Ozola nozāģēšana Viļņā izraisa skandālu

Viļņā nekustamā īpašuma attīstītāji atbrīvojušies no simtgadīga ozola, kas auga būvlaukuma centrā, tādejādi izsaucot asu reakciju sabiedrībā, un nosodījumu izteikuši arī Lietuvas politiķi, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda (Gitanas Nausėda) nodēvējis koka nozāģēšanu par brabarismu un “spļāvienu pilsētas iedzīvotāju sejās”. Koks atradās zemesgabalā Rinktines ielā, kurā šobrīd norisnās pārbūve. Viļņas mērs Valds Benkunsks (Valdas Benkunskas) nekavējoties paziņoja, ka pilsēta nav izsniegusi ciršanas atļauju, un lieta tiks nodota prokuratūrai. Benkunsks sestdien savā Facebook kontā rakstīja: “Tas ir neiedomājami un nožēlojami, ka attīstītāji Viļņas centrā nozāģējuši gadsimtiem vecu ozolu tā, it kā tam nebūtu nekādas vērtības.

Viņiem nebija atļaujas, un tas nav nekas vairāk par vandālismu un noziegumu

pret Viļņas iedzīvotājiem.” Benkunsks piebilda, ka pilsētai ir mēri, ko pieņemt pret šādām darbībām. Viena no iespējām ir apturēt būvatļaujas tiem, kas iedomājas, ka stāv augstāk par noteikumiem un likumu.

Īpašuma attīstītājs, Rinktinės NT, vēlāk publicēja paziņojumu, kurā sacīts, ka koks esot bojājis zemesgabala ūdensapgādes tīklu. Pretēji pašvaldības teiktajam, koks esot ticis novērtēts, un, saskaņā ar kokkopja atzinumu, tas neesot pat simts gadus vecs, toties tā saknes ievērojami bojājot pazemes ūdensvadus. Attīstītājs piebilda, ka konkrētā ozola nozāģēšana esot bijusi paredzēta plānojumā, un tas nav paveicis neko neatļautu.

Eļļu ugunij pielej fakts, ka pārbūves projekta autore ir bijušā Viļņas mēra Remigija Šimašus (Remigijus Šimašius) sieva Gilma Teodora Gilīte (Gilma Teodora Gylytė). Arhitekte norādījusi, ka koka nozāģēšana nebija paredzēta viņas veidotajā plānojumā: “Mēs strādājām pie šīs vietas plānojuma teju septiņus gadus, un

ozolam bija jākļūst par mūsu plānotā urbānā kvartāla centru un asi.

Notikušais ir pilnīgā pretrunā ar mūsu vērtībām. Tas ir nepatīkami un patiesi skumji.” Gilītes uzņēmums Do Architects pirmdien, 22.maijā, paziņoja par līguma laušanu ar Rinktinės NT.

Notikušais licis iesaistīties arī prezidentam. Nausēda aicināja varas iestādes rūpīgi un principiāli izmeklēt ozola nozāģēšanu, un aicināja nepalikt vienaldzīgiem un iestāties pret neliešiem bez sirdsapziņas.

Viļņas pašvaldības galvenais arhitekts Mindaugs Pakalnis (Mindaugas Pakalnis) LRT Radio sacīja, ka attīstītāja rīcība ir ciniska un apzināta, un tā teiktais par ūdensapgādes sistēmas bojājumiem ir tikai atrunas. Pakalnis sacīja: “Patiesībā koks tika nozāģēts, jo attīstītājs vēlējās papildus vietu vēl 40 autostāvvietām. Tas vienkārši bija veids, kā iztīrīt sētu.”

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1994839/vilnius-scandalised-by-developers-cutting-down-century-old-oak-tree#lg=1994839&slide=1515555

Lasiet arī: Lai ierobežotu egļu mizgrauža radītos postījumus, no aprīļa 32 novados izsludinās ārkārtējo situāciju

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas