Pērn konstatēts, ka 70% Latvijā ievesto bērnu rotaļlietu bija viltojumi

Aizvadītā gadā starp Latvijā ievestām un atklātajām viltotajām lietam 70% bija bērnu rotaļlietas informē Patentu valdes Attīstības un starptautiskās sadarbības departamenta pārstāve Ella Petermane. 

Patentu valde Starptautisko bērnu aizsardzības dienas ietvaros, īstenojot kampaņu Esi oriģināls – izvēlies oriģinālu! aicina vecākus izvēlēties kvalitatīvas un zināmas izcelsmes rotaļlietas, tādējādi nepakļaujot riskam savu bērnu veselību un pat dzīvību. 

2022.gadā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas,

veicot kravu un sūtījumu kontroli, kopumā 207 gadījumos atklāja 27 379 vienības viltotu preču, no kurām 70% jeb 19 171 bija rotaļlietas.

VID Muitas pārvalde norāda, ka visvairāk viltoto rotaļlietu nāk no Ķīnas – piemēram,  divos jūras konteineros VID Muitas pārvaldes darbinieki konstatēja 18 762 vienības.

Visbiežāk konstatētie viltojumi bija konstruktori, dažādu automašīnu rotaļu modeļi, lelles, bērnu rotaļu braucamrīki, piemēram, tricikli un citas preces.

“Viltotu preču, tostarp rotaļlietu ražošanā mēdz izmantot cilvēka veselībai bīstamas izejvielas, tās nav kvalitatīvas un rada potenciālus riskus mūsu bērnu veselībai,” pauž Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

Savukārt šī gada pirmajā ceturksnī VID Muitas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā 47 sūtījumos atklātas 3377 viltoto preču vienības. VID Muitas pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka visbiežāk konstatēta viltota parfimērija velosipēdu aprīkojums, spēļu kontrolieri (pultis), mobilie telefoni un to aksesuāri, apģērbs, somas, pulksteņi, apavi un citas preces.

“Bieži vien pēc ārēja izskata un pat pēc taustes nav iespējams novērtēt, cik drošas (nedrošas) un atbilstošas (neatbilstošas) bērnu preces un rotaļlietas tiek tirgotas.

Jo īpaši tas attiecas uz preču ķīmisko sastāvu, jo, piemēram, ftalātu esamība nav acīmredzama vai uzreiz jūtama,” skaidro Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa. 

PTAC direktore uzsver, ka ftalāti galvenokārt tiek izmantoti, lai padarītu plastmasas izstrādājumus mīkstākus un elastīgākus.

“Sekas, kas rodas no saskares ar šo ķīmisko vielu, atstāj negatīvas sekas bērnu hormonālajā un reproduktīvajā sistēmā un izpaudīsies tikai pēc, teiksim, 20 gadiem. Tādēļ ir svarīgi, ka ražotājs ir uzticams un ražošanas procesā tiek ievērotas visas drošuma prasības un kvalitātes standarti. Pastāv ļoti augsts risks, ka viltotu preču ražotājs ignorē gan drošuma prasības, gan kvalitātes standartus,” spriež Vītoliņa.

Lasiet arī: Hokeja PČ norise Rīgā valsts ekonomikai iespējams piesaistījusi papildus 44 miljonus eiro

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas