Polija gatava palīdzēt Ukrainai atgriezt militārā vecuma vīriešus valstī

Polijas aizsardzības ministrs Vladislavs Kosinjaks-Kamišs (Wladyslaw Kosiniak-Kamysz) trešdien, 24.aprīlī, paziņoja, ka Polija ir gatava palīdzēt Ukrainai, lai militāra vecuma vīrieši atgrieztos un atbalstītu savu valsti konfliktā pret Krieviju pēc tam, kad Ukrainas valdība trešdien paziņoja par noteikumiem, saskaņā ar kuriem militārā vecuma vīriešiem pases varēs izsniegt tikai Ukrainā, ziņo Reuters.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem vīrieši vecumā no 18 līdz 59 gadiem, kas dzīvo ārzemēs, nevarēs atjaunot pases, kurām beidzas derīguma termiņš, vai saņemt jaunas pases.

Polija jau agrāk ir ierosinājusi palīdzēt Ukrainai, lai tie, kam ir jāveic militārais dienests, atgrieztos savā valstī un izpildītu savu pilsonisko pienākumu, “Polsat News” sacīja Kosinjaks-Kamišs.

“Domāju, ka daudzi poļi ir sašutuši, redzot jaunus ukraiņu vīriešus viesnīcās un kafejnīcās,

dzirdot, cik daudz pūļu mums ir jāpieliek, lai palīdzētu Ukrainai,” viņš sacīja, nesniedzot sīkākas ziņas par to, kā Polija palīdzēs.

Eiropas Savienības valstīs 2024.gada janvārī dzīvoja aptuveni 4,3 miljoni ukraiņu, no kuriem aptuveni 860 000 ir pieauguši vīrieši, liecina “Eurostat” datubāzes aplēses.

Pagaidu aizsardzības statusu Polijā ir ieguvuši 950 000 ukraiņu, kas ir otrs lielākais skaits pēc Vācijas.

“Viss ir iespējams,” Kosinjaks-Kamišs sacīja par to, kā Polija reaģētu, ja Kijiva lūgtu palīdzību, lai nogādātu mājās tos, kuri pēc pasu derīguma termiņa beigām zaudēs tiesības uzturēties Polijā.

Jaunie noteikumi par pasu izsniegšanu un tiem sekojošais Ukrainas Ārlietu ministrijas skaidrojums tika paziņoti dienu pēc tam, kad ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba līdz 18.maijam apturēja konsulāro pakalpojumu sniegšanu vīriešiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem.

18.maijā stāsies spēkā jaunais likums par mobilizāciju,

kura mērķis ir palielināt karavīru skaitu, stimulējot brīvprātīgos un sodot tos, kas izvairās no iesaukšanas.

Kuleba kritizēja ārvalstīs dzīvojošos par to, ka viņi nav piedalījušies 26 mēnešus ilgajā karā pret Krieviju.

Lasiet arī: Baidena administrācija nav pilnībā pārliecināta, ka Ukraina var uzvarēt pat ar jauno palīdzību

Lasiet arī: Latvijā gada sākumā bija nodarbināti 8 700 Ukrainas valstspiederīgo

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas