Palīdzību Ukrainai kavē nepietiekami savienotā valstu transporta infrastruktūra, ES kolēģiem norāda Vitenbergs

Satiksmes ministra Jāņa Vitenberga (NA) birojs ziņo, ka viņš pirmdien, 4. septembrī, Polijas pilsētā Krakovā piedalījās deviņu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministru apaļā galda diskusijā par “iespējām un izaicinājumiem transporta infrastruktūras finansēšanā”.

Forumā tika parakstīta Deklarācija par vienotu nostāju jautājumos par ES finansējumu stratēģiski svarīgiem transporta projektiem, kopīgi atbalstot transporta infrastruktūras attīstību. Pasākumu rīkoja Polijas infrastruktūras ministrs un tajā piedalījās ES dalībvalstu – Bulgārijas, Čehijas, Horvātijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas un Slovākijas –, kā arī NATO [Polijas armijas ģenerālštāba] un Eiropas Komisijas Mobilitātes un transporta ģenerāldirektorāta augsta līmeņa pārstāvji.

“Esošajos apstākļos redzam, ka ekonomiska, militāra un humāna palīdzība Ukrainai kavējas, jo valstu transporta infrastruktūras nav pietiekami savienotas. Mums Latvijā un visā reģionā nepieciešamas investīcijas ceļu tīkla uzlabošanā, dzelzceļa, ostu un lidostu infrastruktūrās.

Tagadējais Eiropas fondu finansējums nav pietiekams,

tādēļ ar mūsu reģiona un līdzīgi domājošām ES valstīm vienojamies kopīgā pozīcijā, lai panāktu līdzekļus papildus projektiem un investīcijām,” tā Krakovas diskusijas “sauso atlikumu” sabiedrībai skaidro Vitenbergs.

Rail Baltica, palīdzība Ukrainai, Eiropas transporta tīkls, Svarīgi, Jānis Vitenbergs, satiksmes ministrs, mobilitāte, Eiropas Komisija,
Latvijas satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA) paraksta Deklarāciju par vienotu nostāju jautājumos par ES finansējumu stratēģiski svarīgiem transporta projektiem. Foto: Polijas Infrastruktūras ministrijas publicitātes attēls

Šīs sanāksmes laikā Latvijas satiksmes ministrs uzsvēra, ka ES fondu piesaiste mūsu valstij ir ļoti būtiska, un ir paveikti nozīmīgi darbi Eiropas transporta vienotā (TEN-T) tīkla infrastruktūras pilnveidei. Tika runāts par Rail Baltica projekta īstenošanas nozīmīgumu, militārās mobilitātes līdzekļu svarīgumu, kā arī to, ka vajadzības mūsdienu ģeoplolitiskajos apstākļos tikai pieaug. Tāpat Vitenbergs – kā vairums klātesošo ministru – atzina, ka  arī Latvijai ir liels izaicinājums salāgot vajadzības ar pieejamo finansējumu.

[BNN piebilde. Spriežot pēc Polijas Infrastuktūras ministrijas relīzes – un pievienotās fotogrāfiju atlases –, tajā Vitenberga nostāja diskusijā tika vairāk kā pamanīta.]

Lasiet arī: Panevēžas iedzīvotāji protestē pret viņu māju nojaukšanu Rail Baltica būvniecībai

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas