Polijas protestētāji pārtrauc mēnešiem ilgušo Ukrainas robežas blokādi

Polijas autopārvadātāji un lauksaimnieki pirmdien, 29.aprīlī, izbeidza mēnešiem ilgušo vairāku robežšķērsošanas punktu ar Ukrainu blokādi, kas saasināja divpusējās attiecības, Ukrainas lauksaimniecības ministram Mikolam Solskim slavējot Polijas centienus un norādot uz sarežģītajām sarunām, taču uzsverot, ka “galvenais ir tas, ka mums ir rezultāts”, ziņo Reuters.

Polijas lauksaimnieki un autopārvadātāji pagājušā gada vēlā rudenī bloķēja robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu, uztraucoties par negodīgu konkurenci un lētiem graudiem, jo kopš Krievijas kara Ukrainā, Ukrainas autopārvadātājiem ir atļauts šķērsot robežu bez jebkādām atļaujām.

“Par laimi, visi virzieni uz robežas ar Poliju ir atbloķēti,” sacīja Ukrainas robežsardzes pārstāvis Andrijs Demčenko, piebilstot, ka Polijas lauksaimnieki ir atbrīvojuši Ravas-Ruskas robežšķērsošanas punktu.

Viņš sacīja, ka pirmdienas rītā robežu abos virzienos sāka šķērsot kravas automašīnas.

Polijas robežsardzes preses pārstāvis Andžejs Juzviaks (Andrzej Juzwiak) aģentūrai “Reuters” sacīja, ka caur visām robežšķērsošanas vietām uz Ukrainu var piekļūt “bez šķēršļiem”.

Polijas Lauksaimniecības ministrija svētdien vēlu vakarā paziņoja, ka lauksaimnieki pēc sarunām ar lauksaimniecības ministru Česlavu Sekerski (Czeslaw Siekierski) ir paziņojuši par protestu pārtraukšanu.

Saskaņā ar Ukrainas Robežsardzes dienesta sniegto informāciju kravas automašīnas, kas pārvadā graudaugu produktus, joprojām sastapsies ar ierobežojumiem. Tām būs atļauts tikai tranzītā šķērsot Poliju.

Cenšoties apmierināt protestētāju prasības, Polija šā mēneša sākumā nolēma izmaksāt 2,1 miljardu zlotu subsīdiju lauksaimniekiem, lai kompensētu zemās graudu cenas.

“Es uzskatu, ka šādas blokādes ir pagātne,” vietnē “Facebook” rakstīja Ukrainas vēstnieks Polijā Vasilijs Zvaričs.

Vietējās lauksaimnieku organizācijas vadītājs Romāns Kondrovs (Roman Kondrow) Polijas ziņu aģentūrai PAP minēja, ka protesti varētu atsākties, ja to uzskatīs par nepieciešamu, savukārt lauksaimnieku arodbiedrības “Solidaritāte” pārstāvis Adrians Vavžiņaks (Adrian Wawrzyniak) aģentūrai “Reuters” norādīja, ka

sarunas ar valdību turpinās un ka 10.maijā Varšavā joprojām tiek plānots protests.

Varšava un Kijiva, lai atrisinātu šo jautājumu, sarunas ir veikušas dažādos līmeņos, un Ukraina ir aicinājusi Eiropas Savienību iejaukties. Lai gan martā sarunās par lauksaimniecības produktu importu tika panākts progress, vēl nebija panākta galīgā vienošanās, jo valstis centās saskaņot savas ekonomiskās un drošības intereses.

Lasiet arī: Polijas autopārvadātāji protestējot bloķēs Ukrainas robežšķērsošanas punktus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas