Pētījums: Yukon Advanced Optics Worldwide ražojumus saņēmuši Krievijas bruņotie spēki

Optisko instrumentu ražotājs Yukon Advanced Optics Worldwide, kura galvenā mītne atrodas Lietuvā un kam ir ražotne Daugavpilī. vēl nav pametis Krieviju, turklāt uzņēmuma produkciju saņēmuši arī Krievijas bruņotie spēki, liecina publicētais Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētījums.

Lai gan Yukon Advanced Optics Worldwide pagājušajā gadā paziņoja, ka Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā dēļ aptur ražošanu savā rūpnīcā Krievijas pilsētā Smoļenskā, pētījuma autori atklājuši, ka Yukon Advanced Optics Worldwide meitasuzņēmums Krievijā Mezon-A, kas pārvalda Smoļenskas rūpnīcu, joprojām darbojas.

LRT un starptautisko partneru no Scanner Project iegūtā informācija liecina, ka kopš kara sākuma Mezon-A no Krievijas klientiem saņēmis vismaz 2,3 miljonu eiro ieņēmumus no pārdošanas.

Krievijas reģistru dati liecina, ka ieņēmumi varētu pārsniegt trīs miljonus eiro.

Starp Mezon-A galvenajiem klientiem bija uzņēmumu grupa CEK, kas pārdod optiskos instrumentus un izpilda Krievijas valsts militāros pasūtījumus, vēsta LRT.

Saskaņā ar LRT datiem Yukon Advanced Optics Worldwide ražotie nakts tēmēkļi ar zīmolu Pulsar šā gada februāra sākumā nodoti Krievijas karavīriem Ukrainā.

Žurnālistu izmeklēšanā tika atklāts, ka šā modeļa tēmēkļus ražojis Yukon Advanced Optics Worldwide grupas uzņēmums Baltkrievijā Beltex Optic. Šis uzņēmums bijis galvenais piegādātājs Krievijas tirgum. Kopš kara sākuma Mezon-A ir samaksājis uzņēmumam Beltex Optic vienu miljonu eiro par aprīkojumu un darbu. Baltkrievijas uzņēmuma ieņēmumi pagājušajā gadā sasnieguši 34 miljonus eiro.

LRT un tās partneri norāda, ka pētījumā identificēti desmitiem citu gadījumu, kad Krievijas karavīriem Ukrainā nosūtītas iekārtas ar Pulsar zīmolu.

Savukārt  Yukon Advanced Optics Worldwide pieļauj, ka ierīces varētu būt pārdotas pirms kara, piebilstot, ka tā nevar kontrolēt atsevišķus gadījumus, kad tā ražotās iekārtas nonāk frontē.

Pagājušajā un šajā gadā Mezon-M Baltkrievijas uzņēmumam Beltex Optic piešķīris aizdevumus 3,4 miljonu eiro apmērā, raksta LRT.

Pēc LRT publikācijas Yukon Advanced Optics Worldwide izplatīja paziņojumu, kurā uzsvērts, ka notiek process, lai Yukon Advanced Optics Worldwide izbeigtu darbību Krievijā, un tas vairs neražo un nepārdod savus ražojumus Krievijā un Baltkrievijā.

“Kopš 2022.gada sākuma Mezon-A reģistrēja jaunus darījumus ar Krievijas klientiem par 165 000 eiro, bet 2023. gadā pārdošana vispār nenotika,” teikts kompānijas paziņojumā.

Uzņēmumā Mezon-A nav ražošanas darbinieku un ir tikai deviņi administratīvie darbinieki, norādīja Yukon Advanced Optics Worldwide, piebilstot, ka tie ir nepieciešami, lai nodrošinātu Mezon-A likvidācijas procesu.

Augsto tehnoloģiju uzņēmumu grupa Yukon Advanced Optics Worldwide izstrādā tehnoloģiski progresīvas optiskās ierīces – termokameras, digitālo nakts un dienas optiku izmantošanai glābēju, medību, aktīva dzīvesveida, jūras un drošības nozarēs.

Pēc Yukon Advanced Optics Worldwide sniegtās informācijas, uzņēmumu grupa ir pionieris civilās termoattēlveidošanas ražošanā, un produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 70 pasaules valstīm, bet galvenie tirgi ir ASV un Eiropa. Yukon Advanced Optics Worldwide ir viens no dažiem ražotājiem, kas nodrošina pilnu ražošanas ciklu.

Uzņēmums piedāvā vairāk nekā 200 produktus. Lietuvā strādājošajā uzņēmumā ir ap 300 darbinieku, un visu grupu kopumā veido deviņi uzņēmumi septiņās valstīs, no kuriem viens – SIA Pulsar Optics – atrodas Daugavpilī. Kompānija nodarbina vairāk nekā 1000 darbinieku.

Baltkrievijas pilsonis Aleksandrs Oļševskis uzņēmumu nodibināja 1991.gadā Baltkrievijā, bet 2004.gadā to pārcēla uz Lietuvu.

Oļševskis turpināja vadīt Yukon Advanced Optics Worldwide līdz savai nāvei šā gada aprīlī.

Latvijā “Yukon Advanced Optics Worldwide” 2020.gadā izveidoja uzņēmumu SIA Pulsar Optics, kura ražotnē Daugavpilī tiek izgatavotas Pulsar zīmola termokameras.

Lai gan Yukon Advanced Optics Worldwide, kas ir iesaistījies dažādos Ukrainas un ukraiņu bēgļu atbalsta pasākumos, uzstāj, ka tā ražotā produkcija ir paredzēta civiliem mērķiem, sociālo mediju ieraksti liecina, ka, piemēram, Latvijā vairākās kampaņās par ziedotajiem līdzekļiem Ukrainas aizstāvjiem ir nosūtīti tieši Pulsar zīmola tēmēkļi, termokameras un cits aprīkojums.

Yukon Advanced Optics Worldwide drīz pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pērn pavasarī paziņoja, ka pārtrauc savas produkcijas tirdzniecību Krievijā, Baltkrievijā, kā arī Vidusāzijas un Kaukāza valstīs, liecina uzņēmuma mājaslapā pieejamā informācija.

Uzņēmums Pulsar Optics 2021.gadā strādāja ar 21,52 miljonu eiro apgrozījumu un 7,24 miljonu eiro peļņu.

Finanšu dati par pagājušo gadu vēl nav publiskoti.

Pulsar Optics reģistrēta 2020.gadā, un tās pamatkapitāls ir viens miljons eiro, liecina Firmas.lv informācija.

Lasiet ari:Ķīna atzīst progresu tās attiecībās ar ASV

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas