Paramilitārie grupējumi ziņo par jauniem iebrukumiem Krievijā

Krievijas Brīvprātīgo korpusa (KBK) vadītājs Deniss Kapustins paziņojis, ka korpuss stāv aiz iebrukumiem Belgorodas apgabalā, un turpinās ieiet Krievijas teritorijā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Krievija 22.maijā ziņoja, ka atvairījusi uzbrukumu, nogalinot vairāk nekā 70 sabotierus. Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu solījies asi vērsties pret turpmākiem iebrukumiem. Ukraina savu iesaisti notikumos Belgorodā noliegusi, un atbildību par tām uzņēmušies krievu paramilitārie grupējumi – Kapustina KBK un Krievijas Brīvības leģions (KBL). Trešdien, 24.maijā, runājot ar ukraiņu žurnālistiem, Kapustins sacīja, ka ir apmierināts ar rezultātiem.

Krievijas Brīvības korpusam izdevies iegūt ieročus un bruņutransportieri un saņemt gūstekņus, pirms tas pēc 24 stundu darbības pameta Krievijas teritoriju. Kapustins informēja, ka

ievainoti divi kaujinieki, un noliedza Maskavas izplatītās ziņas par smagajiem zaudējumiem.

Krievijas Brīvības leģions ziņojis par diviem kritušajiem un desmit ievainotajiem.

Tiekoties ar medijiem, Kapustins noliedza ziņas, ka viņa grupējums izmantotu bruņojumu, kuru Ukrainai piegādā rietumvalstis.

Krievija KBK un KBL dēvē par ukraiņu partizāniem, savukārt Kijiva norādījusi, ka tie ir pret Kremli vērsti krievu grupējumi. Abi vēlas panākt Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma krišanu, un iepriekš tikuši minēti arī kā daļa no starptautiskā leģiona, kas aizstāv Ukrainas teritoriālu nedalāmību. Kapustins norādīja, ka

Ukraina KBK atbalsta tikai ar pārtiku, medicīnas precēm un degvielu.

KBK plašākai sabiedrībai kļuva zināmi, kad martā iegāja Brjanskas apgabalā Krievijā. Kapustins ir krievu nacionālists, un viņa grupējums neslēpj, ka vēlas redzēt etniski viendabīgu Krieviju. Jautāts par neonacistiem viņa kaujinieku rindās, Kapustins sacīja, ka tas ir uztveres jautājums, un aprakstīja sevi kā tradicionālo vērtību piekritēju un patriotu. 2020.gadā Ukrainas pētnieciskā platforma pieļāva, ka Kapustinam ir saistība ar neonacistu grupām, un viņš ir runājis arī par piederību futbola huligānu grupējumiem.

Krievija publiskojusi fotogrāfijas ar ASV militārajiem transportlīdzekļiem, kas it kā redzami Belgorodā, tomēr

atsevišķi militārie eksperti un blogeri pieļauj, ka aina ir iestudēta.

Arī ASV norādījušas, ka ir skeptiskas attiecībā uz ziņojumiem par rietumvalstu ieročiem, kas it kā izmantoti Belgorodā. Toties Kremļa pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka transportlīdzekļi esot pierādījums arvien lielākai rietumu militārajai iesaistei Ukrainā. Viņš sacīja: “Nav nekāds noslēpums, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem tiek piegādāts arvien vairāk un vairāk aprīkojuma. Tas nav noslēpums, ka šis bruņojums tiek izmantots pret mūsu armiju. Mēs izdarām attiecīgos secinājumus.”

Lasiet arī: ASV distancējas no uzbrukumiem Belgorodas apkaimē

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas