Par Krievijas atbalstīšanu propagandistam Kasemam piespriests 15 500 naudas sods

Ģenerālprokuratūras par nelikumīgu intelektuāla un fiziska atbalsta sniegšanu Krievijai sodītais Latvijas pilsonis ir Krievijas propagandists Marats Kasems, šovakar vēsta Latvijas Televīzija.

3.jūlijā stājies spēkā Ģenerālprokuratūras pieņemtais priekšraksts par sodu, ar kuru persona ir atzīta par vainīgu un sodīta par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Iepriekš jau vēstīts, ka Kasema aizturēšana gan tika veikta kriminālprocesā par ES noteikto sankciju iespējamu pārkāpšanu.

To, vai minētais nozīmē, ka notikusi kriminālprocesa pārkvalifikācija, vai 3.jūlijā pabeigtais kriminālprocess ir jauna lieta, medijiem neizdevās noskaidrot.

Prokuratūra norādījusi, ka Latvijas pilsonis laikā no 2017.gada līdz 2022.gada novembrim personisku apsvērumu un mantkārīgu tieksmju nolūkā sniedza intelektuālu un fizisku atbalstu Krievijai.

Apsūdzētais apzinājās, ka viens no Krievijas uzdevumiem ir stiprināt un paplašināt tās ietekmi Baltijas un citās Eiropas Savienības valstīs, tai skaitā vēršoties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu, valsts iekārtu un valsts drošību kopumā.

Apsūdzētais pilnībā piekrita viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja.

Prokurors, ņemot vērā minēto, kā arī izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un bīstamību, radīto kaitējumu, apsūdzētā personību un mantisko stāvokli un apstākli, ka apsūdzētais izmeklēšanas laikā gandrīz četrus mēnešus bija apcietinājumā, piemēroja viņam 15 500 eiro sodu.

Valsts drošības dienests (VDD), kurš Kasema aizturēšanu veica kriminālprocesā par ES noteikto sankciju iespējamu pārkāpšanu, iepriekš norādījis, ka persona strādāja vienā no Kremļa kontrolē esošās aģentūras Rossiya Segodnya informācijas resursiem, kas izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, tajā skaitā regulāri diskreditējot Latviju un tās sabiedrotās valstis.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šis Kremļa propagandu veidojošais un izplatošais resurss ES dalībvalstīs ir bloķēts saistībā ar Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un darbībām situācijas destabilizēšanai citās Eiropas valstīs.

Latvijas pilsonis šajā informācijas resursā ieņēma vadošu amatu, organizējot un vadot satura veidošanu. Persona vairākus gadus dzīvoja un strādāja Krievijā, bet 2022.gada nogalē ieradās Latvijā.

VDD norādījis, ka sankcijām pakļautiem uzņēmumiem ir aizliegts nodot gan finanšu, gan saimnieciskos resursus, tajā skaitā veikt darbu to labā.

Kasems bijis Krievijas propagandas portāla Sputnik Lietuva redaktors.

2018.gadā viņš kā Rossiya Segodnya žurnālists startēja Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības Par alternatīvu, bet savulaik tika izslēgts no partijas Saskaņa par publiski izteiktām rupeklībām, kas bija veltītas vēlētājiem.

Arī publiskajā telpā Kasema lieta ir izraisījusi milzu rezonansi – sociālajos tīklos sabiedrība asi kritizē Ģenerālprokuratūras piemēroto sodu, norādot, ka ar to nepietiek. Daudzi jautā, kāpēc šo lietu nav izvērtējuši drošības dienests.

Vairākums arī ironizē, ka “pēc ģenerālprokurora domām Latvijas drošība ir vien 15 000 vērta. 

Jāatzīmē, ka šī lieta ir pievērsusi arī Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča uzmanību.

Savā Twitter kontā Rinkēvičs paudis, ka “pēdējā laikā atsevišķi prokuratūras lēmumi raisa vairāk jautājumu kā atbildes”. 

“Esmu lūdzis informāciju prokuratūrai par šo gadījumu un plānoju drīzumā tikties ar ģenerālprokuroru. Jebkuram lēmumam ir jābūt tiesiskam, taisnīgam, pamatotam un izskaidrotam,” norādīja Valsts prezidents.

Savukārt Māris Antoņevičs norāda, ka sods par Latvijas drošības apdraudēšanu ir “līdzvērtīgs naudas sodam par stārķa ligzdas izpostīšanu”.

Līdzīga veida naudas sods Latvijas iedzīvotājam par nelikumīgu sadarbību ar Krieviju nav piespriests pirmo reizi. Kādam Latvijas nepilsonim Ruslanam T. šādu sodu piemēroja, jo viņš sniedza atbalstu Krievijas specdienetam, veidojot un uzturot izlūkdienestam diversiju atbalsta pozīcijas, bet ar Krievijas izlūkdienestu sadarbojies vismaz kopš 2010.gada.

Vīrieti aizturēja 2021.gada 3.novembrī. Izmeklēšanā noskaidrots, ka Krievijas militārais izlūkdienests personai bija devis uzdevumus uzturēt konspiratīvās telpas, izveidot slēptuves diversiju vajadzībām, veikt operatīvās situācijas izzināšanu konspiratīvo telpu apvidū, sekot izmaiņām likumos, kas saistīti ar ārzemju pilsoņu vizītēm Latvijā un dzīvojamo platību izīrēšanas iespējām.

VDD noskaidroja, ka persona tika savervēta Krievijas apmeklējuma laikā, lai Krievijas militārajam izlūkdienestam veidotu atbalsta pozīcijas potenciālu diversiju īstenošanai Latvijas teritorijā militāra konflikta gadījumā. Persona kādā nomaļā vietā bija ierīkojusi slēptuves diversijām nepieciešamo priekšmetu glabāšanai, informējot GRU pārstāvi par to atrašanās vietas koordinātēm.

Ruslans T. tika apsūdzēts par darbību nolūkā palīdzēt ārvalsts specdienestam vērsties pret Latvijas valsts drošību. Persona tika atzīta par vainīgu noziedzīgajā nodarījumā, un 2022.gada 4.janvārī prokuratūra tai piemēroja naudassodu 15 000 eiro apmērā.

Lasiet arī: VID aptur oligarham Avenam netieši piederošās Klauģu muižas darbību

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas