Osinovskis cer uz sava tiesas procesa pabeigšanu vēl šogad

Igaunijas uzņēmējs miljonārs Oļegs Osinovskis cer, ka tiesvedība lietā, kurā korupcijā apsūdzēts gan viņš, gan bijušais VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis, beigsies šogad, intervijā sacīja Osinovskis.

Vienlaikus Osinovskis uzsvēra, ka prokuratūra ceturto reizi ir mainījusi apsūdzību, turklāt par 180 grādiem attiecībā pret to, kāda bija apsūdzība pirmās instances tiesā.

«Šajā sakarā ļoti labi pateica Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, kurš sarunu festivālā Lampa, komentējot šo lietu, teica, ka tas liecina par to, ka spriedums pirmās instances tiesā bija pamatots. Ja apsūdzības puse uzskatītu, ka pirmajā instancē kaut kas nav izdarīts pareizi, tā nemainītu apsūdzību, bet vienkārši pārsūdzētu spriedumu. Savukārt tas, ka apsūdzība no prokurora puses ir mainīta, norāda, ka pirmās instances tiesas lēmums ir pamatots,» sacīja Osinovskis.

Viņš skaidroja, ka tagad apelācijas kārtībā ir jauna apsūdzības versija, jauni liecinieki, jauni dokumenti. Osinovskis arī pauda uzskatu, ka to, ko prokurori pašlaik dara, pēc likuma darīt nevar. Taču likums ir tāds, ka to tiesa var pateikt tikai procesa beigās.

«Tādēļ mums no jauna viss šis ceļš ir jānoiet.

Es šajā ziņā esmu naivs un ticu Latvijas tiesu sistēmai.

Un es arī atzīšu, ka Latvijas tiesas visos pēdējos skaļajos tiesas procesos ir bijušas ļoti neatkarīgas un godīgas. Tādēļ es uzskatu, ka šajā situācijā nevar atcelt pirmās instances attaisnojošo spriedumu, jo prokuratūra to nemaz neapstrīd, bet nāk ar jaunām apsūdzībām. Taču apelācijas kārtībā pārskata tieši pirmās instances spriedumu. Tādēļ es uz šo situāciju lūkojos optimistiski,» sacīja Osinovskis.

Jau ziņots, ka krimināllietu, kurā korupcijā apsūdzēts Magonis un Osinovskis, Rīgas apgabaltiesa plāno turpināt skatīt otrdien, 14.martā, plkst.10. Iepriekšējā tiesas sēdē tika pāriets pie tiesas izmeklēšanas.

Vidzemes rajona tiesa iepriekš abus apsūdzētos pilnībā attaisnoja, taču prokuratūra par šo spriedumu iesniedza apelācijas protestu.

Apsūdzības pamatā Magonim ir divu darbību kopums, proti, prokuratūra uzskata, ka viņam 2015.gada vasarā nodota nauda, lai sekmētu, ka LDz meitassabiedrība SIA LDz ritošā sastāva serviss iepirktu no Osinovskim piederošās AS Skinest Rail četras dīzeļlokomotīves.

Tāpat prokuratūra uzskata, ka Magonis apsolījis tikties ar toreizējo Krievijas dzelzceļu prezidentu Vladimiru Jakuņinu un panākt labvēlīga lēmuma pieņemšanu Osinovska interesēs – proti, lai Krievijas lokomotīves tiktu remontētas Daugavpils rūpnīcā.

Kopējā kukuļa summa bijusi aptuveni pusmiljons eiro, uzskata prokuratūra.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Magoni aizturēja 2015.gada 6.augustā. Pirmās instances tiesā prokuratūra bija lūgusi abiem apsūdzētajiem piemērot četrus gadus ilgus cietumsodus. Prokuratūra Magonim prasīja piemērot arī mantas konfiskāciju, atņemot tiesības ieņemt valdes locekļa amatus valsts un pašvaldības kapitālsabiedrībās uz pieciem gadiem. Savukārt Osinovskim nekādi papildus sodi netika prasīti.

Tāpat prokuratūra lūdza atzīt 499 500 eiro, kas tika konfiscēti, abus aizturot, par noziedzīgi iegūtu mantu un konfiscēt tos valsts labā. Tiesa abus apsūdzētos attaisnoja.

Lasiet arī: Dzelzceļa kravu plūsmas Baltijā turpinās kristies, prognozē Osinovskis

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas