Pīlēns, Pinto vai Rinkēvičs – Saeimā vēlē nākamo Valsts prezidentu

Pagaidām nav skaidrs, kurš no trīs Valsts prezidenta amata kandidātiem varētu savākt nepieciešamo balsu skaitu Saeimā, taču debašu laikā Latvijas Televīzijā katrs no kandidātiem dalījās savās pārdomās, kā saredz savu lomu Valsts pirmās amatpersonas lomā.

Jaunās Vienotības (JV) virzītais pašreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs pauda, ka “vēlas mūsu valsti [Latviju] redzēt modernāku cilvēktiesību, izglītības un konkurētspējas jomā, kā arī lai valsts būtu stipra un droša”.

Rinkēvičs arī norādīja, ka pašreizējā ģeopolitiskā situācija pasaulē [karš Ukrainā] par galveno valstu prioritāti ir izvirzījis drošību un stabilitāti.

Viņaprāt, būtisks prezidenta pluss ir “pieredze, zināšanas un kontakti” esošajā ģeopolitiskajā situācijā.

Savukārt Progresīvo kandidāte publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto, prezidenta lomā akcentu lika uz sociālu un ekonomisku jautājumu risināšanu. “ Esmu šeit, lai dotu Latvijai jaunu iespēju un elpu. Lai dotu jaudu tai ceturtajai daļai mūsu spēka, kas nereti palicis ēnā,” sprieda Pinto, un

piebilda, ka ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo nabadzībā, cieš no ēnu ekonomikas un arī no vardarbības ģimenē.

Viņasprāt, šie jautājumiem ir jābūt Valsts prezidenta dienaskārtības saraksta augšgalā.

Arī Apvienotā saraksta (AP) virzītais uzņēmējs Uldis Pīlēns pauda, ka būtiska iesaiste sociālo un ekonomisko problēmu risināšanā ir viena no svarīgākajām Valsts prezidenta prioritātēm.

“Manuprāt šobrīd nepieciešams cilvēkiem dot cerību par nākotni ģimenēm, kas dzīvo Latvija, bērniem, mazbērniem. Tas prasa no prezidenta ļoti iesaistīties šīs vīzijas uzturēšanu – par labu Latviju, par labu nākotni,” atzina Pīlēns.

Iepriekš jau vēstīts, ka trešdien 31.maijā Saeimā notiks Valsts prezidenta vēlēšanas, kurām partijas ir pieteikušas trīs kandidātus. Valdošajā koalīcijā ietilpstošais Apvienotais saraksts augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Uldi Pīlēnu, premjera partija Jaunā vienotība prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Edgara Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija Progresīvie prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto.

Koalīcija par viena kandidāta atbalstīšanu nav izšķīrusies, līdz ar to politikas vērotāji pieļauj, ka izšķirošas balsis varētu būt pašreizējām opozīcijas partijām, kuras pretī par to, iespējams, saņemtu amatus valdībā.

Lasiet arī:Izmaiņas valdībā būtu atlīdzība par balsīm prezidenta vēlēšanās, brīdina Dzintars

 

 

 

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas