Pēc EP vēlēšanām visas vēlēšanu sistēmas tiks nodotas VRAA pārziņā

Attiecībā uz informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu nodrošinājumu 2024.gada Eiropas parlamenta (EP) vēlēšanās patlaban tiek plānots saglabāt esošās kompetences, savukārt pēc EP vēlēšanām visas vēlēšanu sistēmas, tostarp tiešsaistes vēlētāju reģistrs tiks nodots Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) pārziņā, ceturtdien, 8.jūnijā Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēdē sacīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Viņš norādīja, ka patlaban arī ir sagatavots informatīvais ziņojums, ko otrdien plānots skatīt valdībā. Tostarp ziņojumā ietverts tas, kāds atbalsts un resursi nepieciešami VRAA, lai pārņemtu vēlēšanu sistēmas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Māra Sprindžuka (AS) ārštata padomnieks digitālās transformācijas jautājumos Krists Avots sacīja, ka patlaban, nemainot institucionālo piederību, tiek veikti pasākumi vēlēšanu nodrošināšanai, atbalstot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP), kam jānodrošina 2024.gada EP vēlēšanas.

Tāpat pašreiz tiek izprastas nianses, lai jau pēcāk vēlēšanu sistēmas pārņemtu VRAA.

Attiecībā uz EP 2024.gada vēlēšanām VRAA Elektronisko iepirkumu departamenta direktors Oļegs Fiļipovičs norādīja, ka pašreiz ir sagatavots iekšējais plāns, kā arī ir sniegts atbalsts PMLP viņu prasītajā apjomā vēlēšanu nodrošināšanai. Savukārt, ja PMLP būs nepieciešams papildu atbalsts, VRAA pauž gatavību to sniegt.

Pašreiz ir vairāki posmi, kā virzīties uz priekšu ilgtermiņā, tostarp audits, kas nepieciešams arī no drošības viedokļa, jo situācijas attīstās. Tostarp jānoskaidro, cik konkrētais risinājums ir dzīvotspējīgs. Savukārt pēc tam plānots sagatavot plānu, kurā ietverts, kādas komponentes paredzēts attīstīt, kā arī, kā iespējams sistēmu attīstīt tālāk. Tālāk sekos nākamie soļi, tostarp būs skaidrs precīzs finanšu pieprasījums, tad attiecīgi sekos sagatavošanās pašvaldību vēlēšanām.

Fiļipovičs norādīja, ka standartā šādu risinājumu izstrādes cikls ir trīs gadi, tomēr “mums nav šāda laika”, savukārt “sapņu risinājums”, iespējams, būs pieejams tikai uz nākamajām EP vēlēšanām, ne šīm.

VRAA, reaģējot uz šo situāciju ir sagatavojusi iekšējo komandu, pārdalot darbus, piemēram, projektu vadīšanā, kā arī saskaņojot darbus ar drošības iestādēm, lai darba gaitā nebūtu bažas.

Vienlaikus CVK locekļi norādīja, ka ar vēlēšanu nodrošināšanas jautājumu tiek strādāts perspektīvā, kā darbosimies tālāk, lai arī būtiskākais ir saprast, kā norisināsies EP vēlēšanas.

CVK locekļi pauda bažas, vai VK un VRAA pārstāvji var izteikt prognozi un pārliecību, ka būs iespējams darbināt vēlēšanu sistēmu, ņemot vērā, ka iepriekšējais vēlēšanu sistēmas nodrošinātājs SIA SOAAR nav iesaistīts vēlēšanu nodrošināšanā, saistībā ar kriminālprocesu.

VRAA pārstāvis norādīja, ka pašreiz vēlēšanu nodrošināšanai nepieciešamās sistēmas atrodas PMLP uzraudzībā un tā tas paliks līdz vēlēšanām. Vienlaikus ir nepieciešami gan cilvēkresursi, gan finanšu resursi atbalstam PMLP, lai sekmīgi nodrošinātu vēlēšanas. Savukārt valdībā ir iesniegts plāns, kad un kādos termiņos viss ir izdarāms, lai nodrošinātu veiksmīgas vēlēšanas.

Citskovskis norādīja, ka informatīvais ziņojums ir saskaņots ar visām iesaistītajām pusēm un “pašreiz nav domstarpību un strīdu”.

Citskovskis akcentēja, ka pašreiz VRAA strādā ilgtermiņa variantā, bet uz šīm vēlēšanām plāno saglabāt esošo kompetenci, kas ir PMLP pārziņā.

Vienlaikus atbildot uz CVK locekļu bažām par vēlēšanu norisi bez SOAAR iesaistes, VK un VRAA pārstāvji norādīja, ka ir pārliecināti, ka risinājumus varēs darbināt arī bez SOAAR iesaistes. Tomēr VRAA ir sagatavots plāns, lai nepieciešamības gadījumā varētu piesaistīt kādu uzņēmumu, kas būtu gatavs reaģēt.

Citskovskis norādīja, ka nav šķēršļu, lai piesaistītu kādu uzņēmumu atbalstam, tomēr VARAM ir teikusi, ka var nodrošināt šo nepieciešamo atbalstu arī bez SOAAR iesaistes.

CVK locekļi vaicāja Citskovskim, kā VK redz CVK iesaisti sadarbībā, uz ko VK direktors norādīja, ka tiek strādāts ciešā kontaktā ar valsts pārvaldes iestādēm un CVK vadību – “vadītāji ir lietas kursā, kādi procesi notiek”.

Sēdes dalībnieki precizēja, ka PMLP strādā uz EP vēlēšanām 2024.gadā, un viņu galvenais uzdevums ir nodrošināt, lai vēlētāju reģistrs strādā. Pašreiz vēlēšanu nodrošināšanas procesā iesaistās arī VRAA, savukārt nākotnē plānots, ka VRAA pārņems vēlēšanu risinājumus, un brīdī, kad tiks pārņemta atbildība pār visām sistēmām, VRAA pārtaps par Digitālo aģentūru.

Kā ziņots, Kariņš iepriekš uzdeva IeM, VARAM un Satiksmes ministrijai, kā arī Valsts kancelejai sagatavot un iesniegt iespējamos risinājumus IT nodrošinājumam 2024.gada EP vēlēšanām.

Tas darīts pēc Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vēstulē Ministru prezidentam ir izklāstījusi problēmsituāciju saistībā ar IT nodrošinājuma nepieciešamību.

CVK uzskata, ka steidzami jāatrisina tiešsaistes vēlētāju reģistra jautājums.

 CVK pārstāvji informē ka , līdz EP vēlēšanām ir atlicis gads, un vēl joprojām nav pieņemts lēmums, kas uzturēs un nodrošinās Elektronisko tiešsaistes vēlētāju reģistru (ETVR), kā arī citas vēlēšanām nepieciešamās IT sistēmas. ETVR nodrošina vēlētājiem iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī pēc savas izvēles.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte uzsver, ka situācija ir ļoti nopietna, un vilcināšanās ar lēmuma pieņemšanu var apdraudēt sekmīgu EP vēlēšanu organizēšanu.

Lasiet arī: Raža šogad draud sarukt vismaz par trešdaļu, ietekmējot citu produktu cenu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas