Polija drīzumā nosūtīs Ukrainai iznīcinātājus

Polija būs pirmā NATO valsts, kura nosūta iznīcinātājus uz Ukrainu, lai paplašinātu ukraiņu spējas cīnīties pret okupantiem, raksta britu raidorganizācija BBC.

Polijas prezidents Andžejs Duda (Andrzej Duda) norādīja,ka iznīcinātāji uz Ukrainu tiks nosūtīti tuvākajās dienās, un nākotnē plānotas papildus piegādes. Lai gan iznīcinātāji ir gaidīts papildinājums ukraiņu arsenālam, netiek uzskatīts, ka tiek būs izšķiroši. Ukrainas parlamenta priekšsēdētāja vietniece Olena Kondratjuka sacīja, ka cer uz citu valstu sekošanu Polija piemēram.

Arī citas NATO valstis plāno padomju perioda iznīcinātāju Mig nosūtīšanu, kuru pilotēšana Ukrainas pilotiem ir pazīstama. Tomēr iepriekš Ukraina ir aicinājusi piegādāt modernākus lidaparātus, piemēram, amerikāņu F-16. Lielbritānija šobrīd apmāca ukraiņu pilotus rīkoties ar NATO standarta lidaparātiem, tomēr ilgā apmācību perioda dēļ tas būs ilgtermiņa risinājums. ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) tikmēr ir izslēdzis ASV iznīcinātāju sūtīšanu uz Ukrainu.

Tiek uzskatīts, ka kara sākumā Ukrainas rīcībā bija aptuveni 120 kaujas spējīgu lidaparātu, galvenokārt novecojušie Mig-29s un Su-27s. Polijas prezidents informējis, ka Polijai joprojām ir aptuveni ducis ekspluatējamu Mig-29 iznīcinātāju.

Ukrainas deputāts Kira Rudiks BBC sacīja:

«Mums tie nepieciešami, lai stiprinātu savas gaisa telpas aizsardzību un palīdzētu armijai pavasara pretuzbrukumā. Tā ir arī zīme, ka iznīcinātāju piegāde nav nekas neiespējams vai sirreāls – tas ir kaut kas, kas var notikt, un vienīgais, kas tam nepieciešams, ir politiskā griba.»

Ukrainas aizsardzības ministra padomnieks Jurijs Saks norādīja, ka ukraiņu gaisa spēki ļoti efektīvi izmantos Polijas iznīcinātājus. Viņš informēja, ka iepriekšējās diennakts laikā Ukrainas gaisa spēki veikuši 16 triecienus pa krievu pozīcijām un tehniku, tomēr uzsvēra, ka Ukrainai nepieciešami «ceturtās paaudzes» iznīcinātāji, tādi kā F-16. Saks sacīja: «Tie ir daudz universālāki, spējīgāki, un, protams, padarītu Ukrainas gaisa spēkus efektīvākus.»

Polija ir spēcīga Ukrainas sabiedrotā, un viena no lielākajām militārā atbalsta sniedzējām. Šobrīd Polija nomaina padomju perioda lidaparātus pret amerikāņu un korejiešu iznīcinātājiem.

Lasiet arī: ASV: Ukrainai nav laika gaidīt

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas