Pērn Igaunijā gandrīz pieckāršojušies starptautiskās aizsardzības pieprasījumi

Igaunijas migrācijas statistiku pērn visvairāk iespaidojis karš Ukrainā, kas licis miljoniem cilvēku pamest mājas, kā arī sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, raksta Igaunijas medijs ERR News.

2022.gadā patvēruma piešķiršanas gadījumu skaits pieaudzis teju pieckārši. Ierasti Igaunijā patvērumu ik gadu saņem apmēram 50 personas (no apmēram 100 iesniegumiem gadā). Savukārt pērn, kad Krievija iebruka Ukrainā, patvērums piešķirts 2107 personām.

Pieteikšanās patvērumam, ja tas nepieciešams, ir viena no pamattiesībām, un Igaunija apņēmusies pildīt savas starptautiskās saistības, piešķirot patvērumu cilvēkiem, kuru uzturēšanās izcelsmes valstī vairs nav droša. Juridiski patvēruma saņēmējs ir citas valsts pilsonis, kas atzīts par bēgli, papildu aizsardzības vai pagaidu patvēruma saņēmēju, un kuram tiek piešķirta uzturēšanās atļauja Igaunijā.

Līdz pat 2022.gada sākumam patvēruma meklētāju skaits Igaunijā bija salīdzinoši mazs. Kopš 1997.gada kopumā Igaunijā patvērumu prasījuši 4264 ārvalstnieki, un tas piešķirts 2709 personām.

Straujš kāpums sākās pērn februārī, kad Maskava sāka pilna apjoma karu Ukrainā.

2022.gadā pagaidu patvērumam Igaunijā pieteicās 41 871 kara bēglis, no tiem 14 396 bija bērni. Šo ukraiņu vidu bija arī tie, kas Ukrainu pameta vēl pirms 2022.gada februāra, un vairs nevarēja atgriezties. Igaunijas Kultūras ministrijas Kultūras daudzveidības departamenta apakšsekretāre Eda Silberga (Eda Silberg) sacīja, ka lielākā daļa starptautiskās aizsardzības saņēmēju bija Ukrainas pilsoņi, kuri nevarēja pieteikties pagaidu aizsardzībai, jo Ukrainu pameta pirms kara sākuma. Pagaidu aizsardzību piešķir ārpus kārtas, kad apdraudēts liels skaits cilvēku, un tās maksimālais ilgums ir trīs gadi.

Ar laiku daļa starptautiskās aizsardzības saņēmēju ir vai nu atgriezušies izcelsmes valstī, vai devušies uz kādu citu Eiropas Savienības dalībvalsti. Citu motivācija palikt Igaunijā ir mainījusies. Piemēram, 11 starptautiskās aizsardzības saņēmēji ir ieguvuši Igaunijas pilsonību.

Lasiet arī: Trīskārši samazinājies Igaunijā iebraukušo Krievijas pilsoņu skaits

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas