Par spīti dumpim, vāgnerieši turpina rekrutēšanu

Vāgnera grupa joprojām turpina jaunu kaujinieku uzņemšanu savās rindās, arī nepilnu nedēļu pēc tam, kad grupējuma sacelšanās lika Vladimiram Putinam baidīties no pilsoņu kara, raksta raidorganizācija BBC.

Izmantojot Krievijas telefona numuru, BBC veica vairākus zvanus uz rekrutēšanas centriem, norādot, ka interesējas par sava brāļa iespējām. No Kēnigsbergas rietumos līdz Krasnodarai dienvidos, neviens neticēja, ka grupējums tiek izformēts. Murmanskā atbildīgā persona apstiprināja, ka joprojām notiek pieteikumu pieņemšana, lai vāgneriešu rindās karotu Ukrainā.

Vāgnera grupas garais uzņemšanas punktu saraksts galvenokārt saistīts ar cīņas mākslu skolām, boksa klubiem un līdzīgām iestādēm. Cilvēki, kas atbildēja uz zvaniem, uzsvēra, ka

līgums tiek slēgts ar algotņu organizāciju, nevis ar Krievijas Aizsardzības ministriju.

Vīrietis sporta klubā Sparta Volgogradā uzsvēra: “Tam nav nekāda sakara ar Aizsardzības ministriju. Nekas nav apstājies, mēs joprojām uzņemam.”

Prasība algotņiem pakļauties Aizsardzības ministrijai bija 24.jūnija dumpja pamatā. Īsā sacelšanās bija viens no lielākajiem izaicinājumiem Putinam viņa vairāk nekā 20 varas gados, par spīti Kremļa pūlēm panākt, ka viss izskatās vienkārši, un situācija tiek kontrolēta.Tomēr valstī, kur citi pavada garus gadus cietumā jau par to vien, ka atļāvušies izteikties pret valdību, lieta pret Jevgēņiju Prigožinu un viņa grupējumu ir izbeigta. Prigožinam ticis ļauts doties trimdā uz Baltkrieviju.

Arī algotņu grupējums, kas devās uz galvaspilsētu un notrieca helikopterus un lidmašīnu, joprojām nav izformēts. Sieviete uzņemšanas centrā Krasnodarā izteicās nepārprotami:

“Mēs strādājam. Ja kaut kas būtu mainījies, viņi mums pateiktu. Bet neesam neko dzirdējuši.”

Vāgnera grupas kaujinieka alga joprojām ir Krievijai visnotaļ dāsnie vairāk nekā divi tūkstoši eiro mēnesī, un līgums jāslēdz uz pusgadu. Ceturtdien, 29.jūnijā, Krievijas parlamenta Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs norādīja, ka nekas nav mainījies attiecībā uz termiņu, kad vāgneriešiem jāpāriet Aizsardzības ministrijas pakļautībā. Andrejs Kartapolovs atsaucās uz dumpi kā valsts nodevību un sacīja: “Aizsardzības ministrija norādījusi, ka visām grupām… Japaraksta līgumi, un visi ir sākuši to darīt. Visi, izņemot Prigožinu. Viņš ir informēts, ka viņa grupējums nepiedalīsies speciālajā militārajā operācijā. Tas arī nesaņems finansējumu vai materiālos resursus.”

Putins, kurš gadiem noliedzis jebkādu saikni ar Vāgnera grupu, 24.jūnijā pēkšņi meta kažoku otrādi, un, acīmredzot cenšoties noniecināt Prigožina veikumu, paziņoja, ka vāgnerieši ir pilnīgi atkarīgi no Krievijas valdības finansējuma. Tādā gadījumā Vāgnera grupas pastāvēšana šobrīd ir neskaidra. Tāpat Putins parakstījis rīkojumu, kurā sacīts, ka

turpmāk tikai Aizsardzības ministrija drīkst rekrutēt cietumniekus, kas iepriekš bija būtisks vāgneriešu avots.

Tikmēr turpinās jaunu vāgneriešu rekrutēšana ārpus cietumiem.

Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko pēc dumpja paziņoja, ka labprāt uzņems algotņus Baltkrievijā, un ļaus tiem apmācīt regulāro armiju.

Lasiet arī: BNN pēta | Vāgneriešu došanās uz Baltkrieviju pirms NATO samita palielina spriedzi

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas