Pēc Maskavas uzbrukuma Vidusāzijas migrantiem Krievijā izsludināta paaugstināta trauksme

Kopš pagājušās piektdienas uzbrukuma Maskavas “Crocus City Hall”, kuros četri Tadžikistānas pilsoņi tiek apsūdzēti par 139 cilvēku nogalināšanu uzbrukumā, par kuru atbildību uzņēmies džihādistu grupējums “Islāma valsts”, Krievijā ir ziņots par pieaugošu kautiņu, vandālisma un rasisma gadījumu skaitu pret Vidusāzijas migrantiem, trešdien, 27.martā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Saistībā ar uzbrukumu ir aizturēti vairāki aizdomās turamie, kuri visi nāk no Vidusāzijas.

Saskaņā ar Krievijas Iekšlietu ministrijas datiem Krievijā strādā aptuveni 10,5 miljoni

migrantu no Uzbekistānas, Tadžikistānas un Kirgizstānas un vēl vairāk ir nereģistrēto migrantu. Viņi veido ievērojamu Krievijas viesstrādnieku īpatsvaru, jo īpaši mazumtirdzniecības, transporta un būvniecības nozarēs.

Pēc Maskavas terorakta Tadžikistānas vēstniecība ieteica saviem pilsoņiem palikt mājās.

Daudzi jau iepriekš saskārās ar augstu diskriminācijas līmeni, bieži sastopoties ar plašu sociālo ksenofobiju, kādēļ viņi tiek uztverti kā zemākas šķiras pārstāvji, BBC sacīja Teksasas universitātes profesors Edvards Lemons (Edward Lemon).

Tiek ziņots, ka nedēļas nogalē notikuši atriebības pasākumi, piemēram, migrantu īpašumā esoša uzņēmuma dedzināšana un vairāku personu piekaušana. Migranti no Kirgizstānas divas dienas bez ēdiena un ūdens tika turēti Maskavas Šeremetjevas lidostā, pēc tam viņus nosūtot atpakaļ uz mājām, bet taksometru vadītāji Maskavā ziņoja, ka klienti viņiem lūguši apliecināt, ka viņi nav tadžiki.

Dažas stundas pēc uzbrukuma “Crocus City Hall” “Telegram” grupas čatos bija vērojama trauksme migrantu kopienā Krievijā.

“Daudziem cilvēkiem jau tā nepatīk cittautieši, un tagad ir šāda situācija,”

kāds cilvēks rakstīja grupā ar nosaukumu “Tadžiki Maskavā”. Cits, bažījoties par draudiem tadžiku kopienai, sacīja: “Lūdzu, Dievs, kaut [uzbrucēji] būtu ukraiņi!”

Advokāte Valentīna Čupika, kas bez maksas strādā ar migrantiem, Krievijas plašsaziņas līdzeklim “Mediazona” pastāstīja, ka divu dienu laikā pēc Maskavas uzbrukuma viņa saņēmusi 2 500 ziņojumu par “agresijas gadījumiem”.

Policija ielauzusies migrantu kopmītnēs un hosteļos visā valstī un aizturējusi vairākus cilvēkus. Pēc arestiem tika ziņots arī par vairāk nekā 30 spīdzināšanas gadījumiem un to skaits turpina pieaugt, BBC sacīja Čupika

Viņa uzsvēra sistēmisko diskrimināciju pret migrantiem, jo īpaši tiem, kuriem “nav slāvu sejas iezīmju”, uzsverot, ka tieši likumsargi veicina vardarbību.

Lai gan piektdienas uzbrukums Maskavā ir saasinājis situāciju,

migrantu kopienas jau sen ir bijušas policijas represiju mērķis, vēsta BBC. Krievijas iestādes ik gadu rīko kampaņas pret migrantiem, kuru rezultātā notiek kratīšanas uzņēmumos un pēcāk masveida deportācijas.

Neraugoties uz ziņojumiem par vardarbību, daudzi Vidusāzijas migranti, it īpaši no Tadžikistānas, ekonomisku apsvērumu spiesti turpina strādāt Krievijā. Turklāt sarežģītie migrācijas likumi bieži piespiež migrantus dzīvot bez nepieciešamajiem dokumentiem, tādējādi viņi pakļauj sevi iespējamai ekspluatācijai, sliktiem dzīves apstākļiem un veselības aprūpes nepieejamībai.

Drīz pēc Maskavas uzbrukuma vairāki Krievijas parlamenta deputāti aicināja padarīt stingrākus migrācijas likumus, kādam deputātam ierosinot

izraidīt migrantus no Krievijas “par mazāko pārkāpumu”.

Tomēr darbaspēka trūkuma dēļ, ko saasināja Ukrainas konflikts, Krievija paļaujas uz migrantiem no Vidusāzijas un nevar atļauties izraidīt miljoniem strādnieku.

Lasiet arī: Putins saka, ka uzbrukumu koncertā sarīkojuši islāmisti; norāda, ka sava loma bijusi arī Ukrainai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas