Polijas autopārvadātāji protestējot bloķēs Ukrainas robežšķērsošanas punktus

Polijas autopārvadātāji no nākamās nedēļas bloķēs vairākus robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu, protestējot pret, viņuprāt, Ukrainas autopārvadātāju pašatļautību Polijā, kas kaitē viņu biznesam, aģentūrai Reuters ceturtdien, 2.novembrī, pastāstīja viens no protestu organizētājiem.

Protestētāji Polijā plāno sākt akciju 6.novembrī. Protests ir reakcija uz ekonomiskajām problēmām Eiropā un Eiropas Savienības (ES) 2022.gadā paredzēto noteikumu atvieglošanu Ukrainas transporta uzņēmumiem.

Protestētāji plāno traucēt kravas automašīnu satiksmi trīs robežšķērsošanas punktos,

ļaujot šķērsot robežpunktu tikai vienam kravas auto stundā.

Saskaņā ar protesta paziņojumu tiks saglabāti zināmi izņēmumi Ukrainas militārajiem pārvadājumiem un lopu transportam.

Saskaņā ar ziņojumu, protestētāju prasībās ietilpst ierobežojumu atjaunošana Ukrainā reģistrētu kravas automašīnu iebraukšanai Polijā un aizliegumu transporta uzņēmumiem ar kapitālu ārpus ES.

“Ukrainas transporta uzņēmumi […] iebrauc bez ierobežojumiem un veic pārvadājumus, kurus tiem nav tiesību veikt,” sacīja Jaceks Sokols (Jacek Sokol), protesta akcijas līdzorganizators, un Pārvadātāju un transporta darba devēju aizsardzības komitejas vadītāja vietnieks.

Sokols norādīja, ka protests ietekmēs satiksmi abos virzienos pie robežšķērsošanas punktiem Dorohuskā un Hrebennē – Rava-Ruskā, kā arī izbraucošo transportu caur Korčovu. Pēc Sokola teiktā, Ukrainas transporta uzņēmumi saņēma 160 000 – 180 000 atļauju gadā konkrētiem pārvadājumiem, kuriem nepieciešama iebraukšana vai tranzīts caur Poliju, bet ne pārvadājumiem valsts iekšienē un tagad

“šie uzņēmumi dara, ko vēlas. Ir nekontrolēts pieplūdums, gluži tāpat kā ar graudiem.”

Vietējie plašsaziņas līdzekļi citēja Ukrainas infrastruktūras ministra vietnieka Serhija Derkača (Serhiy Derkach) teikto, ka protests ir tikai iespēja traucēt Ukrainas konkurējošajiem kravas automašīnu pārvadātājiem, kas veido 85% no tiem, kas šķērso Ukrainas un Polijas robežu, lai ievestu preces Ukrainā vai eksportētu tās.

Saskaņā ar Ukrainas Infrastruktūras ministrijas datiem kopš kara sākuma kravas automašīnu skaits, kas šķērso robežu ar Poliju, astoņos robežšķērsošanas punktos, ir divkāršojies līdz 40 000 – 50 000 mēnesī, taču lielāko daļu preču pārvadā Ukrainas transporta flote.

Polijas kravas pārvadājumu uzņēmuma īpašnieks un autovadītāju asociācijas vadītājs Polijas austrumu pilsētā Sedlcē Karols Rihlickis (Karol Rychlicki) aģentūrai Reuters pastāstīja, ka gaidāmā protesta akcija ir saistīta ar Polijas transporta uzņēmumu smago situāciju, kuri zaudē tirgu austrumos, jo īpaši Ukrainā un Baltkrievijā, Krievijas pretsankciju dēļ pēc 2022.gada iebrukuma.

Viņš pastāstīja, ka protestētāji prasības valdībai jau iesniedza jūlijā, bet atbilde tika saņemta tikai oktobra beigās, kas viņus neapmierināja, un tas pamudināja rīkot plānoto protestu.

Lasiet vairāk: ASV ievieš jaunas sankcijas pret Krieviju saistībā ar karu Ukrainā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas