Pieaugusi lietuviešu uzticība ES un NATO

Jaunākā Eurobarometer aptauja parādījusi, ka lietuviešu uzticēšanās NATO un Eiropas Savienībai pieaugusi, un tāpat Lietuvas iedzīvotāji pozitīvi raugās uz bloka paplašināšanos, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs LRT.

Aptuveni 64% lietuviešu norādījuši, ka uzticas ES, un tas ir par 5% vairāk nekā pirms gada. Vidējais uzticības radītājs ES valstīs ir praktiski nemainīgs, un saglabājas 47% līmenī. Saskaņā ar aptauju, viszemākais neuzticības rādītājs ir Lietuvā un Dānijā – 24%.

Uzticība NATO gada laikā ir pieaugusi gan Lietuvā, gan citās alianses dalībvalstīs. Lietuvā NATO uzticas 70% no aptaujas dalībniekiem (tas ir par 8% vairāk, nekā pērn), bet ES vidējais uzticības rādītājs NATO ir 50% (5% pieaugums, salīdzinot ar situāciju pirms gada). Visvairāk NATO uzticas iedzīvotāji Dānijā (86%), Nīderlandē (76%) un Somijā (75%). Somija, kura pagājušajā gadā iesniedza pieteikumu, lai iestātos NATO, pieredzējusi vislielāko uzticības līmeņa pieaugumu – 24%. Latvijā, Polijā un Francijā uzticība NATO pieaugusi par 11%. Vienīgā valsts, kurā novērots pamatīgs uzticības kritums NATO, par 22%, ir Igaunija.

Jaunākie dati liecina, ka 73% lietuviešu atbalsta ES paplašināšanos (pērn tie bija 68%).

Blokā kopumā pozitīva attieksme pret jaunu valstu uzņemšanu ir 52% aptaujāto. Aptaujas veidotāji norāda, ka tas, visticamāk, saistīts ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, un Ukrainas iespējamā dalība ES ir guvusi sabiedrības atbalstu.

56% lietuviešu ES vērtē pozitīvi, un tas ir ievērojami vairāk par bloka vidējo rādītāju – 45%. Vispozitīvāk ES vērtē Īrijas iedzīvotāji (74%), savukārt Čehijā un Slovākijā aptaujātie ir krietni skeptiskāk noskaņoti, un tikai 32% vērtē bloku pozitīvi.

Eurobarometer aptauja janvārī un februārī norisinājās visās ES valstīs. Lietuvā tika intervēti 1003 pilsoņi vecumā no 15 gadiem.

Visu rakstu angļu valodā lasiet šeit: https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1943650/lithuanians-grow-more-enthusiastic-about-nato-eurobarometer

Lasiet arī: Latvijas sabiedrība – atvērtāka pret LGBTQ, Eiropā – nāvējošākais gads pēdējos desmit

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas