola Romera universitātes politikas zinātņu docents, aģentūrai BNN uzsvēra, ka

salīdzināt abus ASV prezidenta vēlēšanu kandidātus ir, kā salīdzināt ābolus un apelsīnus.

“Tāpat kā daudzi citi, arī es esmu nobažījies par Baidena veselības stāvokli, kas manāmi pasliktinās. Domāju, ka daudzi Amerikā tagad apsver šādu jautājumu: kas notiks, ja viņš izstāsies pirms vēlēšanām? Es saprotu, ka tā nav atklāsme, ko varētu sagaidīt no politologa, taču šādu jautājumu uzdod daudzi,” sacīja Dumbļausks.

“Un, ja kādā vēlēšanu posmā demokrātiem nāksies ātri nomainīt Baidenu, es, tāpat kā daudzi citi, ļoti šaubos, vai viceprezidente Kamala Harisa, kuru, kā daži analītiķi joko, izvēlējies nevis pats Baidens, bet viņa sieva Džila, lai nomierinātu melnādainos vēlētājus, būs efektīva,” turpina analītiķis.

Savukārt Trampu, pēc Dumbļauska domām, var raksturot kā “nenostiprinātu lielgabalu”,

kas var šaut visos virzienos un trajektorijās neregulāri, kļūdaini un dažkārt bezmērķīgi.

“Pirmkārt, Tramps ir uzņēmējs, un viņa kā prezidenta pieredze ir diskutabla. Turklāt viņa nostāja attiecībā uz Krieviju ir mainījusies no iecietīgas līdz ļoti kareivīgai. Neviens nevar izslēgt, ka Krievijas izlūkdienestu rīcībā ir kādi Trampu kompromitējoši pierādījumi, par ko klīst baumas, tāpēc tas viņu padarītu ievainojamu. Ņemot vērā viņa temperamentu, Tramps, visticamāk, spiestu Ukrainu piekāpties Krievijai, lai pēc iespējas ātrāk izbeigtu karu,” sacīja Dumbļausks.

BNN atgādina, ka Donalds Tramps ir vairākkārt uzsvēris, ka viņš varētu atrisināt karu vienas dienas laikā, ja viņu atkal ievēlētu par prezidentu. CNN pārraidē 2023.gada maijā Tramps lielījās: “Viņi mirst, krievi un ukraiņi. Es gribu, lai viņi vairs nemirst. Un es to izdarīšu – es to izdarīšu 24 stundu laikā.”

Nesen notikušajās debatēs ar Baidenu Tramps apgalvoja: “Ja mums būtu bijis īsts prezidents, prezidents, kurš zinātu – kuru Putins respektē… viņš nekad nebūtu iebrucis Ukrainā.”

Lietuvas ziņu aģentūras ELTA direktors Vītauts Brūvers (Vytautas Bruveris) aģentūrai BNN norādīja, ka

jauna Baidena vadīta administrācija būtu labāka Baltijas valstīm.

“Es varu tikai atkārtot to, ko saka daudzi citi – Tramps ir neprognozējams un bēdīgi slavens ar savu aizspriedumaino skatījumu uz visām starptautiskajām aliansēm, tostarp NATO. Un viņa nesenā piezīme, ka NATO dalībvalstīm aizsardzībai vajadzētu atvēlēt veselus 10% no IKP, ir vienkārši ārprāts, sava veida troļļošana,” akcentē Brūvers.

Viņš uzskata, ka, Trampam valdot Baltajā namā, ASV loma NATO varētu ievērojami samazināties vai tā varētu pat izstāties no NATO, un to nevar simtprocentīgi izslēgt.

Runājot par palīdzību Ukrainai,

Tramps varētu ievērojami samazināt tai piešķirto ASV finansējumu, uzskata analītiķis.

“Tikmēr Baidena administrācija ilgstoši ir bijusi pārāk bikla attiecībā uz jebkādu eskalāciju ar Krieviju. Šķiet, ka Baidena Baltajam namam nav skaidra redzējuma un stratēģijas šajā karā. Lēmums par 61 miljarda ASV dolāru palīdzības paketi Ukrainai bija ļoti novēlots kara izpostītajai valstij,” sacīja analītiķis.

Aģentūra BNN atgādina, ka pēc mēnešiem ilgiem strīdiem ASV Kongress aprīļa beigās pieņēma un prezidents Baidens parakstīja likumu par 61 miljarda ASV dolāru palīdzības paketi Ukrainai.

Uz jautājumu, vai viņš ir nobažījies par Baidena kognitīvajām spējām, Brūveris atbildēja apstiprinoši: “Viņa fiziskais un garīgais stāvoklis, protams, rada jautājumus – visiem”.

“Tas, ka tā pasliktinās, ir acīmredzams, bet man šķiet, ka Baidens paliks kampaņā tikai tāpēc, ka demokrātiem nav daudz citu iespēju. Viņa nomaiņa pret citu kandidātu nebūtu pietiekama, lai sagatavotos novembra vēlēšanām. Lietas nevar izdarīt ar vienu pirksta mājienu. Satraucoši ir tas, ka mēs redzam, kā demokrāti grimst haosā un neparedzamībā. Pat ar jebkuru citu kandidātu vēlēšanu sarakstā kaitējums partijai ir nodarīts jau gadiem ilgi. Viņi nav domājuši par plānu B, un, visticamāk, tas viņiem joprojām nav,” spriež Brūveris, piebilstot: “Daudzi jau tagad joko, ka Tramps, kurš šobrīd, šķiet, ir ticamākais vēlēšanu uzvarētājs, savā inaugurācijas runā pateiksies Baidenam par savu uzvaru.”

Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinātņu institūta asociētais profesors Ķēstutis Girņus (Kęstutis Girnius) stāsta, ka pēdējā gadsimta laikā nav bijušas tādas ASV prezidenta vēlēšanas, kurās

abi kandidāti būtu “ar trūkumiem, iedomīgi un egocentriski veci vīri, kuriem priekšā ir izaicinājums vadīt ASV, kad tās globālā dominance tiek apdraudēta”.

Pēc viņa domām, Trampa daudzās kļūdas ir kā “atvērta grāmata, kas tiek bezgalīgi apspriesta un analizēta”.

“Tikmēr Baidena vecums un prāta asuma zudums ir “Fox News” un citu labēji centrisko mediju ikdiena… Tāpat kā Tramps, arī Baidens ir nepatiesību izplatītājs, galvenokārt par sevi, un tas tiek darīts ar smaidu, pretstatā Trampa skarbumam, tāpēc to ir vieglāk paciest,” teica analītiķis.

Tomēr, Girņus uzskata, ka Baidens ir paredzamāks un konvencionāli atbildīgāks politiķis nekā Tramps, tātad mazāk bīstams kandidāts.

Bijušais deputāts Naglis Puteikis (Naglis Puteikis) aģentūrai BNN sacīja, ka

Donalds Tramps būtu labāks prezidents – ne tikai ASV, bet arī visai pasaulei un arī Baltijas valstīm.

“Neraugoties uz viņa brašo un kareivīgo raksturu, viņš ir daudz skarbāks, kas ir svarīgi, arī daudz veiklāks un sparīgāks,” viņš sacīja.

Puteikis arī piekrīt, ka Baidena veselības problēmas aizēno prezidenta amata kandidātu cīņu.

Sarunā ar BNN Maiami sabiedriskās dzīves komentētājs Hosē Antonio Navaro (Jose Antonio Navarro), kurš sniedz komentārus vietējam ziņu dienestam, stingri atbalstīja Džo Baidenu un noliedza bažas par viņa fizisko un garīgo veselību.

“Baidenam ir aptuveni 50 gadu pieredze likumdošanas jomā, un pat fiziski mazākā mērā tā atsver to, ko var piedāvāt lielākā daļa citu cilvēku. Viņa laikā ir bijusi stabila ekonomika, savukārt lielākā daļa pasaules šobrīd piedzīvo recesiju. Inflācija lielākoties tiek kontrolēta. Es redzu Baidenu kā prezidentu Rūzveltu – viņš ir vājš un vairāk vai mazāk nevarīgs, bet viņš joprojām var sēdēt krēslā un pieņemt lēmumus,” sacīja Navaro, piebilstot:

“Mums nevajag, lai prezidents skrien maratonus, dodas pasaules tūrēs vai saka iedvesmojošas runas.

Viņam vienkārši jāsēž krēslā un jāanalizē dati. Un, protams, atšķirībā no Trampa viņam ir morālais raksturs, lai pieņemtu pareizās izvēles. Pagājušā gadsimta laikā izpildvaras lomas ir tikušas pārvērstas par teātra izrādi.”

Un pat ja Baidenam nāksies izstāties no prezidenta vēlēšanu kampaņas, daudzi amerikāņi balsos par jebkuru demokrātu kandidātu – un viceprezidente Harisa būtu laba izvēle –, taču tikai ne par Trampu, uzsvēra Navaro, kurš sevi dēvē par “nikni mēreno”.

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas