Pēc Latvijas iniciatīvas EDSO PA atzīst Krieviju par terorismu sponsorējošu valsti

Pēc Latvijas iniciatīvas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas  Parlamentārā asambleja (EDSO PA)  atzinusi Krieviju par terorismu sponsorējošo valsti, uzsver EDSO PA Latvijas delegācijas vadītājs Rihards Kols (NA).

Kols pauž, ka Vankūveras deklarācijā EDSO PA atzina algotņu grupējumu Vagner par teroristiku organizāciju.

“Pamatojoties uz paša Krievijas prezidenta publiskajiem paziņojumiem par Vagner finansēšanu, deklarācijā ir iekļauts arī pants, kurā Krievija tiek definēta kā terorismu sponsorējoša valsts,” skaidro Kols.

Līdztekus deklarācijā asi nosodīts Krievijas agresijas karš Ukrainā, kā arī pausts stingrs mudinājums EDSO dalībvalstīm izmantot sev pieejamos risinājumus un mehānismus, lai sauktu Krieviju pie atbildības par tās kara noziegumiem pret Ukrainas tautu. 

Kols norāda, ka deklarācijas ietvaros EDSO valstis ir aicinātas  atbalstīt īpaša starptautiskā tribunāla izveidi. 

Viņaprāt šis ir kritisks laiks EDSO PA, jo īpaši tāpēc, ka Krievija turpina karot pret Ukrainu. “Asamblejai ir jābūt vienotai par tās pamatos nostiprinātajiem Helsinku pamatprincipiem un starptautisko tiesiskumu, brīvību un demokrātiju, un savās darbībās ir primāri jāiestājas tieši par šīm starptautiski universāli vienojošajām vērtībām,” uzsver Kols.

EDSO PA 30.gadskārtējā sesija notika Vankūverā, Kanādā. Latvijas delegāciju tajā pārstāvēja EDSO PA Latvijas delegācijas vadītājs Kols un pastāvīgie pārstāvji Ingrīda Circene (JV)  un Lauris Lizbovskis (AP).

Galvenais dienaskārtības jautājums sesijā bija Krievijas izvērstais karš pret Ukrainu un ar to saistītās politiskās, drošības un humanitārās sekas. 

EDSO PA sesijas laikā arī tikas skatīti jautājumi saistībā ar reģionālo drošību un tās stiprināšanu un aspektus par demokrātiskas un iekļaujošas sabiedrības veidošanu. Sesijas noslēgumā tika pieņemta deklarācija, kas ietver virkni rekomendāciju valstu valdībām, parlamentiem un starptautiskajai sabiedrībai.

EDSO PA ir Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas parlamentārā dimensija, kuras galvenais uzdevums ir veicināt starpparlamentu dialogu, lai sekmētu organizācijas mērķu par visaptverošu drošību sasniegšanu.

Organizācijā ietilpst 57 dalībvalstis.

BNN jau vēstīja, ka 2022. gada 24. februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlēja sākt Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Putins apgalvoja, ka NATO gatavojas izmantot Ukrainu, lai karotu ar  Krieviju, neskatoties uz to, ka šie apgalvojumu tā arī nav apstiprināti. Ukrainas ieskatā, Putina mērķis bija vienkārši okupēt un pakļaut Ukrainas teritorijas Kremļa kontrolei. 

Lasiet arī: Katargeitas skandāls: EP pieņem stingākus mērus, lai novērstu trešo valstu iejaukšanos Parlamenta darbā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas