Baidena administrācija nav pilnībā pārliecināta, ka Ukraina var uzvarēt pat ar jauno palīdzību

Daži Baidena (Joe Biden) administrācijas ierēdņi šaubās, vai 60 miljardu ASV dolāru palīdzības pakete Ukrainai būs pietiekama, lai Ukraina varētu uzvarēt divus gadus ilgušajā karā ar Krieviju. Saskaņā ar trīs ASV amatpersonām pēdējo mēnešu laikā ir ļoti mainījusies kaujas lauka dinamika, daļēji tāpēc, ka Ukrainai pietrūka ieroču un munīcijas, kamēr ASV diskutēja par palīdzības piešķiršanu, trešdien, 24.aprīlī, vēsta Politico.

ASV amatpersonas ir nobažījušās par Krievijas militāro pārsvaru un apšauba Ukrainas spēju atgūt mēnešiem un gadiem ilgu teritoriju zaudējumus, apšaubot Kijivas taktiku un prioritātes pēc neveiksmīgās pretuzbrukuma operācijas.

“Tūlītējais mērķis ir apturēt Ukrainas zaudējumus un palīdzēt Ukrainai atgūt dinamiku

un mainīt notikumu gaitu kaujas laukā. Pēc tam mērķis ir palīdzēt Ukrainai atgūt tās teritoriju,” sacīja viena no amatpersonām. “Vai viņiem būs viss nepieciešamais, lai gūtu uzvaru? Principa, jā. Bet tā nav garantija, ka viņi to panāks. Militārās operācijas ir daudz sarežģītākas.”

Arī Kapitolija likumdevēji pauž šaubas par to, vai palielinātais ASV atbalsts Ukrainai nodrošinās uzvaru pret Krieviju vai tikai ļaus Ukrainai īslaicīgi pretoties iebrukumam.

Baidens, trešdien parakstot palīdzības paketi Ukrainai, uzsvēra, ka Krievija izmanto savu militāro spēku, lai uzbruktu civilajai infrastruktūrai, un uzsvēra nepieciešamību palielināt Kijivas spēku.

“Viņi ir nogalinājuši desmitiem tūkstošu ukraiņu,” tika citēts Baidens, “bombardējuši slimnīcas… bērnudārzus, graudu bunkurus, mēģinājuši iegrūst Ukrainu aukstā un tumšā ziemā”.

Pārstāvis Bils Kītings (Bill Keating), kurš šonedēļ Kijivā tikās ar Zelenskiju, arī pauda bažas par Ukrainas spēju gūt ievērojamus panākumus pret Krieviju, norādot, ka

konfliktā varētu iestāties stagnācijas periods.

Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs (John Kirby) otrdien žurnālistiem norādīja, ka Ukrainai joprojām trūkst visaptveroša plāna, kā sagraut Krieviju, taču viņš piebilda, ka ASV ir iesaistījusies diskusijās, lai pilnveidotu Ukrainas stratēģiju un attiecīgi pielāgotu turpmāko palīdzību.

Baidena administrācija uzsver, ka kara iznākumu noteiks Ukraina, neatkarīgi no tā, vai tā tiks panākta militāras uzvaras vai sarunu ceļā. Tomēr augsta ranga demokrātu Senāta darbinieks sacīja, ka Ukrainas prezidenta Zelenska apņemšanās atgūt Krimu un citas teritorijas liecina par ilgstošu konfliktu ar neskaidru iznākumu.

Nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans (Jake Sullivan) trešdien paziņoja, ka Baidena administrācija pauž nožēlu par kavēšanos ar svarīgās palīdzības piegādēm Ukrainai, atzīstot, ka Krievija var izmantot šo plaisu, lai tuvākajās nedēļās gūtu jaunus panākumus.

“Mums būs vajadzīgs laiks, lai izkļūtu no bedres, kuru mēs izrakām, kavējoties sešus mēnešus,” viņš piebilda.

Tuvākā Ukrainai paredzētā pakete kopumā sasniegs vienu miljardu ASV dolāru un ietvers tālās darbības rādiusa armijas taktisko raķešu sistēmas ieročus.

Gan demokrāti, gan republikāņi uzsver, ka Ukrainas panākumiem izšķiroša nozīme ir nosūtīto ieroču kvalitātei.

“Administrācijai ir jānosūta augstas kvalitātes ieroči, piemēram, ATACMS,” sacīja Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas loceklis Dons Bēkons (Don Bacon).

Baidena administrācijas amatpersonas paredz, ka 60 miljardu ASV dolāru palīdzības pietiks līdz Baidena pilnvaru termiņa beigām, taču saglabājas neskaidrība par turpmāko palīdzības piešķiršanu, ja Baidens netiks ievēlēts atkārtoti.

Analītiķi apgalvo, ka, izvērtējot palīdzības paketi, galvenā uzmanība būtu jāpievērš tās ietekmei uz Ukrainas pozīciju pret Krieviju.

“RAND Corporation” Samuels Čaraps (Samuel Charap) sacīja, ka palīdzība varētu ietekmēt Krievijas vēlmi panākt kompromisu, pārejot no scenārija “uzvara vai zaudējums” uz nosacījumiem, kas ir labvēlīgāki Ukrainai, piebilstot, ka palīdzība dod Ukrainai priekšrocības savas pozīcijas uzlabošanā.

Lasiet arī: ASV senāts ar pārliecinošu balsu vairākumu apstiprināja ilgi gaidīto atbalstu Ukrainai un Izraēlai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas