Pagaidām nav garantijas, ka Latvijā izdotos vidējās izglītības diplomus britu augstskolas uzreiz atzīs

Šobrīd Lielbritānijas universitātēm ir nosūtīts eksāmena standarts, bet nav garantēts, ka Latvijā izdotu vidējās izglītības diplomu uzreiz atzīs, norāda Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

IZM atsaucas uz Apvienotās Karalistes Nacionālajā diplomatzīšanas centra (UK ENIC) teikto, ka uzņemšanas prasību noteikšanā pastāv augstskolu autonomija, un ar to nodarbojas konkrētā valsts, kas grib ietekmēt pārskatīšanas procesus.

Latvijas Televīzijas ziņu raidījums Panorāma iepriekš vēstīja, ka jau pirms sešiem gadiem izskanēja secinājums, ka Latvijas vidusskolu beidzēji tiek diskriminēti ceļā uz prestižas izglītības iegūšanu.

Šobrīd Kembridžas Universitātē Latvijas diploms ir derīgs, taču Oksfordas Universitātē vēl joprojām Latvijas vidējās izglītības atestāts saņems atteikumu.

Ministrija skaidro, ka šāda situācija radusies, jo daudzus gadus Latvijas vidējās izglītības posmā stundu skaits katram mācību priekšmetam neesot bijis pietiekams mācību satura apguves līmenis pret prasībām Lielbritānijā. Lielā mācību priekšmetu skaita dēļ kopējā slodzē katram priekšmetam bija pieejamas līdz 210 stundas apguvei.

Lielbritānijā katra priekšmeta apguvei nepieciešams veltīt vairāk nekā 300 stundas.

Tāpēc stundu skaitu palielināšana katrā mācību priekšmetā bija viens no mērķiem, pirms trīs gadiem ieviešot pilnveidoto saturu. Šobrīd stundu skaits kļuvis ievērojami lielāks – optimālā līmenī matemātikas apguvei paredzēts līdz 420 stundām. Kā norādīja ministrijā, padziļinātā izvēle tuvina Latviju tā saucamajam A līmeņa eksāmenam, ko atzīst Lielbritānijā.

Lasiet arī: Šonedēļ termometra stabiņš daudzviet pārsniegs +15 grādu atzīmi
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas