Pedagogu ģimenes varētu tikt iesaistītas protestos, ja netiks palielinātas algas, brīdina Vanaga

Ja netiks rasts kompromiss jautājumā par pedagogu atalgojuma palielināšanu, protestiem varētu mobilizēt arī pedagogu ģimenes locekļus, intervijā TV3 raidījumā “900 sekundes” atzina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Viņa atzina, ka šāds aicinājums sekos no viņas, ja neizdosies panākt kompromisu. Viņa aicinās pedagogu ģimenes locekļus iestāties par skolotājiem un pārtraukt nemitīgo “pļaukāšanos un vietas ierādīšanu”.

Vanaga paskaidroja, ka scenāriji tālākai rīcībai ir dažādi. Pirmais ir sarunas un kompromisi. Ja tas nesekmēsies, padome lems par tālāko rīcību. Ir saņemti dažādi priekšlikumi – streiks, demisija, tiesvedība, iziešana ielās, atzina Vanaga. “Tas ir galējais variants un nav mērķis,” viņa uzsvēra.

“Ir jāpieliek punkts politiskajai vardarbībai pret pedagogiem,” pauda Vanaga, piebilstot, ka citādāk to nosaukt ir grūti, ja gadiem netiek pildītas likuma normas.

Viņa arī uzsvēra, ka laiks šīm sarunām ir ierobežots, jo budžets valdībā nonāks jau oktobrī. Tikšanās ar nozares ministri un citām amatpersonām plānota jau rīt, 25.septembrī.

Kā vēstīts, ceturtdien valdības ārkārtas sēdē tika skatīts ziņojums par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem. Tajā norādīts, ka pedagogu atlīdzībai vispārējā izglītības sektorā strādājošajiem paredzēts finansējums 30 miljonu eiro apmērā ik gadu.

Vienlaikus Izglītības un zinātnes ministrija kā izglītības politikas veidotāja sadarbībā ar citām nozares ministrijām, pašvaldībām un nozares sociālajiem partneriem var vienoties par labāko veidu finansējuma novirzīšanai no 2025.gada. Tas nozīmē, ka ieplānotos 30 miljoni eiro varētu novirzīt arī jaunā finansēšanas modeļa “Programma skolā” ieviešanai.

LIZDA iestājas pret šo ieceri. Finansējuma novirzīšana jaunajam modelim nozīmētu atkāpšanos no streika vienošanās par zemākās darba algas likmes kāpināšanu.

Lasiet arī: Sarunas par 30 miljonu eiro novirzīšanu jaunam pedagogu finansēšanas modelim turpināsies

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas