Pašvaldība cer nosargāt Dobeles slimnīcu, sauc palīgā sabiedrību

Dobeles novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa ziņo par domes priekšsēdētāja Ivara Gorska un SIA Dobeles un apkārtnes slimnīca vadītāja Leona Zariņa vizīti Veselības ministrijā (VM), lai protestētu un noskaidrotu slimnīcas “turpmāko eksistenci”.

Domes priekšsēdētājs uzsver, ka pēc otrdienas, 1.augusta, sarunām viņam nācās konstatēt: ministrijā bez skaļiem lozungiem nav veikti nekādi aprēķini un nekāda datu analīze. Nav veikts ne finansiālo ieguvumu aprēķins no plānotajām izmaiņām, ne arī sniegto medicīnas pakalpojumu kvalitātes salīdzināšana.

Gorskis pauž neizpratni par pretrunām valstiskā līmenī – teorētiski runājot par reģionu attīstību, bet

faktiski visus pakalpojumus centralizējot un pārceļot uz Rīgu.

Viņaprāt, līdz ar slimnīcas pakalpojumu un arī darbavietu likvidāciju slimnīcā, tiek veicināta spējīgu profesionāļu aizplūšana no reģioniem uz galvaspilsētu un ārzemēm.

“Realitātē valstij trūkst naudas medicīnai, [taču] tiek veiktas reformas un likvidētas nodaļas mazās slimnīcas, lai rezultātā maksātu vairāk par tiem pašiem pakalpojumiem,” konstatē Dobeles novada domes priekšsēdētājs. Viņš norāda, ka iepriekš slimnīcas infrastruktūras uzlabošanai remontos ieguldīti līdzekļi, tāpat pašvaldība cenšas ar stipendijām novada slimnīcai piesaistīt jaunos speciālistus. “Kurš jaunais mediķis vēlēsies nākt strādāt uz slimnīcu, kura realitātē tiek nolemta likvidācijai?” retoriski jautā Gorskis.

Jau tika ziņots, ka pagājušā nedēļā plašsaziņas līdzekļi informēja, ka pērn piecās ārstniecības iestādēs Latvijā dzemdību skaits bija mazāks par 500 dzemdībām – tāpēc VM cita starpā plāno likvidēt grūtnieču un dzemdību palīdzību Dobeles un apkārtnes slimnīcā.

Pašvaldības paziņojumā tiek atzīmēts: kaut pati Veselības ministrija norāda, ka plānojot grūtnieču un dzemdību aprūpes pakalpojuma pieejamību,

ir jāņem vērā teritoriālā pieejamība,

attiecībā uz dzemdības nodaļas likvidāciju Dobeles un apkārtnes slimnīcā šis princips nav ņemts vērā, atstājot lielu teritorijas daļu pierobežā Saldus, Dobeles un Bauskas novados, no kuras slimnīcu nav iespējams sasniegt vienas stundas laikā.

Gorskis komentē: “Problēma būtībā ir daudz dziļāka – jo dzemdību nodaļas likvidācija varbūt ir tāds būtiskāks, skaļāks un uzmanību piesaistošāks notikums. Plāns jau

paredz pamazām likvidēt arī citus pakalpojumus

Dobeles un apkārtnes slimnīcā. [..] Pozitīvā ziņa – daļēji sarunās ar veselības ministri [Līgu Meņģelsoni (AS)] un ministrijas ierēdņiem izdevās panākt vienošanos par atsevišķu pakalpojumu saglabāšanu Dobeles un apkārtnes slimnīcā, bet galvenā problēma paliek. No nodoma likvidēt dzemdības nodaļu Dobeles un apkārtnes slimnīcā veselības ministre un ministrijas ierēdņi neatkāpjas”.

Viņš un novada pašvaldība sola sabiedrībai, ka centīsies pretoties: “Protams, ka tāpat vien mēs nepadosimies un turpināsim cīnīties ar visiem iespējamiem līdzekļiem un kanāliem, lai dzemdību nodaļas darbību slimnīcā saglabātu. Šoreiz noteikti

nāksies lūgt iesaistīties arī visiem novada iedzīvotājiem,

tāpēc aicinu visus iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem un izteikt arī savu viedokli šajā jautājumā – kāda būs turpmākā dzīves vides kvalitāte mūsu novadā!”

Veselības nozari pārzina Apvienotais saraksts, kura sastāvā ietilpst vietvaru politikā sakņotā Latvijas Reģionu apvienība. Ivars Gorskis savukārt pārstāv Latvijas Zemnieku savienību.

Lasiet arī: Slimnīcu reformu plānā iezīmējas dzemdību palīdzības, traumatoloģijas un ķirurģijas profilu likvidēšana atsevišķās reģionu slimnīcās

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas