ASV: Ukrainai nav laika gaidīt

ASV armija steidzas nogādāt aprīkojumu kaujas laukā un straujā tempā apmāca Ukrainas karavīrus, lai sagatavotos vēlā pavasarī plānotajam pretuzbrukumam, raksta Politico.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) trešdien, 15.martā, pēc virtuālās tikšanās ar daudznacionālo Ukrainas Aizsardzības grupu sacīja, ka Ukrainai nav daudz laika. Ostins norādīja: «Mums ātri un pilnībā jāpiegādā solītais bruņojums. Tas iekļauj mūsu aprīkojuma nogādāšanu kaujas laukā, un ukraiņu karavīru apmācības nodrošināšanu, rezerves daļu piegādi un atbalstu tehnikas apkopē, kas nepieciešams, lai viņi varētu pēc iespējas ātrāk sākt izmantot jauno tehniku.»

Tuvojoties pavasarim, ASV amatpersonas ir arvien vairāk satrauktas par Ukrainas izsīkstošajiem munīcijas krājumiem, pretgaisa aizsardzības sistēmām un pieredzējušu karavīru daudzumu.

Kijiva turpina ciest cilvēkresursu zaudējumus, cīnoties par Bahmutu, ko ASV neuzskata par stratēģiski nozīmīgu.Neskatoties uz to, Pentagons norādījis, ka ASV vēlas, lai ukraiņu karavīriem ir ieroči, kas tiem nepieciešami, lai turpinātu cīņu.

Krievija mēnešiem ilgi ir apšaudījusi valsti ar raķetēm, un triecienu mērķis ir ne vien sēt iznīcību, bet arī noplicināt Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Ukraiņi sūdzas par akūtu munīcijas trūkumu, un vairāk nekā gadu ilgajā karā gājuši bojā ap 100 tūkstošiem Ukrainas karavīru, viņu vidū arī pieredzējuši profesionāļi.

Liela daļa no zaudējumiem notiek Bahmutas apkaimē. Ukrainas spēki nolēmuši cīnīties par pilsētu, un valsts prezidents Volodimirs Zelenskis uzstāj, ka Bahmuta ir svarīga, lai noturētu arī citas Ukrainas austrumu daļas pilsētas. Ostins savukārt medijiem norādījis, ka pilsētas nozīme ir daudz vairāk simboliska nekā stratēģiska.

ASV amatpersonas uzskata, ka svarīgākais ir sagatavot Ukrainu pretuzbrukumam, kura sākums paredzēts maijā, lai atgūtu krievu okupētās teritorijas. Ceļā uz Ukrainu šobrīd ir rietumvalstu tanki, tostarp tādi, kas spēj šķērsot upes. Tāpat rietumi piegādā lielu daudzumu munīcijas. Anonīma ASV amatpersona informēja, ka ASV jau vairākus mēnešus gatavo bruņojuma piegādes, galveno uzmanību pievēršot tam, lai tas būtu izmantojams pretuzbrukumam.

ASV ģenerālis Marks Millijs (Mark Milley) sacīja:

«Stiprinātās ukraiņu spējas atļaus Ukrainas vadītājiem izstrādāt un izpildīt dažādus plānus, lai sasniegtu mērķus un panāktu veiksmīgu kara nobeigumu.»

Februārī apmācības Vācijā pabeidza vairāk nekā 600 ukraiņu, un viņi apguva gan pamatprasmes, gan mācījās rīkoties ar rietumvalstu militāro tehniku. Šie spēki ir atgriezušies Ukrainā un piedalās karadarbībā, un šobrīd apmācības piedalās citi karavīri.

Tikmēr nostāk no publikas acīm ASV amatpersonas aicinot Kijivu izmantot munīciju saprātīgāk, un tas īpaši tiekot attiecināts uz Bahmutā notiekošo. Tā gan nav vienprātīga nostāja. Atvaļinātais ģenerālis Bens Hodžess (Ben Hodges) sacīja: «Daži Pentagonā uzskata, ka munīcija tiek tērēta pārāk ātri. Atvainojiet, viņi ir ierauti šausmīgā cīņā par valsts izdzīvošanu pret ienaidnieku, kam ir milzīgas priekšrocības artilērijas apjomā, un kurš nepadodas.»

Lai gan Ukraina strauji izlieto munīciju, Krievijas zaudējumi ir vēl lielāki, un tas licis Maskavai meklēt palīdzību pie tādām valstīm kā Irāna. Millijs norādīja: «Krievija ir izolēta, viņu militārie krājumi sarūk, karavīri ir netrenēti jauniesauktie un notiesātie, kuru motivācija un morāle ir zema, un viņu vadība regulāri pieviļ.»

Publiski amatpersonas norādījušas, ka lēmums par pretuzbrukumu ir Zelenska ziņā. Ostins sacīja: «Prezidents Zelenskis izcīna savu kauju, un viņš pieņems lēmumus par to, kas ir svarīgs, un kas – ne. Mēs veidojam kaujas spēku, lai būtu droši, ka tas sniegs priekšrocības un mainīs kara dinamiku, kāda brīdī ar virzoties uz priekšu, lai kurā virzienā tas arī būtu.»

Lasiet arī: Militārā atbalsta sniegšana Ukrainai bija vēsturiski unikāla situācija

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas